Esports de muntanya

Surf de neu

Ledecka ja és història

La txeca, campiona del supergegant d’esquí alpí, guanya el gegant paral·lel de surf de neu i esdevé la primera esportista que guanya dos ors en dos esports diferents

Els Jocs d’hivern de Pyeongchang arriben avui a la jornada final, i ho faran amb un altre dels noms que passaran a la història d’una cita en què especialment les dones s’han reivindicat com a grans figures dels esports de gel i de neu. La txeca Ester Ledecka (22 anys) havia guanyat el supergegant de l’esquí alpí contra tot pronòstic, superant totes les figures de la copa del món. Ahir es va convertir en la primera esportista a guanyar dos ors en dos esports diferents en uns Jocs Olímpics en imposar-se en la prova de gegant paral·lel de surf de neu, disputada al Phoenix Park.

Ledecka és filla d’un reconegut música al seu país, Janek Ledecky, i tot i que no té, que se sàpiga, cap relació familiar amb la superestrella de la natació nord-americana Katie Ledecky, sí que forma part d’una nissaga de grans esportistes, que inclou la seva mare Zuzana –patinadora–, el seu avi Jan Klapac –jugador d’hoquei sobre gel que va guanyar set medalles mundialistes i va ser bronze a Innsbruck 64 i plata a Grenoble 68–. Ledecka ja és, per mèrits propis, la representant més reconeguda de la seva família.

La txeca ja havia cridat l’atenció la temporada passada, en què després de col·locar-se en el Top 30 en diferents disciplines del mundial d’esquí alpí de Saint-Moritz, es va presentar com a gran favorita al mundial de surf de neu que es va fer a Sierra Nevada. Allà va regnar en el gegant paral·lel i va ser plata en l’eslàlom, tot un avís per al que arribaria a Pyeongchang.

En el supergegant de fa una setmana va relegar al segon i al tercer lloc Anna Veith i Tina Weirather, mentre que la gran favorita, la nord-americana Lindsey Vonn, s’havia de conformar amb un discret sisè lloc.

Una setmana després, Ledecka, en la seva prova preferida, no va notar la pressió de completar una gesta mai vista i va eliminar l’austríaca Daniela Ulbing i l’alemanya Ramona Theresia Hofmeister abans d’arribar a la final, en què una altra representant d’Alemanya, Selina Körg, tampoc va poder fer res contra la velocitat i elegància de la campiona sobre la neu.

En la jornada final d’avui també pot allargar la seva llegenda una de les altres heroïnes de Corea, la veterana fondista noruega Marit Bjoergen (37 anys), l’esportista amb més medalles en la història dels Jocs d’hivern. Bjoergen va guanyar la seva primera medalla a Salt Lake City fa 16 anys i va arribar a Corea amb 10 medalles. N’hi ha afegit quatre més, un or, dues planes i dos bronzes. En els 30 km en sortida en massa d’avui podria rematar una trajectòria memorable.

14
medalles
acumula la noruega Marit Bjoergen, que avui pretén retirar-se dels Jocs amb una quinzena medalla.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)