Esports de muntanya

Marc Pinsach estableix el rècord d’ascens a l’Aneto

Muntanya. El cassanenc va millorar la marca de Quico Soler (2h20:15) i va quedar a tres minuts del millor temps registrat en pujar i baixar (3h55:44)

“He aconseguit fer un nou rècord de pujada, 2h20, i he gaudit, m’he sentit bé. La felicitat no ha estat completa, perquè a la baixada m’han sobrat tres minuts per poder establir també una nova marca d’ascens i descens, però, tenint en compte les condicions que ens hem trobat a la muntanya, estic content”, va dir Marc Pinsach (Cassà de la Selva, 1989) després d’establir el nou millor registre d’ascens al pic més alt del Pirineu. El muntanyenc havia plantejat el repte com una competició amb una altra generació, la de Quico Soler a finals dels noranta, i la va elogiar: “Estaven molt forts i corrien molt ràpid.” Pinsi va sortir aquest dimecres a les 7.30h des del carrer major de Benasque seguint la ruta de Coronas, com en l’Aneto X-Treme Marathon el 1999 quan Soler va pujar fins metres abans del Pas de Mahoma (a mig quilòmetre i 200 m+) en 2h21:11. L’any abans (1998), la prova sí que arribava fins al cim i el mateix Soler establia en 3h52:14 el millor temps per pujar i baixar.

Canvi climàtic

“És un rècord que tenia la seva gràcia, perquè suposava competir contra una altra generació. En l’aspecte personal era molt especial, perquè competia amb un esportista que el va establir fa 20 anys i que era un atleta de referència en la seva plenitud esportiva, Quico Soler”, apuntava Marc Pinsach, que precisament va notar el pas del temps en el seu intent de rebaixar el registre de baixada, des del cim de l’Aneto fins al lloc de partida, a Benasque. “Sabia que seria difícil fer un descens més ràpid que el de Soler, perquè allà on fa 20 anys hi havia neu o gel ara gairebé no hi queda res. La glacera de Coronas amb prou feines existeix i, en no poder fer culenbagen [baixar lliscant] he hagut de ser el més hàbil possible tot i ser conscient que seria difícil anar tan ràpid com llavors. Les condicions a la muntanya han canviat, el retrocés de la glacera és enorme, i és una prova real i gràfica de com ens afecta el canvi climàtic”, va denunciar el cassanenc, que va pujar i baixar l’Aneto en 3h55:44.

Zero graus

Des de l’inici Marc Pinsach va seguir una pista, intercalant-la amb algun corriol, per endinsar-se al Vallibierna i arribar al pont de Coronas (1.950 m) després de 12 km i mig. Amb el canvi al terreny d’alta muntanya, Pinsi va anar superant blocs de pedra per acabar al coll de Coronas (3.200 m), superats els 18 km. Allà –l’esperava part del seu equip, que havia inspeccionat el terreny–, es va haver de posar grampons. “Hi havia gel dur i molt viu, i a zero graus hi havia risc de patinar. He perdut alguns minuts, però la decisió era la correcta”, apuntava Marc Pinsach, que va arribar al quilòmetre 18,8 a 3.440 m en 2h20:15 per tocar la Creu d’Aneto. “El primer objectiu l’havia complert, però anava mentalitzat de buscar el rècord global, quedava fer la baixada.” “Quan era al pont de Coronas en unes 3h08 he vist que ja era molt difícil. Però em sentia fort, ràpid i lleuger. I quan un esportista es troba bé gaudeix esprement el seu cos al màxim. M’ha faltat poc”, va afegir sobre un repte el documental del qual s’estrenarà un documental aquest octubre.

LA DADA

37
quilòmetres
i 600 metres amb 2.250 metres de desnivell positiu va cobrir dimecres el cassanenc.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)