Més esport

Zagitova, nova reina del gel

Patinatge sobre gel. La russa, de només 15 anys, es va convertir en la segona campiona olímpica més jove derrotant en el programa lliure la seva compatriota Medvedva

Rússia, que oficialment no disputa els Jocs Olímpics d’hivern, va celebrar ahir el seu principal èxit i la primera medalla d’or del seu equip oficiós a PyeongChang gràcies a l’enorme talent d’una adolescent cridada a fer història en el patinatge sobre gel, Alina Zagitova. A només 15 anys, l’actual campiona d’Europa i del món júnior va deixar bocabadats els espectadors del Gangneung Ice Arena –i també els jutges, que és el que compta– amb una execució artística i tècnica meravellosa en el programa lliure d’un fragment del reconegut ballet Don Quixot, del compositor austríac Leon Minkus.

Zagitova, que havia estat la millor en el programa curt, va igualar la puntuació de la seva gran rival i dominadora del patinatge mundial els darrers anys, la també russa Evgenia Medvedeva, de 18 anys, que ho havia guanyat pràcticament tot des del seu salt a la categoria sènior, el 2015. La nova campiona olímpica va néixer a Izhevsk, a la república d’Udmurt, i s’entrena sota les ordres d’Eteri Tutberidze i Sergei Dudakov. A Moscou, fa un mes, en l’europeu, Zagitova va infringir a Medvedva la seva primera derrota en dos anys. La rivalitat en els Jocs ha estat un regal per a l’audiència. Dimecres Medvedeva va fer un nou rècord mundial de puntuació en el programa curt, però immediatament Zagitova el va millorar.

En el programa lliure els arriscats triple salts de la campiona, concentrats en el tram final, li van acabar donant la glòria tot i que Medvedeva, que també va il·luminar la pista mentre sonava la banda sonora d’Anna Karenina, va patinar al seu millor nivell de sempre.

“He guanyat? Honestament les meves mans estan tremolant perquè encara no assumeixo que sigui la campiona olímpica”, va dir la jove campiona tot just acabar la prova. “Avui m’he sentit realment com Ana Karenina en la pel·lícula. Tot el que tinc ho he deixat sobre el gel. No tinc cap retret a fer-me”, va assenyalar Medvedeva, que va igualar la puntuació de la seva rival (156,65), insuficient per remuntar la diferència del programa curt. Les dues patinadores russes, amigues des de fa anys, es van abraçar al final de l’actuació compartint un moment d’emoció que resumia perfectament la intensitat amb la qual havien viscut la seva actuació. Medvedeva teòricament no arriba a Corea en unes condicions òptimes perquè una lesió li va impedir de disputar les primeres competicions de la temporada.

Zagitova és la segona campiona olímpica de patinatge més jove de la història, rere la nord-americana Tara Lipinski, que era 26 dies més joves quan va guanyar l’or als Jocs de Nagano el 1998. Els dies de domini de les patinadores dels Estats Units semblen haver passat a millor vida. El bronze, de fet, va ser per a la canadenca Kaetlyin Osmond amb un fragment del reconegut Llac dels cignes, de Txaikovski. Osmond, de 22 anys, va estar a punt de deixar el patinatge fa dos anys. “Els darrers quatre anys he lluitat molt per arribar fins aquí però l’objectiu era acabar entre les tretze primeres, és a dir, que pujar al podi és una recompensa impressionant.”

LA CAMPIONA

Zagitova ha debutat en la categoria absoluta aquesta temporada
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)