Atletisme

Atletisme

Marató de Barcelona

Leiva gaudeix d'una segona oportunitat en la marató

Atletisme. Després d'un viacrucis de lesions, el fondista terrassenc es reenganxa a la mítica distància dels 42,195 km i avui serà el principal referent català entre els 20.000 corredors de la cursa barcelonina

Fa mitja dotzena d'anys, el terrassenc Jaume Leiva (1983) tenia la consideració de corredor popular amb marques tant en mitja marató (1h04:44) com en marató (2h15:28) que signarien molts atletes professionals. Havia de compaginar els entrenaments amb la feina d'entre vuit i deu hores diàries com a monitor en un gimnàs. Leiva va continuar creixent i es va presentar a la marató de Barcelona del 2012 en un estat de forma òptim i amb el ferm propòsit d'obtenir la mínima olímpica per als Jocs de Londres. Una deshidratació, que el va afectar especialment a partir del quilòmetre 30, va fer que el seu somni se n'anés en orris. Tot i la decepció, el corredor vallesà va tenir la recompensa als seus progressos i després d'obtenir el títol estatal en mitja marató es va estrenar com a atleta internacional en el mundial de l'especialitat a Kavarna (Bulgària).

El 2013 va ser igualment un bon any per a Leiva. Va fer un salt de qualitat amb un cinquè lloc en la marató de Barcelona i un gran registre de 2h13:41 que el van deixar a les portes del mundial de Moscou. A partir d'aquí, la foscor i una època marcada per les lesions.

Leiva explica el viacrucis. “Vaig tenir una lesió de maluc molt greu. I després de l'operació encara vaig tenir altres lesions més petites, com una ruptura de sacre. Van ser dos anys molt durs, però ara he tornat”, destaca. I hi afegeix: “Potser no estic al mateix nivell que el 2013 perquè hi ha alguns dèficits musculars i alguns problemes articulars que m'obliguen a cuidar-me molt amb fisioterapeutes i exercicis de recuperació.” De totes maneres, el fondista terrassenc afronta el seu nou repte a la capital catalana amb optimisme: “Fa un mes vaig córrer la mitja marató de Barcelona en 1h05, i fa quatre mesos ja vaig disputar la marató de València, on vaig ser el segon europeu amb 2h16.”

El llistó de 2h13

Amb aquests precedents, Leiva ha recuperat la confiança en les seves possibilitats: “Vinc amb els deures fets i amb molta motivació. La mínima per al mundial de Londres [2h13] no és una utopia, però serà molt difícil i tot hauria d'anar perfecte. Sortiré per fer un pas de la mitja a 1h06:30 i a veure quin dia ens espera.” Amb tot, el fondista vallesà vol aprofitar aquesta segona oportunitat de gaudir de l'atletisme de primer nivell: “Ningú confiava que després de l'operació de maluc i les complicacions que vaig tenir pogués tornar a córrer a aquests ritmes. Fins i tot, hi va haver dos metges molt reconeguts que em van dir que mai més podria córrer volums de 60 i 70 quilòmetres setmanals. I aquí estic, havent preparat la marató amb 170 i 180 quilòmetres.” Després dels problemes que ha patit en les temporades precedents, Leiva no es queixa de la seva situació actual: “Ara es pot dir que visc de l'entorn de l'atletisme. Soc un afortunat, però sé que m'ho he guanyat, perquè es pateix molt en aquest esport. Tinc un club de corredors i preparo entrenaments a distància per a populars i triatletes. També organitzo clínics i xerrades en centres esportius.” Leiva pot compaginar aquestes tasques amb la seva preparació particular i dedicant el màxim nombre d'hores possible a la seva “gran passió”, el seu fill de només un any i mig. El temps dirà fins on pot arribar Leiva en la seva segona etapa com a corredor de maratons i si és capaç de tornar a competir internacionalment i, per què no, somiar en uns Jocs Olímpics a Tòquio 2020. De moment, aquest matí (8.30 h), amb 20.000 corredors més, serà a la línia de sortida de l'avinguda Maria Cristina amb tota la il·lusió del món. Dijous, en la presentació, va fer tota una declaració d'amor a la cursa: “No canvio aquesta marató per res del món.”

LA FRASE

Em van dir que mai més podria resistir grans volums de quilometratge i aquí estic, amb els deures fets per a la marató
Jaume Leiva
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)