Més esport

A FONS

Si vols començar a fer esport, deixa’m donar-te uns consells

La prova d’esforç serveix tant per valorar l’estat de salut com la resistència cardiorespiratòria
Busca un professional competent que et faci un programa d’entrenament o de preparació física

Potser t’has mirat al mirall i t’has vist amb una mica deixat. Potser bufes més del compte en pujar les escales o potser recordes que un dels bons propòsits d’inici d’any va ser que aquest any començaries a fer esport. Si la teva intenció és ser més actiu físicament, fent exercici o començant a fer algun esport, és important fer-ho bé. Primer, per no fer-te mal, i en segon lloc, per gaudir dels beneficis per a la salut que aporta ser una persona físicament activa. Et faré una llista de recomanacions.

Abans de començar, cal fer una revisió mèdica per tal de conèixer si tens algun problema de salut que contraindiqui totalment o parcialment algun esport o algun exercici específic. És difícil tenir algun problema de salut que impedeixi totalment l’exercici físic o la pràctica esportiva, però és més freqüent detectar alguna troballa que suposi una contraindicació per fer algun exercici específic o algun esport en concret. La utilitat més important de les revisions medicoesportives són les recomanacions personalitzades. Aquestes recomanacions es fan en funció del que es troba, sobretot de l’exploració de l’aparell locomotor, per tal de prevenir lesions. Segons la morfologia personal i les malalties o lesions prèvies patides per la persona a qui se li fa la revisió, s’aconsellen uns exercicis o se’n desaconsellen d’altres.

Tria un esport o una activitat física que t’agradi i que s’adapti a les teves capacitats físiques. Si tens intenció de començar un programa d’entrenament perquè vols millorar la forma física, et recomano fer una valoració funcional de les teves capacitats físiques. La prova més coneguda és la prova d’esforç que serveix tant per valorar l’estat de salut com la resistència cardiorespiratòria. Hi han altres capacitats funcionals per valorar: la força, la velocitat, l’equilibri i la flexibilitat. Per mesurar aquestes capacitats hi ha diversos tests i es poden adaptar a qualsevol persona, sigui quin sigui el seu nivell inicial. Per tal de planificar el programa d’entrenament és fonamental saber de quin nivell de força, velocitat i resistència comencem i, posteriorment, si repetim el test, els resultats també ens permetran saber la millora obtinguda.

Busca un professional competent que et faci un programa d’entrenament o de preparació física. És important que li facis saber que no tens contraindicacions per fer activitat física i que sàpiga les recomanacions individualitzades que t’han fet en la revisió de salut perquè les tingui en compte en fer el disseny del teu programa d’exercicis. Per evitar lesions és important que t’ensenyi bé la tècnica esportiva i quina és la correcta posició corporal en la realització dels diversos exercicis.

En cada sessió d’exercici és important escalfar prèviament i, en acabar, no aturar-te de cop. Respecta el descans necessari entre exercicis i entre sessions d’entrenament per recuperar-te de l’esforç. No hi ha millora si no hi ha recuperació. Dorm les hores que necessitis. El nostre cos es repara durant el son. Si no dorms les hores necessàries no hi ha recuperació, i per tant no hi ha millora de les capacitats físiques. A més, augmenta el risc de patir lesions i de sobreentrenar-se.

Has de tenir en compte les condicions ambientals. Si fa massa fred, calor o humitat, modifica o anul·la l’exercici programat. Per descomptat, fes servir roba adient a les condicions ambientals. Si fas exercici a l’exterior, utilitza protecció solar.

Hidrata’t correctament. Beu sempre que tinguis set. Si l’exercici ha de durar més d’una hora beu begudes isotòniques des del començament. Però en exercicis curts o si no fas exercici beu solament aigua. Una manera fàcil de saber la quantitat d’aigua que perds durant l’exercici és pesar-te abans i en acabar. El pes que has perdut és aigua i la quantitat que has de beure per mantenir una correcta hidratació és el pes en aigua que has perdut més un 50% més. Per evitar una pèrdua excessiva comença a beure abans i durant l’exercici.

Fes una dieta equilibrada. L’alcohol i el tabac són dolents per a la salut i empitjoren el rendiment esportiu.

Si tens dolor, consulta un metge, no facis exercici lesionat. No prenguis medicaments no receptats pel metge. Si tens dubtes sobre algun producte, encara que no necessiti recepta, consulta sempre.

Potser semblen moltes coses a fer, però en realitat és molt fàcil, només cal que busquis professionals adients per ajudar-te.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)