Esports de muntanya

Un primer model estacional per a la nova temporada de neu que pinta bé

No falla, cada mes de setembre o d'octubre apareixen publicats els primers models estacionals per saber com serà aquest hivern. Farà fred? Nevarà aviat? Serà una bona temporada? Avui ens fem ressò d'un dels primers articles publicats sobre aquesta qüestió i que ens avança el com seran en qüestió de fred i neu les setmanes vinents. En aquest fem referència al que publica Laurent Belluard al web francès www.skieur.com i sembla de bon auguri.

Anem al gra. Segons aquestes primeres estimacions així serà la tardor de 2017 en qüestió de neu i fred. Pel que sembla, i amb totes les precaucions a prendre quan es tracta d'encertar una previsió a tantes setmanes vista, tot apunta al fet que als Alps, i també als Pirineus, la influència dels corrents oceànics tindran un gran protagonisme fins a finals de desembre.

Flux força constant de pertorbacions atlàntiques

El model estacional apunta al fet que, en general, aquests fluxos de pertorbacions que normalment entren per la zona de la costa portuguesa o gallega seran força freqüents, sembla que més del normal. Pel que fa a la temperatura mitjana sembla que aquesta serà una mica més alta que la mitjana dels darrers trenta anys, però no queda clar en quin nombre de graus podria ser més alta, i aquesta és una qüestió fonamental per determinar a quines cotes les precipitacions seran de neu.

Dubtes sobre les cotes de neu

Per tant, i en resum, hi haurà precipitacions més abundants del que seria normal però encara no poden determinar per quina latitud tindran tendència a entrar, i aquest és un fet que determina molt si el gran beneficiat serà el Pirineu occidental o bé ho serà més l'oriental. És a dir, no és el mateix que les pertorbacions atlàntiques entrin per Galícia, que acostuma a beneficiar majoritàriament el Pirineu més occidental, o bé que ho facin per golf de Cadis, que aleshores acostumen a descarregar amb més força al vessant sud de la serralada pirinenca que no pas l'occidental. I pel que fa a la cota de neu aquesta és l'altra variable que queda pendent de resoldre. En qualsevol cas hem de ser optimistes i creure o pensar que seran de neu en cotes altes, per damunt els 2.000 m i caldrà tenir esperança i ser optimistes amb què potser també ho seran per sota. Que no és així? Doncs amb sort ja entrarà fred i les estacions podran fer neu en les cotes inferiors als 2.000 m.

El nostre consell per a tots els que estigueu llegint aquest article és que cal ser optimistes i confiar amb què, com més avanci el calendari, també tindrem més possibilitats de fred a totes les cotes. O sigui, esperança en el que s'ha publicat i a la vegada una confiança relativa per gaudir d'una bona, o molt bona, temporada 2017-18.

L'article publicat al web francès està basat en models de probabilitats avançats per Meteolafleche.com i Meteofrance.

La notícia completa a aquí
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)