Més esport

FC Barcelona

Seccions

Necessita millorar

Les seccions professionals del Barça no encadenaven dues temporades sense alçar cap gran títol europeu des del 1995

El bon moment de l’handbol dissimula la sequera del futbol sala i el bàsquet

No és cap novetat assenyalar que les quatre seccions professionals del FC Barcelona no passen el seu millor moment, a excepció probablement de la d’handbol, que en els anys de Valero Rivera també havia viscut una situació triomfal com l’actual. El club ha encadenat per primer cop en els últims 22 anys dues temporades seguides sense aixecar cap de les quatre copes d’Europa dels seus esports professionals. No es pot parlar d’una crisi global, però hi ha símptomes preocupants, començant sobretot pel bàsquet. En les últimes tres temporades –totes sota el mandat de Josep Maria Bartomeu– només s’han guanyat títols menors i ja s’han fet dos canvis d’entrenador. Xavi Pascual va deixar el lloc a Giorgios Bartzokas, i el grec ha estat destituït recentment i s’ha fitxat Sito Alonso. La pressió per mirar de canviar la dinàmica recau sobre el director d’esports professionals, Albert Soler.

Des que Bartomeu es va fer càrrec de la presidència del club, el rendiment de les seccions ha anat de més a menys. El 2014, pocs mesos després d’arribar al càrrec, va celebrar els títols europeus de futbol sala i d’hoquei sobre patins, i el bàsquet va salvar la temporada amb una victòria agònica en la final de l’ACB contra el Real Madrid. Un any després, l’equip d’handbol conqueriria a Colònia una lliga de campions que va anar acompanyada d’un ple de títols històric (set de set) i els jugadors d’hoquei, dirigits per Ricard Muñoz, van tornar a aixecar el títol més preuat, la lliga europea.

Ni Soler ni Bartomeu s’han quedat plegats de mans veient com el rendiment dels diferents equips ha anat minvant en els darrers cursos. A banda del doble canvi en la secció de bàsquet, també es va prescindir l’estiu passat del tècnic del futbol sala, Marc Carmona, després de dos anys sense títols rellevants. Es va fitxar Andreu Plaza, que en una temporada farcida d’entrebancs tampoc ha aconseguit capgirar la dinàmica de l’equip, sempre per sota de l’Inter aquests últims anys. Aquesta temporada també s’ha decidit posar fi al cicle de Ricard Muñoz en la secció d’hoquei, que ha guanyat les últimes lligues de carrer però que s’ha estavellat a Europa. El seu substitut serà Edu Castro.

L’handbol menja a part

Si una secció en general i un equip en particular s’ha lliurat justament de qualsevol crítica és la d’handbol. De fet, el màxim responsable de la secció de bàsquet, Nacho Rodríguez, la va posar de model a l’hora de criticar el desgavell que s’ha viscut en el bàsquet en els darrers mesos. El balanç de l’handbol en les últimes quatre temporades és per posar-se a tremolar. L’equip de Xavi Pascual ha guanyat 23 dels 27 títols disputats, incloent-hi una lliga de campions i dos trofeus de la Super Globe, el mundial de clubs. La superioritat econòmica del club respecte a tots els seus rivals en les competicions espanyoles és incontestable, però l’equip ha respost a aquest fet guanyant absolutament tots els partits en quatre anys, una mostra d’ambició i superació que fa que l’admiració respecte a l’equip entre els aficionats blaugrana sigui cada vegada més gran.

El problema per al Barça i per als seus responsables és que a Europa, sense un pressupost més alt que l’actual, serà molt difícil tornar a conquerir la lliga de campions, que és el títol que dona sentit a un club com el Barça.

El balanç de Bartomeu

Des que el president va ser nomenat en el càrrec –el gener del 2014 per la dimissió de Sandro Rosell–les quatre seccions professionals del club han disputat 83 títols en els àmbits català, estatal i internacional. D’aquests, 47 han acabat al sarró del club català, però, traient els campionats de l’equip d’handbol, el percentatge d’èxits quedaria molt lluny de l’aprovat per la directiva.

Mentre el Barça treballa per mantenir la competitivitat d’aquests equips també intenta fer realitat l’Espai Barça, que inclourà un nou Palau Blaugrana amb un aforament per a uns 10.000 aficionats i que obligarà a tenir equips que aspirin a tot.

LES XIFRES

23
títols
ha guanyat la secció blaugrana d’handbol en les últimes quatre temporades.
3
temporades
encadenen els equips de bàsquet i el futbol sala sense títols rellevants.

A una de les 40 copes d’Europa

El proper equip professional del Barça que aixequi la copa d’Europa ho farà per 40a vegada. Les seccions professionals n’han guanyat 34 i l’equip de futbol, 5. L’hoquei sobre patins n’acumula 21; l’handbol, 9; el bàsquet, 2, i el futbol sala, 2. Però el palmarès d’un club com el Barça va molt més enllà del gran títol europeu. Sovint es fa befa ara de quan el club adquiria prestigi internacional gràcies a guanyar el títol de la recopa –que agrupava els campions de copa–en els diversos esports. Des del 1979 fins al 1997 en va guanyar dotze repartides entre l’handbol (5), el futbol (4), el bàsquet (2) i l’hoquei sobre patins (1). A partir d’ara també pot ajudar a engrandir el palmarès internacional del club la conversió de l’equip de futbol femení en una secció vertaderament professional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)