Ciclisme

La segona de Sagan

El campió del món guanya la primera arribada cap amunt i aconsegueix el seu segon triomf aquest 2018, el seu desè en la prova francesa

Tercer dia de Greg van Avermaet de groc, que iguala el seu registre del 2016

Li anava com anell al dit, l’arribada d’ahir, a Peter Sagan (Bora); i va posar-li el llaç amb un darrer quilòmetre a 36,7 de mitjana en una pujada a gairebé el 5 per cent de pendent. L’eslovac va aconseguir el segon triomf en aquest Tour, el desè en la seva carrera i el sisè amb el mallot verd. Dels corredors en actiu, el superen Cavendish (Dimension Data) amb trenta, Kittel (Katuixa) amb catorze, i Greipel (Lotto) amb onze. El triple campió del món té també, amb el d’abans-d’ahir darrere Fernando Gaviria, 20 segons llocs en etapes individuals en la prova francesa. El primer en segons llocs és Erik Zabel, amb 22, seguit de Sean Kelly, amb 21, i el quart és Eddy Merckx, amb 19. Encara sense notícies dels aspirants a la general –la millor notícia és que no n’hi hagi, de moment–, Greg van Avermaet conserva el mallot de líder i iguala els tres dies de groc que va aconseguir el 2016 amb l’únic canvi que Philippe Gibert, tercer ahir després d’obrir les hostilitats a 700 metres per llançar Alaphilippe, cinquè, va pujar un lloc amb la bonificació (4 segons) i ara és a 3 del campió olímpic a Rio.

Clàssiques

Diumenge, en l’etapa de Roubaix i les llambordes, es donarà el tret de sortida real al Tour. De fet, serà dimarts que ve, a Annecy, en la primera etapa alpina l’endemà del primer descans, quan la general reflectirà a l’inici com estan cadascun dels candidats a destronar Chris Froome o el mateix líder de l’Sky –L’Équipe el situava un graó per sobre Bardet, Nibali, Dumoulin i Quintana–. CRE a banda, la que va donar el mallot groc a Greg van Avermaet amb el triomf de BMC, les etapes d’aquesta primera setmana són clàssiques de primavera encobertes. La d’ahir era un constant pujar i baixar amb cinc ports puntuables –dos de quarta seguits de tres de tercera– i infinites pujades en carreteres d’asfalt rugós. Com si del Tríptic de les Ardenes es tractés, avui es canvia el perfil amb una doble pujada al Mur de Bretanya (3a), on s’acabarà una etapa amb dues cotes prèvies per seleccionar l’escapada; abans que arribin els dos esprints previs a Roubaix per desfer l’empat a 2 Sagan - Gaviria. O veure si algun altre velocista els pot pujar a collibè mentre la resta d’equips juguen a no fallar. Com l’Sky ahir, amb el canvi de bici de Chris Froome a 70 quilòmetres com a moment de més tensió en tot el dia... El seu fidel escuder, Kwiatkowski, va dur l’equip al davant de tot per conduir l’arribada del pilot, al final, a 70 per hora fins que el polonès, campió del món abans que Sagan iniciés el regnat, ho deixés a 1.500 metres per al final.

Clàssic

Sylvain Chavanel (Direct Energie) disputa, amb 39 anys, el seu 18è Tour. Un més que Hincapie, O’Grady i Voigt, que n’havien començat disset –l’holandès Joop Zoetemelk és el que n’ha acabat més, 16–. El més jove al Tour en l’edició del 2001va ser el protagonista de l’escapada d’ahir, amb set homes i un destí: el mallot de la muntanya. Amb empat a punts, es desfeia amb els ports de major categoria coronats i, per això, va ser Toms Skujins (Trek) amb els de tercera el que va pujar a recollir el maillot a pois (2-1 per al primer letó en lluir-lo). Encara amb Lilian Calmejane (Direct Energie) i Skujins escapats, Alaphilippe es va apuntar la bonificació intermèdia i va presentar candidatura a l’etapa, amb Alejandro Valverde a l’aguait del seu successor en els finals que tan bé anaven a Purito. Sagan va fer l’aproximació seguint la roda de Froome, i la seva força va permetre al mallot verd superar els Quick Step i l’atrevit de Sonny Colbrelli, l’únic que li va disputar el triomf.

PETER SAGAN

“He tingut sort. Van Avermaet ha començat d’hora i ens ha deixat un bon esprint”
5a etapa (204,5 km)
1r.P. Sagan (Bora) 4h48:06
2n. S. Colbrelli (Bahrain) m.t.
3r. P. Gilbert (Quick Step) m.t.
4t. A. Valverde (Movistar) m.t.
5è. J. Alaphilippe (Quick Step) m.t.
6è. D. Martin (UAE) m.t.
7è. G. van Avermaet (BMC) m.t.
8è. K. Andersen (Sunweb) m.t.
9è. A. Pasqualon (Wanti) m.t.
10è. V. NIbali (Bahrain) m.t. 83è. M. Soler (Movistar) a 1:27
170è. M. Craddock (Ed. First) a 20:56
General (818.5 km)
1r. G. van Avermaet (BMC) 18h22:00
2n. T. van Garderen (BMC) a 0:02
3r. P. Gilbert (Quick Step) a 0:03
4t. G. Thomas (Sky) a 0:05
5è. J. Alaphilippe (Quick Step) a 0:06
6è. B. Jungels (Quick Step) a 0:09
7è. T. Dumoulin (Sunweb) a 0:13
8è. S.K. Andersen (Sunweb) m.t.
9è. R. Uran (Education First) a 0:37
12è. R. Porte (BMC) a 0:53
15è. C. Froome (SKY) a 0:57
16è. A. Yates (Mitchelton) a 1:00
17è. V. Nibali (Bahrain) a 1:08
33è. N. Quintana (Movistar) a 2:10
100è. M. Soler (Movistar) a 9:55
170è. E. Craddock (Ed. First) a 43:12
Regularitat
1r. P. Sagan (Bora) 180 punts
2n. F. Gaviria (Quick-Step) 147
Muntanya
1r.T. Skujins (Trek) 4 punts
2n. S. Chavanel (D. Energie) 4 punts

VAN AVERMAET

“He comès errors: saltar Gilbert perquè estava en la general i aixecar el peu”
“He pogut lluitar per guanyar l’etapa. Em trobo bé, a veure el Mur de Bretanya”

Lawson Craddock, amb l’escàpula trencada des del primer dia

Lawson Craddock (Education First) va tenir una caiguda en la primera etapa, a 100 quilòmetres de meta, la principal conseqüència de la qual és una fractura d’escàpula. El ciclista nord-americà de 26 anys, últim classificat des de llavors, continua però en cursa. Amb la cella esquerra oberta, aquell dia va arribar a 7:50 de Fernando Gaviria i va decidir que no només no abandonava sinó que aprofitaria la notorietat de la seva presència en la cursa –de seguida es va comparar el seu cas amb les caigudes de Neymar en el mundial de Rússia– per donar 100 dòlars a la Greater House Cycling Foundation per al manteniment de l’Alkek Velodrome, a Houston. “És divertit, però el ciclisme i el futbol són diferents. Quan caus en bici res s’atura. La cursa no es para”, va dir sobre la imatge, viral a les xarxes socials. El velòdrom és on Craddock va començar a anar en bicicleta i, a més de la seva aportació, altres aficionats s’han sumat a la causa per arreglar-lo –el va afectar l’huracà Harvey. “És molt motivador continuar en la cursa”, va dir Craddock. Ahir la quantitat recaptada s’aproximava als 40.000 dòlars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)