Ciclisme

Un negoci inacabat

Vuelta. “He acabat segon tres vegades, però tinc un bon pressentiment. Afrontar el doblet del Tour i la Vuelta m’ha motivat molt aquesta temporada”, diu Chris Froome dies abans de la sortida

Ser el tercer ciclista que guanya el Tour i la Vuelta el mateix any i el primer que ho fa en l’era moderna. Aquest és el negoci que vol tancar Chris Froome abans de la Diada segons va reconèixer el quatre vegades campió de la cursa més important del calendari. “Tinc bones sensacions de cara a la Vuelta d’aquest any”, va dir el campió dels tres darrers Tours, que amb els cinc a l’abast vol afegir una altra volta de tres setmanes al seu palmarès per igualar-se a Anquetil, Hinault, Merckx i Indurain. De fet, els dos primers són els únics que, en un mateix any, han guanyat el Tour i la Vuelta (1963 i 1978, respectivament). “Crec que a la Vuelta no hi hem arribat mai amb un equip tan potent i centrat en aquesta cursa. Hi arribo amb molta confiança en l’equip”, va dir Chris Froome, que al seu voltant tornarà a tenir un equipàs i, a diferència del Tour, sense grans referents, com Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski i Mikel Landa. Sí que repeteixen Mikel Nieve i Christian Knees. S’hi afegeix el seu millor escuder l’any passat, Wout Poels, un cop superada la lesió. I la unitat italiana que formen Diego Rosa, Gianni Moscon i Salvatore Puccio, a més del també basc David López i l’anglès Ian Stannard. “Estem més motivats que mai i mirarem de guanyar. Aquesta Vuelta pot ser un moment decisiu per al Team Sky i per a Chris Froome”, destacava el mànager de l’equip, Sir Dave Brailsford, que qualificava de molt talentosa la formació al voltant del seu líder. “Té l’oportunitat de fer història i fonamentar el seu lloc com un dels grans de tots els temps”, va afegir.

Implacable

“És una cursa que m’encanta fer, però és implacable. El recorregut és sempre molt més muntanyós que en el Tour de França i les condicions són molt més dures. A mitjan agost a Espanya és força comú tenir temperatures de 40 graus i això ho fa brutal”, apuntava Froomy, que vol ajustar els comptes pendents: “He acabat en segon lloc tres vegades, però tinc un bon pressentiment. És com si tinguéssim una missió especial, i afrontar el doblet del Tour i la Vuelta m’ha motivat molt aquesta temporada”, va dir el britànic, que el 2011 es va demostrar a ell mateix que era capaç de ser competitiu en una cita de tres setmanes quan va ser segon a 13 segons de Juanjo Cobo i amb Bradley Wiggins tercer en la general l’any abans que l’Sky iniciés la seva tirania en el Tour, interrompuda el 2014, per Nibali. El 2012, la que Joaquim Rodríguez va liderar i va ser la penúltima de Contador –Valverde segon–, va ser quart i el 2014 i 16 un altre cop segon darrere el mateix Contador i Nairo Quintana. El 2015 es va retirar amb una fractura al peu que es va fer a l’inici de l’etapa andorrana, que, malgrat la lesió, va acabar.

Equilibrada

“Aquest any ha aconseguit un bon balanç entre els finals de muntanya i la contrarellotge. Nou finals en alt donen molt pes als escaladors, però amb una contrarellotge de més de 40 quilòmetres es poden guanyar o perdre minuts. També hi ha un bon equilibri entre els escaladors autèntics i els rodadors que poden anar bé en la crono. Serà una cursa emocionant i equilibrada”, deia el britànic sobre les etapes i els rivals en la lluita pel triomf. En aquest sentit, va destacar Vincenzo Nibali (Bahrain), Bob Jungels (Quick-Step) i Adam Yates (Orica) –apuntava també de l’equip australià el germà Simon i Esteban Chavez, tercer el 2016–, perquè no han disputat el Tour. El mateix Froome ha ajustat el seu calendari aquest any i arriba a la cita amb 48 dies de competició. Molts menys que en les anteriors edicions per allargar el pic de forma. A més, va ser 18è a Romandia i quart en la Dauphiné, cites que solia guanyar per afinar de cara al Tour.

LES XIFRES

5
cops
ha disputat Froome la Vuelta, amb tres segons llocs, un quart i un abandó per fractura en un peu.
48
dies
de competició acumula el líder de l’Sky aquest 2017. Menys que altres anys per allargar el pic de forma.
2
ciclistes
han guanyat el Tour i la Vuelta el mateix any fins ara: Anquetil (1963) i Hinault (1978).

Mikel Landa signa dues temporades amb el Movistar

“Mai tornaré a estar en un equip de segon”, va dir Mikel Landa durant aquest darrer Tour. Quart en la general a un segon del podi i tercer en el Giro el 2015, el vencedor de la Volta a Burgos aquest mes correrà les dues següents temporades amb el Movistar, que ahir va fer oficial la seva incorporació. Mikel Landa (27 anys) ha de ser el referent a l’Estat després de la retirada d’Alberto Contador. Producte format a l’Euskaltel-Euskadi, va córrer amb l’Astanà el 2014 i el 2015. De l’equip blau cel ja en va sortir escaldat per la controvèrsia en el Giro, que va guanyar Contador mentre ell era segon amb el seu cap de files tercer en la general final. Un escenari que va reviure aquest Tour quan es veia amb força i el seu líder disputava i guanyava el mallot groc. “Per a nosaltres és una gran notícia. Per edat i pel que està demostrant és el corredor que ha de liderar el ciclisme espanyol els propers anys”, va dir Eusebio Unzué, que va reiterar que Nairo Quintana té contracte fins al 2019.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)