Més esport

Capità Amèrica

Futbol americà. Tom Brady, amb més de 40 anys, ja entreveu a l’horitzó la seva novena presència a la Super Bowl mentre esbotza els rècords de totes les grans llegendes de l’NFL

Tom Brady, el Capità Amèrica de l’NFL o el soldat d’hivern del futbol americà, torna a focalitzar tota l’atenció dels mitjans de comunicació dels Estats Units quan falten poques setmanes per a la 58a Super Bowl (4 de febrer, Minneapolis). Dissabte, amb 40 anys i 163 dies, Brady va tornar a il·luminar el Gillete Stadium de Boston en el penúltim episodi del seu servei missatgeria: 35 de 37 passades als seus receptors i 337 iardes guanyades. Els Titans, malgrat el nom, van marxar amb el cap cot (35-14) i sense cap opció. En la final de conferència, diumenge vinent, visiten Boston els inexperts Jaguars de Jacksonville.

Les estadístiques de Brady les podria signar qualsevol gran quarterback, però cada partit que avança el veterà Patriot fa més petites les grans llegendes que ja reposen al Saló de la Fama. Brady és des de dissabte el director d’orquestra més veterà que guanya un partit dels play-off –l’últim era un altre mite, Brett Favre– i en el mateix partit va superar el seu ídol de joventut, Joe Montana, fent com a mínim tres passades de touchdown en deu partits de vida o mort.

Però ara arriba l’hora de la veritat per a Brady. La final de conferència i la probable final de la Super Bowl suposaran un dels grans desafiaments de l’esport modern per al nord-americà. Brady és un dels dos únics jugadors que han guanyat cinc edicions de la Super Bowl –l’altre és el defensa Charles Haley– i és l’únic que ho ha fet, a més, amb una mateixa franquícia. En 15 temporades com a titular ha conduït els Patriots –que fins a la seva arribada no havien guanyat mai res– a set Super Bowls, una fita única per a un llançador que va ser escollit en la sisena ronda del Draft del 2000, molt lluny de les primeres eleccions.

Com tots els herois de pel·lícula, el jugador –casat amb la top-model brasilera Gisele Bündchen– també ha passat per mals moments. El 2008 es va trencar els lligaments d’un genoll just en el primer partit de la temporada. No va jugar en tot el curs i els Patriots van quedar fora dels play-off. Fa dues temporades quan Brady ja era un deu a l’NFL, la lliga el va castigar amb quatre partits de suspensió i un mes sense salari quan es va saber que els Patriots havien desinflat les pilotes que es van fer servir en un partit de play-off teòricament per perjudicar el rival. Els Patriots, que van alçar la Super Bowl d’aquell 2015, van haver de pagar una multa d’un milió de dòlars i van perdre dues eleccions de Draft els anys següents, fet que no va impedir que aixequessin el títol la temporada passada i que tornin a ser els favorits.

Una victòria en la gran final permetria a l’equip de Massachusetts igualar en el palmarès de victòries de la Super Bowl els Pittsburgh Steelers (6), que van ser els grans dominadors de l’NFL sobretot als anys setanta. Els vuitanta van ser per als 49ers de Montana; els noranta, per als Denver Broncos de John Elway, i el segle XXI està marcat pels Patriots de Brady. Mentrestant, els rivals històrics dels de Boston, els Jets de Nova York, s’ho miren esperant que aquest malson s’acabi algun dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)