Natació

La natació és femenina

La bracista Jessica Vall (Sant Andreu) és la principal referència de la natació catalana en el campionat d’Europa de Copenhaguen que comença avui amb un duel estel·lar entre l’hongaresa Hosszú i la sueca Sjöström per ser la millor

El duel entre la sueca Sarah Sjöström i l’hongaresa Katinka Hosszú centrarà l’atenció de l’europeu de piscina curta de Copenhaguen que comença avui i que s’allargarà fins diumenge, en què destaca l’absència de la millor esportista catalana de la història, la badalonina Mireia Belmonte, que va renunciar a la cita per centrar-se en la temporada que ve, segons va comunicar la federació espanyola. Després dels èxits en el mundial de Budapest (una medalla d’or i dues de plata), la campiona olímpica no ha tornat a la competició amb la intensitat habitual. Belmonte, que acumula nou medalles d’or i dues de plata en campionats d’Europa de piscina curta, ja es va perdre l’últim del 2015 a Netanya, Israel.

D’aquesta manera, les esperances de la natació catalana se centren en la bracista del Sant Andreu Jessica Vall. La barcelonina competirà en les tres distàncies i avui s’estrenarà en la cursa dels 50 metres braça, encara que és en les de 100 i 200 metres on té més possibilitats de brillar, especialment en la segona. En aquesta distància, Vall disposa de la tercera millor marca de la temporada (2:19.80), al darrere de la danesa Rikke Pedersen (2:18.29), principal candidata a la victòria, i la russa Yulia Efimova (2:19.21). En els 100 ocupa la vuitena posició (1:05.44), entre les europees. L’andreuenca, que les últimes setmanes va establir dos nous rècords espanyols (100 i 200 braça), té la possibilitat d’estrenar el seu palmarès en un europeu de piscina curta. Fins ara ha aconseguit una medalla de bronze en un mundial i una de plata i una de bronze en un europeu, ambdós en piscina de 50 metres.

En les tres proves de braça coincidirà amb la barcelonina Marina Garcia. L’actual nedadora del CN Sabadell comença una nova etapa després de passar els últims quatre anys als Estats Units, a la Universitat de Berkeley. Afronta la cita sense pressió i amb la intenció d’adaptar-se als canvis i anar preparant el camí cap als Jocs de Tòquio. Garcia ja sap el que és. Fa cinc anys, a Chartres, es va penjar una medalla de plata i una de bronze en els 200 i 100 braça, respectivament.

La nedadora barcelonina Àfrica Zamorano, també del Sant Andreu, és qui s’ha desplaçat a Dinamarca amb l’agenda més plena. Avui debuta en els 400 estils i completarà l’actuació amb els 200 esquena, els 200 estils i els 400 lliure. La voluntat és intentar classificar-se per a alguna de les sessions de tarda per disputar semifinals o finals i continuar el seu procés de creixement.

La presència amb vinculació catalana s’amplia amb la participació dels mallorquins Melani Costa i Marc Sánchez, del CN Terrassa i del CN Sabadell. A més de la castellonenca del Sant Andreu Lidón Muñoz. Finalment, també saltarà a la piscina la canària del Terrassa, Evelyn Álvarez.

L’atenció de la competició, però, se centrarà en la pugna entre Hosszú i Sjöstrom per convertir-se en la millor nedadora de l’europeu. El palmarès de l’hongaresa és impressionant i en el darrer europeu es va penjar sis medalles d’or i una de plata, mentre que la sueca està en un estat de forma excel·lent, va guanyar quatre medalles al mundial de Budapest i s’acaba de proclamar campiona de la copa del món. Entre les dues nedadores acumulen sis rècords del món en piscina de 50 i set en la de 25. Les dues nedadores tan sols coincidiran en els 100 papallona. La principal estrella en categoria masculina serà el britànic i or olímpic Adam Peaty.

Avui
Marina Garcia (Sabadell) 50 braça
Jessica Vall (Sant Andreu) 50 braça
Àfrica Zamorano (St. A.) 400 estils
Marc Sánchez (Sabadell) 400 lliure
Demà
Marc Sánchez (Sabadell) 400 estils
Melani Costa (Terrassa) 100 lliure
Lidón Muñoz (St. Andreu) 100 lliure
Divendres
Marina Garcia (Sabadell) 100 braça
Jessica Vall (S. Andreu) 100 braça
Àfrica Zamorano (St.A.) 200 esquena
Marc Sánchez (Sabadell) 200 estils
Dissabte
Àfrica Zamorano (S. Andr.) 200 estils
Melani Costa (Terrassa) 200 lliure
Lidón Muñoz (St. Andreu) 200 lliure
Diumenge
Marina Garcia (Sabadell) 200 braça
Jessica Vall (St. Andreu) 200 braça
Àfrica Zamorano (St. And.) 400 lliure
Marc Sánchez (Sabadell) 200 pap.
Melani Costa (Terrassa) 400 lliure
Lidón Muñoz (St. Andreu) 50 lliure
Katinka Hosszú Sarah Sjöström
28 anys (3 de maig del 1989) Edat 24 anys (17 d’agost del 1993) 1,75 m i 68 kg Alçada i pes 1,82 m i 68 kg
Medalles Competició Medalla Nre. medalles
3
Jocs Olímpics or
1 1
Jocs Olímpics plata
1 0
Jocs Olímpics bronze
1 7
Mundial or
7 1
Mundial plata
4 5
Mundial bronze
1 13
Europeu or
10 5
Europeu plata
6 2
Europeu bronze
3 13
Mundial (25 m) or
3 7
Mundial (25 m) plata
1 2
Mundial (25 m) bronze
0 10
Europeu (25 m) or
5 4
Europeu (25 m) plata
8 2
Europeu (25 m) plata
1

Dels Scorpions a Sjöström, Hosszú, Peaty i companyia

Poques hores després de l’actuació del grup alemany Scorpions, al Royal Arena va començar una transformació contra rellotge. L’escenari de rock va ser substituït en deu dies per dues piscines –una per a la competició i una altra per a l’escalfament– amb més de dos milions de litres d’aigua. La piscina de competició f 25x26 metres i conté 1,3 milions d’aigua, i la temperatura és de 26 graus. L’escenari té una capacitat per a 6.500 espectadors. Aquest és el primer esdeveniment esportiu que es disputarà en aquest pavelló multiusos que es va inaugurar el 3 de febrer passat amb un concert de Metallica. El Royal Arena serà un dels dos escenaris on es disputarà el mundial d’hoquei sobre gel el 2018, així com el mundial d’handbol del 2019.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)