Ciclisme

Triomf fraternal a l’Etna

Giro d’Itàlia. Esteban Chaves guanya la primera etapa amb final en alt i Simon Yates, el millor dels favorits, se situa líder en la general

El Mitchelton es va lluir de valent en el primer contacte amb la muntanya al Giro, ahir amb la victòria d’etapa d’Esteban Chaves a l’arribada a l’Etna escortat per Simon Yates, que es va situar líder de la general i que avui surt amb 16 segons d’avantatge respecte al vencedor de l’any passat, Tom Dumoulin. I encara, perquè el britànic, el quart que es posa la maglia rosa –abans ho van fer il·lustres de l’era moderna com Mark Cavendish, Bradley Wiggins i David Millar– i el primer que la durà després d’un final en alt; va preferir deixar que fos el colombià qui s’apuntés la victòria parcial i sumés els 10 segons de bonificació –6 per al segon, ell, i 4 per al tercer, Thibaut Pinot.

De la Cruz, present

“Ha estat un dia meravellós, en un moment estava amb Henao i de la Cruz i ho he intentat, he estat allà. He tingut sort i ara tenim l’èxit: la maglia rosa és un somni”, va dir Xavito, un dels 28 corredors de l’escapada, de la qual ell va ser el supervivent fins que el seu company i cap de files el va atrapar, en el darrer quilòmetre. Chaves era el millor dels escapats en la general, just darrere Diego Ulissi (UAE) –13è i 14è a 47 segons de Rohan Dennis (BMC)–. David de la Cruz es va haver de sacrificar per Sergio Henao (Sky), el quart millor en la fuga –25è a 1:03 de la maglia rosa–. Amb Froome al darrere amb els favorits, el sabadellenc va treballar per al campió colombià i perquè l’escapada que es va fer al quilòmetre 50 arribés a 15 per a l’Observatori Astrofísic amb possibilitats.

Amb Astana treballant al darrere perquè Superlópez, afectat per una caiguda el dia abans, mantingués encara alguna possibilitat en la general, l’avantatge es va reduir a 1:20 a l’inici de l’ascensió, amb una mitjana de 43 km/h (39 al final) i un grup perseguidor molt seleccionat, ja.

El millor pla, no tenir pla

A 12,2 Henao i Chaves van obrir la veda, sempre amb el campió nacional més agressiu. Fins que Xavito va marxar en solitari a 5 del final, just quan la carretera s’endinsava en un bosc que afavoria els moviments ofensius. Darrere, els ganivets començaven a volar amb Dumoulin perjudicant Froome. I Pozzovivo, iniciant el tots contra tots que acabaria beneficiant els interessos de Chaves, que s’acostava a l’objectiu parcial amb mig minut a 3,3 km. Pinot es va sumar als atacs, alguns amb més fortuna que altres i, a 1,4 d’arribar i només 24 segons, Simon Yates es va obrir a la dreta per mesurar, molt bé, si un atac podia perjudicar el seu company. “De cap manera estava planificat: Chaves estava davant, no havia de fer res i he pogut estalviar forces”, va dir Simon sobre el final. Veient les forces que tenia ell i com n’eren de superiors a les de la resta de candidats al mallot rosa, va marxar sol i va acabar atrapant Xavito per poder protagonitzar l’entrada fraternal amb el seu company de formació. “Tots es miraven entre ells i s’ha fet un petit forat. He aprofitat l’oportunitat”, hi va afegir un dels bessons Yates –l’altre, Adam, és a Califòrnia.

6a etapa (169 km)
1r E. Chaves (Mitchelton) 4h16:11
2n S. Yates (Mitchelton) m.t.
3r T. Pinot (FDJ) a 0:26
4t G. Bennett (Lotto Jumbo) m.t.
5è D. Pozzovivo (Bahrain) m.t.
6è M.A. López (Astana) m.t.
7è R. Carapaz (Movistar) m.t.
8è T. Dumoulin (Sunweb) m.t.
9è F. Aru (UAE) m.t.
10è C. Froome (Sky) m.t.
100è D. de la Cruz (Sky) a 19:43
142è A. Pedrero (Movistar) a 24:31
General
1r S. Yates (Mitchelton) 22h46:03
2n T. Dumoulin (Sunweb) 0:16
3r E. Chaves (Mitchelton) 0:26
4t D. Pozzovivo (Bahrain) 0:43
5è T. Pinot (FDJ) 0:45
6è R. Dennis (BMC) 0:53
7è P. Bilbao (Astana) 1:03
8è C. Froome (Sky) 1:10
9è G. Bennett (Lotto Jumbo) 1:11
10è F. Aru (UAE) 1:12
96è D. de la Cruz (Sky) a 30:05
148è A. Pedrero (Movistar) a 44:11
Muntanya
1r E. Chaves (Mitchelton) 35 punts
2n S. Yates (Mitchelton) 18
3r T. Pinot (FDJ) 12
Regularitat
1r E. Viviani (Quick-Step) 131 punts
Combativitat
1r M. Frapporti (Androni) 29 punts
Equips
1r Mitchelton-Scott 68h20:33
2n Team Sky a 2:06
3r Movistar Team m.t.

LA DADA

3
britànics
havien dut el mallot rosa abans que Simon Yates: Cavendish, Wiggins i Millar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)