Esport i política

Suport als presos polítics

Política esportiva. L’esport català condemna l’empresonament del vicepresident Junqueras i de set consellers del govern català i reclama que siguin alliberats

L’esport català es va mobilitzar en conèixer-se l’empresonament dijous del vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i dels consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Carles Mundó i Joaquim Forn –el també conseller Santi Vila va ser alliberat ahir en dipositar una fiança de 50.000 euros–. La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) va emetre ahir al matí un manifest de suport als encausats en el qual critica l’actuació de l’Audiencia Nacional: “La UFEC condemna aquests empresonaments dictats per l’Audiencia Nacional i transmet tot el suport a les famílies. Exigim la llibertat dels vuit membres del govern, de Jordi Cuixart i de Jordi Sánchez, i que es posi punt final immediat a l’ordre de presó preventiva.”

La UFEC també denuncia que la intervenció econòmica de la Generalitat, efectiva des del 15 de setembre, més d’un mes abans de l’aplicació de l’article 155, genera l’ofec del teixit associatiu català perquè “ha deixat en suspensió” les subvencions que a les entitats: “Subvencions que són molt importants per apaivagar els efectes de les desigualtats socials, i la suspensió de les quals pot provocar la pèrdua de llocs de treball.”

El comunicat de la UFEC va rebre el suport de moltes de les seves federacions adherides, com és el cas de les de futbol, gimnàstica, corfbol, rugbi, triatló, patinatge, esquaix i raquetbol, natació, futbol sala, ciclisme i esports d’hivern, entre d’altres. El degoteig de suports als encausats i de condemnes a la decisió de l’Audiencia Nacional es va fer extensiu a una bona part dels clubs catalans. Alguns dels que es van manifestar amb més claredat –reclamant la llibertat dels presos polítics– van ser el CN Banyoles, el CP Vilafranca, la UE Llagostera, el CN Mataró, el CN Poble Nou, el CPA Olot, l’Europa, el Lleida Esportiu, l’Spar Citylift Girona, el CN Mataró i el CE Besalú. El FC Barcelona i el RCD Espanyol van ser més tebis en els seus comunicats i es van limitar a demanar diàleg per resoldre el conflicte.

A títol personal van ser molts els esportistes i entrenadors que es van solidaritzar amb el presos polítics. Un dels més diàfans va ser l’entrenador de bàsquet Pedro Martínez, que va penjar en el seu compte de Twitter un lacònic “Llibertat presos polítics”. El badaloní no ha amagat mai la seva ideologia política, cosa que el 2014 ja li va costar l’acomiadament del Gran Canària –el propietari del qual és del Partit Popular– a causa d’una sèrie de retuits que va fer de perfils de l’òrbita de Podem.

Kilian Jornet es va pronunciar dijous mateix amb un tuit –que Gerard Piqué va repiular– que deia: “Quan, per falta de capacitat política, la repressió i l’empresonament es fan servir per silenciar idees, la falta de democràcia esdevé evident.” També la ciclista olímpica Marta Vilajosana i l’exesquiador olímpic Pol Carreras van condemnar l’empresonament dels polítics catalans, entre d’altres.

Com la UFEC, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes va fer públic un comunicat en comunicat en contra de l’acció de l’Audiencia Nacional. La plataforma condemna “la repressió política i judicial de l’estat espanyol contra Catalunya. [...] Volem fer una crida a denunciar el maltractament de l’Estat a les nostres institucions i representants legítims, a defensar els nostres drets [...] i a demanar la llibertat dels presos polítics”.

Vergonya eterna. Posar gent tan honrada a la presó sí que és un delicte
Jordi Trias
JUGADOR DE BÀSQUET
Terrassa, al teu costat, Josep Rull. No pararem fins que torneu tots a casa
Marta Vilajosana
cICLISTA
Som un poble preciós, no ens mereixem això i no podran mai
Núria Picas
cORREDORA DE MUNTANYA
Rebutjo de manera enèrgica l’empresonament dels membre del govern legítim de Catalunya
Claudi Martí
PRESIDENT DEL CN SABADELL
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)