Ciclisme

Assignatura aprovada

El britànic Froome (Sky) va arribar a Madrid amb el mallot vermell de líder i va culminar una temporada excel·lent amb el doblet Tour i Vuelta

El sicilià Nibali (Bahrain) i el rus Zakarin van completar el podi

Chris Froome ha viscut un setembre productiu. Finalment, ha aprovat una assignatura que se li havia entravessat, vèncer a la Vuelta, i ahir respirava, alleujat i somrient, des del graó més alt del podi, a Madrid. Enrere deixava tres setmanes difícils en què havia resolt totes les incidències d’una gran volta. Ell més que ningú coneix la dificultat de guanyar una cursa així. En les cinc participacions anteriors s’havia hagut de conformar amb tres segons llocs, un quart i un abandó.

Per això, enguany, havia ordit una estratègia calculada al mil·límetre i basada en la seva qualitat individual i, sobretot, en la protecció de lloctinents de luxe com Wout Poels, Mikel Nieve i Gianni Moscon. Es va situar líder en la tercera etapa en el primer contacte amb la muntanya a Andorra la Vella, i s’hi ha mantingut fins a l’últim dia. Intocable. Certament, ningú no ha amenaçat el seu títol i en la setzena etapa, en la contrarellotge individual entre Navarra i Logronyo, va obtenir la diferència definitiva. L’endemà, el sicilià Vincenzo Nibali (Bahrain) li va retallar 42 segons i tot feia pensar que li podia discutir el triomf a l’Angliru, però a l’hora de la veritat li van faltar forces i Froome va sentenciar. La resta de rivals de pes, els Aru, Bardet, Yates i Contador –que disputava l’última competició com a professional i ahir va ser homenatjat–, van estar sempre lluny i no el van amenaçar mai. El tercer graó al podi el va ocupar el rus Ilnur Zakarin (Katuixa).

Aquesta Vuelta engrandeix el palmarès del britànic i el situa a l’altura dels ciclistes de referència de tots els temps. Froome, el primer britànic que va guanyar la cursa espanyola, entra al club dels corredors amb més d’una gran volta al sarró i ara inicia el compte enrere en els preparatius per conquerir París per cinquena vegada, la xifra màgica. L’últim ciclista que havia conquerit dues grans curses per etapes en una mateixa temporada va ser Contador el 2008. Mentre que el doblet Tour i Vuelta tan sols l’havien firmat els francesos Jacques Anquetil (1963) i Bernard Hinault (1978).

D’altra banda, els corredors catalans han tingut un paper actiu durant les tres setmanes i Marc Soler, 48è, va ser el més ben classificat després de l’abandonament, dissabte, de David de la Cruz.

Vuelta a Espanya
2017 Chris Froome (Gbr)
2016 Nairo Quintana (Col)
2015 Fabio Aru (Ita)
2014 Alberto Contador (Esp)
2013 Chris Horner (Eua)
2012 Alberto Contador (Esp)
2011 Juanjo Cobo (Esp)
2010 Vincenzo Nibali (Ita)
2009 Alejandro Valverde (Esp)
2008 Alberto Contador (Esp)
2007 Denis Menxov (Rus)
2006 Alexandre Vinokourov (Kaz)
CHRIS FROOME
Data naixement: 20 maig 1985
Lloc naixement: Nairobi (Kenya)
Pes i alçada: 69 kg / 186 cm
Palmarès: 4 Tours de França (’17, ’16, ’15 i ’13) 1 Vuelta Espanya (’17) 2 bronzes olímpics 3 Dauphiné Libere 2 Tour Romandia 7 etapes Tour de França 5 etapes Vuelta Espanya 2 Tour d’Oman
21a etapa (117 km)
1r M. Trentin (Q. Step) 3h06:25
2n L. Manzin (FDJ) m.t.
3r S. Andersen (Sunweb) m.t.
4t T. van Asbroeck (Cannondale) m.t.
5è I. Garcia (Bahrain) m.t.
6è M. Cort (Orica) m.t.
7è K. Vanbilsen (Cofidis) m.t.
8è S. Modolo (UAE) m.t.
9è M. Schwarzmann (Bora) m.t.
10è D. Hoelgaard (FDJ) m.t.
91è A. Losada (Katuixa) a 0:34
97è A. Pedrero (Movistar) a 0:44
125è M. Soler (Movistar) a 1:05
General
1r C. Froome (Sky) 79h23:37
2n V. Nibali (Bahrain) a 2:15
3r I. Zakarin (Katuixa) a 2:51
4t W. Kelderman (Sunweb) a 3:15
5è A. Contador (Trek) a 3:18
6è W. Poels (Sky) a 6:59
7è M. Woods (Cannondale) a 8:27
8è M. A. López (Astanà) a 9:13
9è S. Kruijswijk (LottoNL) a 11:18
10è T. van Garderen (BMC) a 15:50
11è E. Chaves (Orica) a 16:46
12è L. Meintjes (UAE) a 17:41
48è M. Soler (Movistar) a 2h19:27
51è A. Pedrero (Movistar) a 2h27:03
72è A. Losada (Katuixa) a 3h06:59
Muntanya
1r D. Villella (Cannondale) 67 punts
Regularitat
1r C. Froome (Sky) 158 punts
Combinada
1r C. Froome (Sky) 5 punts
Equips
1r Astanà Pro Team 247h16:21

Trentin, amo i senyor dels finals massius

Sense un cartell de velocistes complet, l’italià Matteo Trentin (Quick-Step) va fer l’agost en els finals en massa. Ahir va sumar la quarta victòria en tornar a ser el més ràpid al final de Madrid. Així, el Quick-Step va acabar la Vuelta amb sis victòries que el reafirmen com l’equip amb més triomfs en les tres grans voltes. L’espanyol Alberto Contador (Trek) va perdre la quarta posició i va acabar cinquè.

De la Cruz: “Pensava en l’etapa”

Malgrat el dolor que transmetien les imatges de després de la caiguda al Cordal, l’últim descens abans de l’Angliru dissabte, David de la Cruz no es va fracturar res, tot i que es va veure obligat a abandonar. El vallesà va intentar continuar, però el metge de cursa el va obligar a parar perquè el traslladessin a l’hospital per sotmetre’s a proves, que van descartar-li lesions greus. El diagnòstic va determinar que tenia un fort cop al maluc, a l’espatlla i al colze. El vallesà, que ocupava l’onzena posició, va lamentar el desenllaç: “Va ser una pena perquè estava acabant molt bé després de passar uns dies dolents. En el moment de la caiguda em sentia realment bé i amb confiança per lluitar per l’etapa, però el ciclisme és així. Encara estic adolorit, però només penso a tornar.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)