Waterpolo

Dos prodigis a la boia

Les protagonistes. Maica García i Paula Leitón aporten múscul i sobretot talent a l’equip espanyol, i formen la millor parella de l’europeu en una posició molt preuada en el waterpolo

Absent del mundial de Budapest per decisió pròpia, Maica Garcia (Sabadell, 1990) en va tenir prou amb uns minuts del partit de l’europeu contra Hongria per demostrar per què està considerada una de les millors boies del món. Deslliurada dels nervis del debut, la imponent jugadora sabadellenca (1,88 m i 90 kg) va ser un dels grans referents en l’eix de l’atac espanyol, va forçar exclusions, va marcar gols i va facilitar la feina a la resta de companyes. El colofó al seu gran partit va ser la quarta diana, un revers des dels 5 metres marca de la casa. Maica Garcia va tenir el seu complement ideal en la seva companya a les files del CN Sabadell, la joveníssima Paula Leitón (Terrassa, 2000), una altra jugadora especialment dotada per ocupar la posició de boia en el waterpolo (1,86 m i 100 kg).

Tot i la seva joventut, Leitón ja s’ha fet un lloc entre les millors especialistes mundials. Va debutar a la selecció espanyola amb només 15 anys, en el mundial de Kazan 2015, i en el de Budapest 2017, i, en absència del seu gran referent, va ser escollida com a millor boia del campionat. Com una esponja, ha sabut copsar cada consell que ha rebut de les seves companyes en les files del conjunt sabadellenc i la seva progressió ha estat meteòrica.

Només s’han disputat tres jornades de la fase de grups de l’europeu, però ja s’ha pogut veure que no hi ha cap selecció que disposi d’un parell de boies de la capacitat física, tècnica i tàctica del conjunt espanyol. La mateixa Maica va més enllà: “Penso que ara mateix no hi ha cap selecció al món que tingui dues boies d’aquest nivell, ni tan sols els Estats Units. Intentarem marcar diferències perquè és un valor afegit tant per a l’equip com per a la competició.” I té paraules d’elogi per a la seva parella de ball: “Ja se li veu el portent que té, la força i la duresa. No hi haurà qui la pari, encara li queda molt waterpolo per regalar.” El fet de disposar de dues boies d’aquestes característiques obre moltes possibilitats tàctiques a l’equip. David Palma ja n’ha tret profit en el CN Sabadell i, amb les dues jugadores a l’aigua, sovint donava llibertat perquè Maica s’obrís també cap al joc exterior. Una variant que també posa en pràctica Miki Oca. Leitón sempre ha considerat Maica el seu gran referent i aplaudeix la seva tornada a la selecció: “Em va molt bé que hagi tornat a l’equip. Som dues boies fortes i podem aportar molt més a l’equip. Ens permetrà fer més canvis, respirar una mica i imprimir molta potència en tot moment.”

Per valorar el potencial sobretot de Maica i, últimament també de Paula, hi ha poques jugadores amb més coneixement de causa que Marta Bach, que com a defensora de boia de La Sirena CN Mataró les ha hagut de patir en infinitat de partits. “Tenim unes grans boies. Són impressionants. Jo sempre els dic que són molt diferents de les altres jugadores d’aquesta posició. Són una passada. Per mi, són les millors boies del món. Tenen un joc molt tècnic. La Maica és molt tècnica, juga molt bé amb el seu propi cos, i les altres tenen un joc més d’agafar, són més brutes. Tant la Paula com la Maica saben aprofitar molt bé l’impressionant cos que tenen. El fet de tenir-ne dues t’ajuda molt, et dona més possibilitats, a part que ja es veu el seu nivell. Va molt bé tenir dos referents en atac com aquests.” En tot cas, la jugadora mataronina també reivindica la tasca de defensora de boia: “Amb la Mati [Ortiz] a vegades ho parlem, ens toca fer la feina una mica més bruta dins l’equip. Som unes formiguetes que treballem a darrere. És una feina molt complicada perquè físicament és molt dura i s’ha de tenir el cap molt fresc, molta paciència, molta força i saber que patiràs. Durant els partits patim perquè estem lluitant amb les jugadores més fortes de l’equip rival.” Per sort per a Bach, quan juga amb la selecció espanyola no li toca defensar aquests dos portents de la naturalesa.

LES FRASES

Em va molt bé que la Maica hagi tornat. Ens permetrà fer més canvis, respirar i aportar potència
Paula Leitón
BOIA DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA
Penso que, ara mateix, ni els Estats Units ni cap més selecció té dues boies d’aquest nivell
Maica García
BOIA DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)