Més esport

Rússia pressiona per l’aixecament de la sanció

Olimpisme. Un membre rus del COI assegura que l’aixecament de la suspensió es podria produir avui o demà, però el president, Thomas Bach, afirma que encara no se sap quan serà

El Comitè Olímpic Internacional (COI) podria readmetre Rússia com a membre de l’ens avui o demà, segons va informar ahir l’agència de notícies russa TASS citant Xamil Tarpistxev, membre del COI i president de la Federació Russa de Tennis. “Crec que per al 28 de febrer ja serem membres de ple dret del moviment olímpic i podrem tornar a fer servir els nostres símbols”, va explicar. Segons Tarpistxev, la decisió d’aixecar la sanció a Rússia es prendria un cop completats els tests antidopatge a tots els atletes russos que han participat en els Jocs de Pyeongchang. “Estan esperant que acabin els tests als esquiadors i als jugadors d’hoquei sobre gel. Si no hi ha problemes, es prendrà la decisió automàtica de readmetre Rússia com a membre del COI”, va assegurar. També el Comitè Olímpic Rus (COR) va destacar que espera la readmissió del COI, segons un comunicat que va difondre diumenge.

Però malgrat les pressions perquè Rússia pugui recuperar el seu estatus, la suspensió es va mantenir en la cerimònia de clausura dels Jocs de Pyeongchang a causa dels dos casos de dopatge detectats en atletes russos durant aquest esdeveniment. Thomas Bach, president del COI, va assegurar que aquests dos casos (dels quatre que s’han detectat a Pyeongchang) han jugat “un paper crucial” en aquesta decisió, per bé que també va reconèixer que no revelen un sistema de dopatge generalitzat. Bach va assegurar que la sanció seria aixecada “automàticament” sempre que Rússia continuï obeint “les condicions marcades pel COI el 5 de desembre passat”, però també va assegurar que encara no sap quan es produirà la readmissió de Rússia. El dirigent alemany va reconèixer la col·laboració de la delegació russa en els dos casos de dopatge detectats, els del jugador de cúrling Aleksandr Kruixelnitski i el de la pilot de bob Nadejda Serguéieva: “La delegació dels atletes olímpics de Rússia va cooperar en la gestió dels dos casos.” Bach va desvincular els dos positius de qualsevol trama de dopatge generalitzat: “Segons l’equip encarregat de vigilar el comportament dels atletes russos, no hi ha cap indicació d’un dopatge sistematitzat o una implicació dels responsables de l’equip o del COR.”

L’AMA no ho veu clar

Bach es va mostrar visiblement conciliador amb l’equip rus, conscient que, tard o d’hora, haurà de ser recuperat per al moviment olímpic. L’Agència Mundial Antidopatge (AMA), en canvi, va ser més bel·ligerant i va assegurar que encara no es donen les condicions per aixecar la sanció a Rússia. “l’Agència Antidopatge Russa continua sense complir el codi mundial antidopatge, atès que encara no ha respost als criteris requerits en el full de ruta un cop provada la manipulació sistemàtica del procés de control de dopatge per part de Rússia”, va explicar ahir en un comunicat. “Cal continuar treballant per reconstruir un programa antidopatge rus creïble i sostenible.”

La Xina decep i preocupa

Els mals resultats de l’equip xinès a Pyeongchang han fet saltar les alarmes en l’equip organitzador dels propers Jocs d’hivern, que es faran a Pequín el 2022. Un or, sis plates i dos bronzes són les nou medalles que han assolit els representants xinesos a Corea del Sud malgrat la contractació de vint entrenadors estrangers per millorar el rendiment en disciplines amb poca tradició a la Xina, especialment les de neu. L’únic or xinès va ser per al patinador Wu Dajing –a la foto–, que es va imposar en els 500 m en pista curta, una especialitat en què fins a sis esportistes xinesos van ser desqualificats.

Segons Paralímpics per a Fina

La surfista Astrid Fina serà l’única representant catalana que participarà en els Jocs Paralímpics de Pyeongchang, que es disputaran entre el 9 i el 18 de març a la ciutat sud-coreana. Fina va perdre el peu dret en un accident de moto el 2009. El 2011 es va iniciar en el surf de neu, i només tres anys després competia en els Jocs de Sotxi, en els quals va aconseguir un diploma olímpic. “Ara em sento més preparada. Fa molts anys que m’entreno i em sento en el meu millor moment. M’agradaria guanyar una medalla”, va dir ahir en la presentació de l’equip espanyol que viatjarà a Pyeongchang.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)