Ciclisme

Cap a la terra promesa

Froome aspira a guanyar la cursa italiana, que comença avui a Jerusalem, i a encadenar la tercera gran volta per etapes

El britànic competeix sense haver resolt el cas del salbutamol i amb Dumoulin de principal rival

El Giro més mediàtic dels últims temps aixeca el teló avui a Jerusalem, amb una curta contrarellotge individual de nou quilòmetres. La presència del britànic Chris Froome ha acaparat l’interès. El britànic encadena la tercera gran volta amb l’objectiu de repetir les victòries del Tour i la Vuelta 2017, una gesta que no ha aconseguit ningú en els últims temps. A més, si se’n sortís entraria en el club selecte dels corredors amb victòries en la general en les tres grans voltes per etapes, on hi ha Merckx (11), Hinault (10), Anquetil (8), Contador (7), Gimondi (5) i Nibali (4).

Però l’atenció que aixeca el cap de files de l’Sky no és exclusivament per les seves proeses esportives, sinó també pel cas del salbutamol en la Vuelta no resolt. És un assumpte polèmic i controvertit, que torna a posar en qüestió la carrera d’una icona ciclista i un dels últims referents esportius mundials, i a més ha provocat que alguns dirigents i ciclistes li hagin desaconsellat competir fins que no s’aclareixin els fets, tot i que Froome no ha cedit ni un mil·límetre. “No em jutgeu encara. Espereu a tenir tota la informació. Es tracta d’una situació difícil per a mi perquè és un procés confidencial. No he fet res dolent i ho demostraré”, va recalcar en la roda de premsa prèvia a la cursa.

I mentre no es conegui més informació, l’ombra del dubte acompanyarà el britànic a cada pedalada que faci per complir una fita només a l’abast de ciclistes estel·lars i en què tindrà el vigent campió, Tom Dumoulin (Sunweb), com a principal rival. El seu perfil polifacètic –campió del món en contrarellotge i capaç de resistir la muntanya amb els escaladors– converteixen el neerlandès en un ferm candidat per renovar el títol, un èxit que va aconseguir per última vegada Miguel Indurain el 1993. El campió té un bloc ferm al voltant, amb corredors de confiança com el veterà Ten Dam i els joves talents Vervaeke i Oomen, encara que no tan complet ni potent com el de l’Sky, amb De la Cruz, Elissonde, Henao, Kiryienka, Knees, Pels i Puccio.

La nòmina de candidats a la glòria final a Roma o a pujar al podi es completa amb el colombià López (Astana), un dels millors escaladors del pilot; el sard Aru (Emirates), vencedor de la Vuelta 2015 i que ha pujat al podi del Giro dos cops; el francès Pinot (FDJ), un altre dels escaladors de referència i que acaba de guanyar el Tour des Alps; el colombià Chaves i el britànic Yates, del Mitchelton; l’italià Pozzovivo (Bahrain) i el belga Wellens (Lotto).

Cinc jornades clau

Tots els elements són decisius en una prova de tres setmanes, que es pot guanyar o perdre en detalls, però hi ha sis jornades que es perfilen determinants. La sisena etapa (10 de maig) acabarà a l’Observatori Astrofísica de l’Etna (Sicília), on s’hi arriba després d’una llarga i dura ascensió (15 km) que servirà de tast inicial entre els favorits. Nou dies més tard, el pilot afrontarà una de les etapes més exigents als Alps. Es tracta de cinc ports puntuables i el final al mont Zoncolan, un port llarg i amb trams que arriben al 22%. A continuació la batalla es lliurarà en una contrarellotge individual per un recorregut pla i de més de 30 quilòmetres (22 de maig), en una jornada clau abans del desenllaç a l’alta muntanya, en la dinovena i la vintena etapes. Primer, el sostre del Giro 2018, al Colle delle Finestre, en una etapa amb tres ports més (25 de maig). I l’endemà arribarà la cirera, amb tres ports de primera: el coll de Tsecore, el de Saint Pantaleon i el de Cervinia.

LES FRASES

És una gran motivació intentar guanyar tres grans voltes seguides. Estic a punt per guanyar, però serà difícil
C. Froome
Ciclista sky
Arribo al Giro amb confiança i l’experiència de l’any passat. Estaria bé obtenir un resultat bo en la crono inicial
T. Dumoulin
ciclista sunweb
L’objectiu és que guanyi Froome. Em toca estar amb ell en els moments clau i aprendre d’ell
D. de la Cruz
Ciclista sky

Bartali, una història heroica

Per primer cop en la història, una gran volta per etapes començarà fora d’Europa, i ho fa per homenatjar el campió italià Gino Bartali, però no pas per les seves dues victòries en el Tour o les tres del Giro, sinó per una tasca heroica, ja que l’italià va formar part d’una xarxa clandestina que transportava documents i passaports falsos durant la Segona Guerra Mundial. Els portava amagats en el quadre i el manillar de la seva bicicleta i va permetre que uns 800 jueus s’escapessin d’una mort gairebé segura als camps de concentració. Bartali es va emportar el secret a la tomba el 5 de maig del 2005, fins que ho va descobrir la delegació per l’assistència dels emigrants hebreus. Un comportament que rebat l’etiqueta d’afí al feixisme de Mussolini que moltes vegades se li havia penjat.

Els dos catalans: el gregari de Froome i la revelació de la Vuelta 2017

El ciclisme català estarà present en el Giro amb David de la Cruz (Sky) i Antonio Pedrero (Movistar). El vallesà es perfila com un dels puntals en l’intent de victòria de Chris Froome. Serà la seva tercera participació en la cursa italiana –el millor resultat el va obtenir el 2015, amb la 34a posició i el sisè lloc en la divuitena etapa– i la vuitena gran volta per etapes –amb la setena posició en la general de la Vuelta 2016 com a millor resultat. De la Cruz, que es presenta a la cita madur (28 anys) i amb victòries d’etapa en la París-Niça i en la volta a Andalusia, tindrà la missió d’assistir el britànic, però depenent del desenllaç de la competició també tindrà una certa llibertat per buscar la glòria personal en jornades concretes i una bona posició en la general final. Amb tot, té clar el rol: “Serà una gran volta diferent per a mi. No hi vaig amb la idea de fer una bona general, sinó de fer el millor treball possible per Chris i d’aprendre d’un gran corredor com ell, com afronta les curses de tres setmanes... Espero que sigui una experiència enriquidora, especialment amb vista a la Volta, que l’afrontaré amb una altra ambició. Portem un equip molt fort per guanyar amb Chris”, manifesta el de Sabadell.

En canvi, Pedrero (26 anys) afronta la cita amb menys expectatives en l’aspecte col·lectiu –el Movistar presenta el colombià Carlos Betancur de cap de files–, però amb la mateixa voluntat d’aprenentatge. Es va estrenar en una cursa de tres setmanes en l’última Vuelta i va ser una de les revelacions. És un corredor perseverant i que rendeix al màxim nivell quan la carretera s’enfila de manera constant i durant uns quants quilòmetres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)