Tomben el campió

L’equip de Miki Oca sap treure profit de les accions de superioritat i derrota Hongria amb autoritat en el debut en l’europeu de Barcelona

Maica Garcia, des de la boia, i Bea Ortiz, amb sis gols, van marcar diferències

HONGRIA 9 ESPANYA 13

HONGRIA:Gangl, Szilagyi (4), Parkes, Gurisatti (1), Szucs, Horvath, Illes, Keszthelyi (1), Leimeter (2), Gyongyossy, Csabai (1), Garda i Toth.ESPANYA:Ester, Bach, A. Espar (1 p.), B. Ortiz (6), M. Ortiz, Lloret, C. Espar (1), Peña, Forca, Gual, Maica (4), Leitón (1) i Sánchez.PARCIALS:2-3, 2-2; 1-3 i 4-5.ÀRBITRES:Margeta i Paoletti.COMENTARI:Partit jugat a les piscines Picornell.

La selecció espanyola, amb àmplia majoria catalana, va encetar l’europeu de Barcelona amb una victòria de prestigi contra el vigent campió, l’equip hongarès, que no va saber contrarestar l’encert de les amfitriones en les accions de superioritat i el seu potencial en la posició de boia, amb Maica Garcia com a gran protagonista.

L’equip magiar va començar amb una defensa molt pressionant que allunyava les amfitriones de la porteria rival. El conjunt espanyol també s’aplicava en defensa, amb una zona mixta que convertia el duel en un combat molt físic. Dorottya Szilagyi va trencar el gel amb un xut ben col·locat. Instants després, les d’Oca gaudien de la primera superioritat, però el xut de Maica Garcia, que havia iniciat el partit des de la banqueta, es va estavellar al travesser. Les jugadores locals es van anar traient els nervis de sobre i encara més després del gol inaugural de Bea Ortiz, pràcticament de cullera. En la segona superioritat, Maica ja no va perdonar, però Szilagyi tenia el braç calent i va tornar a restablir l’equilibri. La rubinenca Bea Ortiz va tancar el primer quart amb una altra diana en superioritat. Ja en el segon quart, el conjunt hongarès trobava premi a cada llançament de Szilagyi, però les catalanes responien amb un gol de penal d’Anni Espar. La rubinenca Bea Ortiz, en una altra superioritat, incrementava l’avantatge a dos gols, però en l’últim instant Leimeter tornava a ajustar les diferències abans del descans. Després de la represa, les locals van començar a marcar diferències des de la boia, amb gols des del primer pal i en superioritat de Maica i Leitón, i afrontaven el quart definitiu amb tres gols de marge. L’últim quart es va convertir en un intercanvi de cops que només podia afavorir a les locals. Bea Ortiz va marcar el seu sisè gol i el públic va acabar ovacionant el festival local. El conjunt de Miki Oca afrontarà tres jornades assequibles contra Alemanya, Turquia i Sèrbia, abans de l’últim i decisiu partit de la fase de grups contra Rússia, un altre dels candidats a les places d’honor.

Cerimònia trepidant i reivindicació contra els presos polítics

Dos espectacles trepidants a càrrec de les companyies Brodas Bros i Toom Pak i un mapping, inspirat en el naixement de la febre pel waterpolo, que es projectava sobre les aigües de la mateixa piscina Bernat Picornell van formar la columna vertebral de la cerimònia inaugural. La desfilada de les disset delegacions i els discursos de l’alcaldessa, Ada Colau; del president de la LEN, Paolo Barelli, i del president del comitè organitzador, Fernando Carpena, van precedir a l’inici del partit més interessant de la jornada. Durant la cerimònia alguns components de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes van fer un acte reivindicatiu. Es van disfressar de presidiaris, van lluir estelades i van fer enlairar un parell de globus amb la inscripció “Free Catalonia”.