Tennis

Els quatre herois del dia

Querrey elimina l’ídol local Murray, destrossa les apostes i jugarà la semifinal contra Cilic, que apaivaga l’efervescència de Muller

Federer endossa un 3-0 a Raonic i Djokovic es retira contra Berdych quan perdia

El ianqui Sam Querrey (24) va fer el partit de la seva vida i va eliminar, amb 27 aces i 70 cops guanyadors, a l’escocès i vigent campió, Andy Murray, per 3-6, 6-4, 6-7 (4), 6-1 i 6-1 en dues hores i 42 minuts en uns quarts de Wimbledon tan imprevisibles com el cel de Londres. Querrey jugarà demà la semifinal contra el croat Marin Cilic (7), que va fer el cor fort i va saber contrarestar l’efervescència del luxemburguès Gilles Muller (16). El botxí de Rafa Nadal va exhibir el seu talent però no va poder contrarestar la fe del balcànic i va arribar amb el dipòsit buit al cinquè set: 3-6, 7-6 (6), 7-5, 5-7 i 6-1 en 3 hores i 29 minuts. Campió de l’obert dels EUA el 2014, Cilic s’havia quedat els últims tres anys seguits en els quarts a l’All England Club i ahir va traspassar per fi la barrera. Per la part de baix del quadre, Roger Federer (3) sí que va fer els deures davant del canadenc Milos Raonic (6) per 6-4, 6-2 i 7-6 (4) en una hora i 57 minuts en el seu partit número 100 en el torneig. Cada vegada més favorit, lluitarà per una plaça en la final contra Tomas Berdych (11) en les seves dotzens semifinals, estadística en què avança Jimmy Connors (11). El txec també va fer saltar la banca davant de Novak Djokoivic (2), que va abandonar per lesió quan perdia per 7-6 (2) i 2-0.

Querrey va sortir com un flam i Murray, el vigent campió, s’hi va acarnissar: 3-0 i un break en el segon joc. Pletòric, no va tenir problemes per guanyar el primer set (6-3) i duia el segon encarrilat gràcies a un trencament consumat en el setè joc (4-3). L’esport, però, és imprevisible. Segurament en el moment més propici per començar a enllestir, el britànic, que enguany ha evidenciat dubtes, va fallar més del compte i Querrey, que va connectar dos bons cops de revés a dues mans tot i ser el seu cop teòricament més fluix, va saber gestionar l’oportunitat que, de sobte, li va caure del cel. El ianqui va rendibilitzar la seva primera pilota de break (4-4) i va igualar el partit furgant en la fugaç inconsistència de Murray amb un altre trencament (4-6). Murray va rescabalar-se amb un break matiner en el tercer set. Un cop de puny damunt la taula. Tenia, a més, el seu servei amb 5-4 per tancar el tercer acte però, de nou pressionat, es va tornar ennuegar. El nord-americà va reviure amb un revés encreuat (5-5) i va mantenir el seu servei (5-6). El tie-break va dictar sentència. Un punt amb un parell de defenses marca de la casa en què Querrey va enviar l’esmaixada al clau (3-1), van catapultar el britànic: 7-4. El guió a partir d’allí va ser absolutament inversemblant. Amb el públic de la central bocabadat, Querrey, que el 2016 ja va donar un avís premonitori deixant fora de combat Novak Djokovic en la tercera eliminatòria i va arribar als quarts –el seu millor resultat en un Grand Slam–, va atropellar un desdibuixat, fatigat i segurament condicionat per les molèsties Murray amb dos 6-1 consecutius que passen a la història del tennis. Querrey és el primer nord-americà que arriba a les semifinals d’un Grand Slam des d’Andy Roddick al mateix escenari el 2009.

Valent, Muller va aprofitar la seva oportunitat per trencar el servei de Cilic en el setè joc (4-3) i va endur-se el primer set amb un segon trencament en el novè gràcies a una major determinació i un servei estratosfèric que no va concedir cap pilota de break. Cilic va patir una crisi de 5-0 –del 2-3 favorable al 6-3 i 1-0 en el segon acte– però va revifar a partir del seu servei apujant la seva agressivitat. Fins i tot va disposar d’una pilota per trencar el sòlid servei del luxemburguès que no va aprofitar. La millora, però, li va permetre arribar viu al tie-break i empatar el partit amb un passing creuat de gran nivell que reobria un nou escenari. La confiança és bàsica en le tennis i Cilic també es va fer seu el tercer set (7-5). En el quart, però, va perdonar en excés i Muller va ressorgir amb un break en blanc en l’onzè joc (5-6) i va rubricar la reacció (7-5). El croat, ferm mentalment, va saber gestionar la reacció i es va refer i va ser infinitament superior en el cinquè set (6-1).

El darrer episodi del dia va ser efímer perquè Djokovic es va retirar en el minut 63. Després de perdre el primer set, va ser tractat pel fisioterapeuta per problemes al colze dret. Amb el 2-0 del segon acte va plegar. Finalista el 2010 contra Nadal, Berdych jugarà les seves terceres semifinals a Londres.

3
trencaments
en contra ha encaixat només Roger Federer en els cinc partits que ha jugat.

PROTAGONISTES

Des que tinc aquesta lesió mai havia sentit tant de dolor. Fins i tot em podria perdre la resta de l’any
Novak Djokovic
HOMES. Quarts de final
((24) Querrey - (1) Murray 3-6, 6-4, 6-7, 6-1, 6-1
((11) Berdych - (2) Djokovic 7-6, 2-0 i ret.
(3) Federer - (6) Raonic 6-4, 6-2, 7-6
(7) Cilic - (16) Muller 3-6, 7-6, 7-5, 5-7 i 6-1
He jugat el torneig amb dolor però he donat tot el que tenia. És decebedor haver quedat eliminat
Andy Murray
Pista central. 14 h Semifinals
(14) G. Muguruza - Marga. Rybarikova
(10) Venus Williams - (6) Johanna Konta
Pista 1. 14 h. Semifinals
(1) Kotinen / Peers - (4) Kubot / Melo

La revenja del geni de Basilea

Aliè a l’enrenou de l’eliminació del vigent campió, el set cops campió Roger Federer (3), el màxim favorit, es va revenjar ahir del canadenc Milos Raonic (6), que el va fer fora en les semifinals de l’any passat i que l’havia derrotat en els dos últims partits. Un cop creuat impressionant quan la volea de Raonic ja semblava definitiva, va esmicolar per primer cop el servei de l’aparentment resignat canadenc (3-2). El suís, inalterable, en va fer prou amb el seu servei (6-4). El 2-0 de sortida en el segon acte ja va ser tota una declaració d’intencions i un contrast absolut de qualitats. El segon trencament del set (4-1) va deixar el partit coll avall per a l’helvètic (6-2). En el tercer acte, Raonic, que va cometre en tot el duel 48 errors, va malbaratar les cinc pilotes per trencar i va claudicar en el tie-break davant l’experiència de Federer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)