Voleibol

Voleibol

Collita de proximitat

Catalunya torna a tenir representació masculina (Barça) i femenina (CVB Barça i Sant Cugat) a l'elit onze anys després gràcies a la perseverança de la feina amb el planter i a pesar d'uns recursos exageradament limitats

Feia més d'una dècada que la fotografia del voleibol català d'elit no era tan nítida. És el retrat fidedigne i meritori de la feina abnegada en un esport que a casa nostra i, a pesar de disposar de clubs solvents, no obté el suport necessari ni institucional ni privat per aparcar l'amateurisme. Tothom juga per amor a l'art.

Sigui com vulgui, des de l'exercici 2004/05 no havien coincidit en la superlliga equips masculins i femenins del Principat. Els darrers i heroics van ser el Sant Pere i San Pau i l'Episcopal, en homes, i el Sant Cugat, en noies. Els tarragonins van ser setens, i els lleidatans, malauradament, van baixar. Les del Vallès Occidental van posar fi a una trajectòria de tres anys en la màxima categoria, la qual ja havien tastat anys abans amb un equip històric que va arribar a ser cinquè (1994/95). El Sant Cugat va jugar per últim cop la superlliga en l'exercici 2013/14, històric perquè van conviure a dalt tres equips femenins catalans –els altres dos van ser el CVB Barça i el Vall d'Hebron–. Enguany torna a l'elit esprement de nou el seu prolífic planter format per 250 jugadores, rècord a Catalunya. Acompanyarà el CVB Barça, que afrontarà la cinquena temporada seguida a l'elit.

La trilogia catalana la completa el Barça masculí, que no trepitjava la catifa vermella des del 2011. En aquella ocasió va fer una curs exemplar –tercer– i es va classificar per a la competició europea, a la qual va haver de renunciar. El SPiSP, paradigma del voleibol català des del 1996, va ser setè. L'economia, però, els va arruïnar la vida esportiva i tots dos van plegar veles el 2011.

En la superlliga masculina, el nou tècnic del Barça és David Lorente, que ve de fer de segon a Eivissa i que substitueix Sergi Bosch, l'home que ha comandat la nau els últims quatre cursos i que segueix sent el director esportiu. Ha tornat el col·locador Sergi Arranz, que va arribar a ser internacional quan era un dels joves jugadors representatius de l'anterior etapa del club a dalt. Serà el substitut del morellenc Jordi Gens, que va contribuir a l'ascens i que s'ha retirat després de 20 anys al capdamunt: va jugar el seu primer partit a l'elit el setembre del 1996 amb el SPiSP i ha militat en diverses lligues europees. El Barça s'ha reforçat amb el central búlgar Ivan Blasev (VP Madrid) i amb els nacionalitzats Vitali Kobzev (central que arriba del 7 Islas) i Vlagobest Petrov (oposat procedent del Melilla). “Tenim ben cobertes totes les posicions. El nostre objectiu és donar-ho tot”, explica Bosch, que creu que hi ha una gran diferència respecte a l'etapa anterior: “Tenim molt més ben consolidada la base de la piràmide del nostre planter.” El Barça debuta demà a la pista de la Textil Santanderina.

En noies, el CVB Barça ha fet canvis per evitar els patiments del curs passat. Sofie Muller, Mireia Carmona, Ele Guzzi, Mireia Orozco i Laura Carmona, però, repeteixen. La juvenil Anna Grima s'incorpora al primer equip i altres joves del planter del bicampió juvenil d'Espanya també aniran entrant en les convocatòries. Els fitxatges són la nord-americana Evin McCoy, la lituana Erika Kliomanaite, la juvenil Clara Barceló (CAEP Sòria), María Sanchís (Sant Cugat) i Marta Hurst (Portugal). El conjunt d'Adrián Fiorenza, que es va endur la Lliga Catalana superant el Sant Cugat en els dos partits, va ser novè l'any passat i es va salvar per un marge estret, i espera fer un pas endavant. La seva millor classificació en els quatre cursos precedents va ser el tercer lloc de la temporada 2013/14. El curs anterior havia estat quart.

L'objectiu del Sant Cugat de Rafa Ruiz no és cap altre que evitar l'última plaça i segellar la permanència. Però la qualitat del seu planter no passa inadvertida. Fins i tot Maribel Zamora, la presidenta de la federació catalana, va destacar en la presentació dels equips de l'entitat el potencial futur del bloc: “Veig el club lluitant pel títol de la superlliga en una o dues temporades.” Per apuntalar la jove plantilla han arribat la col·locadora catalana procedent del Leadernet Sílvia Araco, que ha bastit una prolífica carrera. Està a punt d'arribar la receptora brasilera de 21 anys Carla Moreira –aterra el 25 d'octubre–, que ha arribat a jugar en la màxima categoria del seu país i de qui s'espera que pugui ajudar a fer un salt qualitatiu, sobretot en atac. Moreira juga el play-off d'ascens en la màxima categoria carioca.

Derbi per començar

Tot just en la primera jornada s'escenificarà el derbi català –demà a les 7 de la tarda al pavelló de l'Hospitalet Nord– entre el CVB Barça i el Sant Cugat.

El SPiSP de Tarragona i el Llars Mundet, en la superlliga 2 masculina

El voleibol català té dos equips més en la superlliga 2 masculina. El SPiSP ha tornat amb un equip ple de jugadors molt joves. Ha obtingut dos triomfs en dos partits i el seu jugador Álvaro Gimeno va ser l'MVP de la segona jornada. L'objectiu a mitjà termini és pujar amb aquest bloc de promeses i no complicar-se la vida en fitxatges ara que l'entitat ja està sanejada. L'altre conjunt és el Llars Mundet, un històric que encara no ha puntuat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)