Ciclisme

Martin domina el Mur

Ciclisme. L’irlandès va guanyar la sisena etapa del Tour, en què Van Avermaet va mantenir el lideratge, i entre els favorits Dumoulin va perdre 1:13 per una punxada i una penalització

El temible Mur de Bretanya va ser dominat per l’irlandès Dan Martin (Emirates), que va aconseguir una brillant victòria en la sisena etapa del Tour. L’última vegada que la cursa francesa va arribar a aquesta dura pujada –dos quilòmetres amb una mitjana de pendent del 6% i amb rampes del 12%–, Dan Martin només va poder ser segon. Aquesta vegada va atacar amb molta força abans de l’últim quilòmetre i es va mantenir al davant tot i que el francès Pierre Latour (AG2R) va sortir al seu darrere, però no el va poder atrapar i va entrar a un segon. El murcià Alejandro Valverde (Movistar) va ser el primer del grup dels favorits i va arribar a tres segons del guanyador. El britànic Chris Froome (Sky) no va poder seguir el ritme dels millors en els últims metres i va perdre cinc segons respecte del grup de Valverde. Dels favorits a guanyar la classificació general, el que en va sortir més perjudicat va ser l’holandès Tom Dumoulin (Sunweb), que va cedir 53 segons respecte al guanyador i va ser sancionat amb 20 segons més. A Dumoulin se li va punxar una roda a cinc quilòmetres de l’arribada i per intentar recuperar el temps perdut es va posar darrere el seu cotxe d’assistència d’una manera molt clara i durant massa temps, i per això els jutges el van sancionar.

El vent també juga

L’escapada del dia la van protagonitzar els francesos Laurent Pichon (Fortuneo), Damien Gaudin i Fabien Grellier (Direct Energie) i Anthony Turgis (Cofidis), i el neozelandès Dion Smith (Wanty), que es van escapar del pilot en els primers quilòmetres i van arribar a tenir set minuts d’avantatge. Abans del quilòmetre 100, el Quick Step va aprofitar el vent de costat per incrementar el ritme i va provocar que el pilot es tallés en tres parts. El colombià Nairo Quintana i el basc Miquel Landa, del Movistar, van quedar en el segon grup i pràcticament tot l’equip del Lotto Jumbo de Primoz Roglic va quedar en el tercer. El ritme es va incrementar i la diferència amb els escapats es va retallar sensiblement. El Movistar va tornar al pilot principal poc després, però la caça del Lotto Jumbo es va allargar més de 25 quilòmetres. La diferència dels escapar va baixar fins als dos minuts i allà es va estabilitzar fins que es van acostar al primer pas pel Mur de Bretanya, a 16 quilòmetres de la meta. Abans de coronar, el pilot va atrapar l’últim dels escapats, Fabien Grellier, i llavors es va escapar el neozelandès Jack Bauer (Mitchelton), que va estar al davant fins que es va tornar a arribar a la temuda pujada. Entre les dues ascensions hi havia el punt de bonificació, i el britànic Gerait Thomas (SKY) va aconseguir dos segons. En la pujada final va atacar primer el francès Julian Alaphilippe (Quick Step) i després l’australià Richie Porte (BMC), però l’atac definitiu va ser el de Dani Martin. El vilanoví Marc Soler (Movistar) va arribar en el lloc seixanta, a dos minuts.

El belga Greg van Avermaet (BMC) va entrar en el grup dels favorits i va mantenir el lideratge. Ara té tres segons de marge sobre Gerait Thomas, que va pujar al segon lloc de la general. Alejandro Valverde també va millorar diverses places fins a la vuitena posició, a 51 segons del primer. Chris Froome ocupa la catorzena plaça de la general a 1:02 del líder, mentre que Tom Dumoulin ha baixat de la setena posició a 13 segons que ocupava, fins a la dinovena, i ara és a 1:23 del primer.

És una gran sensació tornar a guanyar en el Tour. Tants segons llocs des de l’última vegada...
Tenia confiança i ho he provat des de lluny. No hi havia dubte, he atacat tan fort com he pogut
Dan Martin
Estic feliç per no haver cedit temps als rivals, i haver conservat el mallot de líder
Greg van Avermaet
He tornat a fer una rematada al pal. L’important és que em trobo bé i tinc bones cames