Ciclisme

Yates, desencadenat

Ciclisme. El de Manchester va obtenir, després d’atacar a 17 km de meta, la tercera etapa, que el distancia 41 segons més de Dumoulin i 1:33 de Froome. Avui, descans; demà, contrarellotge

Avui no hi haurà competició al Giro, però sí que n’hi va haver ahir, i molta. En la jornada després de la pujada al temut i terrible Zoncolan es podia preveure que els favorits es respectarien i avançarien un dia el descans, però la realitat va ser totalment diferent. El líder, Simon Yates (Mitchelton), va aprofitar el bon estat de forma per deixar enrere els rivals i allunyar una mica més el neerlandès Tom Dumoulin (Sunweb), segon classificat i principal amenaça amb vista a la contrarellotge de demà. Chris Froome (Sky) no va donar continuïtat a la victòria de dissabte i va cedir un minut i mig.

Tot i això, l’exhibició de Yates va acabar sent més visual i moral que efectiva del que hauria pogut ser. Va obtenir un botí de 41 segons amb Dumoulin, que en algun moment se’l va veure tocat i semblava que en podia cedir més, i afrontarà la cronometrada de 35 quilòmetres amb dos minuts i onze segons. En la pugna contra el cronòmetre, el de Manchester es defensa prou bé i fins i tot ha estat capaç d’obtenir bons resultats, però el de Maastricht n’és un autèntic especialista i ho avala amb la condició de vigent campió del món.

Hi havia la sensació que abans de la jornada de descans d’avui i després del desgast de dissabte, el recorregut de mitja muntanya seria apte per a una escapada. Les ànsies dels caçadors d’etapes van propiciar un ritme inicial elevat. L’escapada no es va consolidar fins superats els 60 quilòmetres i va tenir més d’una vintena d’adherits, que no van disposar de més de dos minuts de marge. Giulio Ciccone (Bardiani), Mickael Cherel i i Nico Denz (AG2R) i Dayer Quintana (Movistar) es van avançar, però el Mitchelton, liderant el pilot, va estroncar les expectatives dels escapats.

En el penúltim ascens de la jornada, Froome va transmetre males vibracions i els rivals van burxar en la ferida. El líder va ser el principal instigador. Va accelerar i s’hi van afegir Miguel Ángel López (Astana), Dumoulin, Domenico Pozzovivo (Bahrain), Thibaut Pinot (FDJ) i Richard Carapaz (Movistar). És a dir, la flor i nata de la general amb l’excepció de Froome. Però Yates se sentia fort i no en feia prou condemnant el quàdruple vencedor del Tour, sinó que necessitava allunyar Dumoulin pensant en la contrarellotge. Així que uns metres després va tornar a accelerar sense que ningú el pogués seguir. Va completar l’ascens, va baixar com un coet i va fer un ascens perfecte fins a meta. En alguns instants va avantatjar els perseguidors de més de cinquanta segons i si la dinàmica s’hagués mantingut hauria firmat un cop d’efecte gairebé definitiu, però Dumoulin, gat vell, es va saber gestionar i va salvar els mobles perdent només 41 segons, que el deixen a 2:11. Pozzovivo es va mantenir tercer, a 2:28 mentre que Froome va cedir dues posicions i queda a gairebé cinc minuts.

L’infern del campió sard

Un dels que va viure un autèntic calvari va ser el sard Fabio Aru (Emirtates), que va creuar la meta vint minuts després de Yates. Al vencedor de la Vuelta a Espanya 2015 i segon del Giro el mateix any, mai se l’ha vist amb opcions i ahir va quedar despenjat.

15a etapa
1r. S. Yates (Mitchelton) 4:37.56
2n. M.A. López (Astana) a 0:41
3r. T. Dumoulin (Sunweb) m.t.
4t. D. Pozzovivo (Bahrain) m.t.
17è. C. Froome (Sky) a 1:32
73è. Nom i Cognom (Moto) a 19:39
84è. D. de la Cruz (Sky) a 26:14
General
1r. S. Yates (Mitchelton) 65:57.37
2n. T. Dumoulin (Sunweb) a 2.11
3r. D. Pozzovivo (Bahrain) a 2:28
4t. T. Pinot (FDJ) a 2:37
7è. C. Froome (Sky) a 4:52
65è. D. de la Cruz (Sky) a 1:44.03
100è. A. Pedrero (Movistar) 2:36.23
És una bona renda, però Tom em podria treure dos minuts en la contrarellotge. Avui m’he vist bé i he escollit el moment
S. Yates
ciclista mitchelton
El Mitchelton ho ha fet bé i ha estat una sorpresa el que ha passat. L’última setmana serà dura i Froome és fort
S. Henao
ciclista sky
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)