Ciclisme

La selectivitat alpina

La cursa francesa entra a la part decisiva amb la primera incursió als Alps en una jornada amb la Croix de Fer i el Galibier i un temut descens final de 30 km

29 segons separen els quatre primers: Froome, Aru, Bardet i Urán

Ahir els favorits per a la victòria final del Tour van viure una situació d’incertesa quan faltaven una quinzena de quilòmetres per al final de la setzena etapa entre Le Puy-en-Velay i Romans-sur-Isère, que va guanyar el corredor australià Michael Matthews (Sunweb) a l’esprint. L’Sky va aprofitar la presència del vent a la vall del Roine per intentar sembrar el pànic al pilot i veure si podia esgarrapar algun segon més per consolidar el lideratge del britànic Chris Froome (Sky) al capdavant de la general. Els britànics van aconseguir el propòsit i el pilot va quedar tallat. En un primer instant, el sard Fabio Aru (Astana), segon en la general a divuit segons de Froome, es va despenjar, però va fer un esforç per connectar-hi. També va patir el francès Romain Bardet (AG2R), encara que ho va solucionar. En canvi, qui va perdre pistonada va ser l’irlandès Dan Martin (Quick Step) i ho va pagar passant de la quarta posició del podi a la setena. També va perdre temps el madrileny Alberto Contador (Trek), que s’allunya del podi, però el fa més perillós per a les últimes etapes.

Fins ara hi ha hagut tanta igualtat al capdavant de la classificació –29 segons separen el primer, Froome, del quart, el colombià Rigoberto Urán (Cannondale)– que els corredors busquen qualsevol circumstància per provar de distanciar o eliminar els rivals. De moment, no ho han aconseguit i el Tour entra a la part decisiva més obert que mai. Les dues jornades als Alps han de clarificar la situació i si queden serrells s’hauran de polir dissabte en la contrarellotge de Marsella, en què el més ben situat dels favorits per treure’n rendiment és Froome. Així que els seus adversaris són conscients que tenen dues opcions per posar-lo contra les cordes. Qui es desfaci com un terròs de sucre en algunes de les dues jornades alpines ho pot pagar car. Defallir a les muntanyes no es penalitza amb segons, sinó amb minuts.

Fins ara, el pilot no ha superat els 2.000 metres d’altitud i avui els superarà en diverses ocasions. En les dues etapes alpines, el Tour acumula gairebé el 18% del desnivell total d’enguany: 8.260 metres dels 46.450 totals.

El primer plat del menú alpí inclou dos ports llarguíssims de categoria especial, la Croix de Fer (2.067) i el Galibier (2.642), que torna al Tour després de sis anys d’absència, i entremig hi haurà el Télégraphe de primera categoria. La jornada no acabarà en alt, sinó que el pilot haurà de superar un descens d’una trentena de quilòmetres fins a arribar a Serre Chevalier, en una baixada tècnica. Aquest tipus de final resta mèrits als escaladors i enceta una batalla baixant que sempre pot tenir conseqüències, com li va passar al principal rival de Froome, l’australià Richie Porte (BMC). Demà sí que es viurà una jornada amb final en alt a Izoard, un ascens de 14 quilòmetres amb un pendent mitjà del 7,3%, que el pilot ascendirà després de superar el coll de Vars, de primera, i amb el cansament a les cames del dia anterior. El penúltim intent per desbancar Froome.

ELS PROTAGONISTES

És complicat triar un únic rival. Però si arribem a la crono amb aquestes diferències, Uran és el més perillós
C. Froome
sky
16 etapa (165 km)
1r M. Matthews (Sunweb) 3h 38:15
2n E. Boasson Hagen (D. Data) m.t.
3r J. Degenkolb (Trek) m.t.
4t G. van Avermaet (BMC) m.t.
5è C. Laporte (Cofidis) m.t.
6è J. Keukeleire (Orica) m.t.
7è T. Gallopin (Lotto Soudal) m.t.
8è T. Benoot (Lotto Soudal) m.t.
9è M. Bodnar (Bora) m.t.
10è R. Hardy (Fortuneo) m.t.
General
1r C. Froome (Sky) 64h40:21
2n F. Aru (Astana) a 0:18
3r R. Bardet (Ag2R) a 0:23
4t R. Urán (Cannondale) a 0:29 5è M. Landa (Sky) a 1:17
6è S. Yates (Orica) a 2:02
7è D. Martin (Quick-Step) a 2:03
8è L. Meintjes (Emirates) a 6:00
9è D. Caruso (BMC) a 6:05
10è N. Quintana (Movistar) a 6:16
11è A. Contador (Trek) a 7:10
Muntanya
1r W. Barguil (Sunweb) 117 punts
2n P. Roglic (LottoNL) 38
Regularitat
1r M. Kittel (Quick-Step) 373 punts
2n M. Matthews (Sunweb) 344
Joves
1r Simon Yates (Orica) 68h20:38
2n L. Meintjes (UAE) a 3:59
Equips
1r Team Sky 205h06:20
2n Ag2R La Mondiale a 10:07
Guanyar una etapa costa i dues és molt difícil. Quan Kittel s’ha quedat hem treballat fort per evitar que tornés
M. Matthews
sunweb

Matthews guanya l’etapa i desafia l’hegemonia de Kittel

Un dels principals protagonistes del Tour 2017, l’alemany Marcel Kittel (Quick-Step), semblava que no hauria de patir per assegurar-se el mallot verd de la regularitat després de guanyar cinc etapes. Però l’australià Michael Matthews (Sunweb), a la foto, està decidit a ensorrar-li les il·lusions. Els últims dies ha buscat les escapades per embutxacar-se els punts dels esprints intermedis. Però ahir es va emportar un botí suculent que li va permetre escurçar la diferència amb Kittel de 79 punts a 29 gràcies a la primera posició en l’esprint intermedi de Chantemerle-les-Blés, on l’alemany es va quedar sense puntuar perquè havia quedat despenjat molt aviat, i sobretot a la victòria final a Romans-sur-Isère. L’australià havia tingut els seus companys del Sunweb treballant molt fort perquè l’alemany no tornés a connectar amb el pilot principal quan tan sols s’havien recorregut una quarantena de quilòmetres. Matthews va rubricar l’esforç dels companys amb la seva tercera victòria al Tour en batre el noruec Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) i l’alemany John Degenkolb (Trek). Mentre que Kittel va perdre 16 minuts en un dia per oblidar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)