Futbol sala

El Barça torna a regnar

El conjunt blaugrana supera el Jaén en la final de la copa del Rei i trenca una sequera de quatre anys sense guanyar un títol

Una canonada d’Aicardo en la segona part de la pròrroga va resoldre un partit molt disputat

BARÇA 4 JAÉN 3

FC BARCELONA LASSA:Paco Sedano, Aicardo, Sergio Lozano, Joselito i Ferrão –cinc inicial– Adolfo, Leo Santana, Esquerdinha, Dyego, João Batista i Mario Rivillos.JAÉN PARAÍSO INTERIOR:Dídac, Boyis, Mauricio, Chino i Brandi –cinc inicial– Dani Martín, Victor Montes, Campoy i Carlitos.GOLS:1-0 (5’) Ferrão. 2-0 (6’) Esquerdinha. 2-1 (7’) Burrito. 3-1 (13’) Leo Santana. 3-2 (15’) Brandi. 3-3 (18’) Dani Martín. 4-3 (44’) Aicardo.ÀRBITRE:Delgado i Rabadán.PÚBLIC:Unes 6.500 persones al pavelló mulitusos de Cáceres.

El Barça torna a pujar al capdamunt del podi. Feia quatre anys que no passava. Des d’aquella final de la copa del Rei a Bilbao en què els blaugrana van necessitar una pròrroga per superar El Pozo, els catalans han menjat molta sorra per tornar a regnar com ho van fer ahir a Cáceres. Contra un combatiu Jaén, els homes d’Andreu Plaza també van necessitar el temps extra i quan els penals es divisaven a l’horitzó una fuetada d’Aicardo va decidir. Una llambregada va resoldre un partit molt dur i va premiar la feina feta pels catalans. La plantilla es treu un pes de sobre després de mesos de tenir la mosca de la crítica al nas.

Inici elèctric

El primer temps va tenir gairebé de tot. El Barça va fer uns primers minuts perfectes. La pressió alta feia estralls a un Jaén que no volia ni sentir a parlar d’anar a buscar el rival. Els blaugrana trepitjaven àrea, però Dídac, el porter d’Arenys del Jaén, va salvar diverses opcions dels catalans. Va persistir el Barça i Ferrão, culminant una jugada personal marca de la casa amb un revers i un xut, va fer el primer. El brasiler va culminar amb èxit una primera rotació maratoniana de cinc minuts i el seu relleu, Esquerdinha, només va necessitar 23 segons per fer el segon. Un xut mossegat del pivot esquerrà va entrar plorant a la porteria andalusa. El Barça es trobava còmode, li somreien les coses i l’ambient infernal del pavelló, ocupat per aficionats del Jaén en la seva àmplia majoria, es va apagar per uns instants. Als andalusos, però, mai se’l pot subestimar i un xut de falta que semblava innocent va acabar al fons de la xarxa blaugrana.

No va titubejar el Barça, que va seguir el seu full de ruta amb persistència. Dídac va mantenir el llistó altíssim i els blaugrana van topar més d’una vegada amb un porter que, si no hi ha sorpreses, vestirà la samarreta del seu rival en la final d’ahir i la temporada vinent. Quan se superava l’equador del primer temps, però, Dídac no va poder fer res per aturar un xut de Joselito desviat, a boca de gol, per Leo Santana (3-1). El Barça havia merescut un gol més contra un Jaén pacient, que esperava l’error blaugrana. I van arribar en el tram final de la primera part, en què el Barça es va desdibuixar. El 3-2 va ser fruit d’un desajust defensiu en la pressió i l’empat a 3, després d’una combinació en què al conjunt blaugrana li va faltar sang en tasques defensives. El Barça, tendre quan va accelerar el Jaén, va veure com Sedano aturava un un contra un i un xut de doble penal.

De tu a tu

Després de la represa, el partit va començar diferent. Hi va haver intensitat però va faltar gol. El Barça, progressivament, es va tornar a fer amb el domini del duel, però qui va tenir les ocasions més clares va ser Jaén, que va estavellar dues pilotes als pals de la porteria d’un Sedano incommensurable. El porter de Móstoles va oferir l’enèsim repertori d’aturades per mantenir el Barça viu en els minuts de debilitat. Els blaugrana generaven perill quan Ferrão, que va jugar gairebé tots els minuts de la segona part, apareixia, però ni ell ni Dyego, que també va insistir molt, van poder canviar el desenllaç final: la pròrroga.

Aicardo decideix

En el temps extra, el Barça va voler més. I s’ho va merèixer. Dyego va avisar, però només Jesús Aicardo, amb una canonada rasa espectacular des de la distància, va batre Dídac. El temps es va aturar a Cáceres i la història es va capgirar: el Barça, que feia molts anys que mastegava sorra a l’ombra, torna a guanyar un títol. La copa del Rei és un bàlsam per als catalans, un títol que serveix perquè el Barça tornin a regnar.