Ciclisme

El balneari de Valença

Tercera victòria d’etapa per a Peter Sagan (Bora), molt superior en un esprint sense Gaviria, Groenewegen, Kittel o Cavendish, víctimes de la trilogia alpina

Els incidents a l’Aup d’Uès, protagonistes d’una etapa sense història

L’exercici de recuperació activa dels 152 supervivents a la triple etapa alpina va acabar, ahir a Valença, amb triomf per a Peter Sagan (Bora). És el tercer de dotze possibles –hi havia una CRE–, un més que el líder Geraint Thomas (Sky) o que els velocistes Fernando Gaviria (Quick Step) i Dylan Greg Groenewegen (Lotto NL), que van abandonar a la Croix de Fer dijous abans de l’arribada a l’Aup d’Uès. El mític port alpí va centrar, encara ahir, l’atenció de la caravana de la cursa [vegeu la peça adjunta], que sense canvis en la general més enllà de l’absència de Nibali afronta avui una jornada de mitja muntanya al Massís Central, amb final a Mende. Un escenari, el d’avui, en el qual Marc Soler (Movistar) podria haver de tornar a treballar de valent per a les opcions d’Alejandro Valverde. Daniel Martin (UAE) amb victòria al Mur de Bretanya si els candidats a la general arriben als darrers metres al capdavant del pilot, o el líder de la muntanya Julien Alaphilippe (Quick-Step), que també ha tastat el triomf d’etapa –dimarts en el primer contacte alpí–, serien els principals favorits.

“Tot el pilot estava content amb una etapa plana després de tantes tan difícils. A més l’escapada era petita, així que resultava fàcil controlar-la”, va dir Peter Sagan, sense oposició en la lluita per aconseguir el mallot verd a París –exclòs fa un any pel seu incident amb Cavendish, igualaria els sis de l’alemany Erik Zabel, que els va guanyar seguits entre el 1996 i el 2001–. Tampoc va patir massa, l’eslovac, per arribar a les 11 victòries al Tour i convertir-se en el 25è corredor que ho fa. Iguala André Greipel (Lotto), que també va abandonar abans-d’ahir. I és el quart que supera la desena aquest segle XXI. Marc Cavendish (Dimension Data) amb 30 i Marcel Kittel (Katuixa) amb 14 en el seu palmarès van entrar dimecres fora de control.

El gegant de gairebé dos metres Michael Schär (BMC) va ser el darrer supervivent de l’escapada, de quatre i en la qual l’especialista Thomas de Gendt (Lotto) va ser el primer a llançar la tovallola, a 25 quilòmetres de Valença i mig minut sobre el pilot. La diferència mai va superar els tres i mig, en una demostració d’equilibri entre escapats i perseguidors, encapçalats pels equips dels velocistes. Sky i Sunweb van conduir-lo a l’entrada a la ciutat del Roine i van neutralitzar Schär. Groupama i Cofidis van ensenyar la pota. Però va ser Bora a 66 per hora el que a 4 del final posava tothom al lloc. També Trek pel vencedor a Roubaix, John Degenkolb a 2. Absent Gaviria, Philippe Gilbert tensava la corda a 900 metres de l’arribada i la carretera lleugerament inclinada cap amunt. El millor escenari per a Sagan, que amb els Groupama llançant Démare va exhibir la seva acceleració a gairebé 60 per hora l’últim mig quilòmetre per entrar a 69,9 els darrers 25 metres. Kristoff, segon, ho feia a 69,8 i Démare, tercer, a 68,4. “No era fàcil posar-me a roda de Kristoff, però ho he aconseguit” comentava el mallot verd.

13a etapa (169,5 km)
1r P. Sagan (Bora) 3h45:55
2n. A. Kristoff (UAE) m.t.
3r. A. Démare (Groupama) m.t.
4t. J. Degenkolb (Trek) m.t.
5è. G. van Avermaet (BMC) m.t.
133è M. Soler (Movistar) a 2:08
General (2.180 km)
1r G. Thomas (Sky) 53h10:38
2n C. Froome (Sky) a 1:39
3r T. Dumoulin (Sunweb) a 1:50
4t. Roglic (LottoNL) a 2:46
5è R. Bardet (AG2R) a 3:07
6è M. Landa (Movistar) a 3:13
7è S. Kruijswijk (LottoNL) a 3:43
8è N. Quintana (Movistar) a 4:13
9è D. Martin (Emirates) a 5:11
10è J. Fuglsang (Astana) a 5:45
11è A. Valverdre (Movistar) a 9:07
12è B. Jungels (Q. Step) a 9:09
13è I. Zakarin (Katuixa) a 9:37
14è M. Nieve (Scott) a 15:28
97è M. Soler (Movistar) a 1h42:58
152è. L. Craddock (E. First) a 2h36:36
Regularitat
1r P. Sagan (Bora) 398 punts
2n A. Kristoff (UAE) 170
3r A. Démare (Groupama) 133
Muntanya
1r J. Alaphilippe (Quick-Step) 84
2n W. Barguil (Fortuneo) 70
3r S. Pauwels (D. Data) 63
Joves
1r P. Latour (Ag2R) 53h27:19
2n G. Martin (Wanty) a 1:58
3r E. Bernal (Sky) a 6:49
Equips
1r Movistar Team 160h28:10
2n Team Sky a 4:03
3r Lotto NL Jumbo a 12:06
3
etapes
ha guanyat Sagan en aquest Tour. Una més que el líder, Thomas, i que els esprintadors ja retirats Gaviria i Groenewegen
5
vegades
el triple campió del món ha guanyat el mallot de la regularitat. Expulsat el 2017, igualaria els 6 d’Erik Zabel
11
victòries d’etapa
acumula l’eslovac al Tour. És el 25è corredor a arribar a una xifra que, al segle XXI, han assolit Cavendish (30), Kittel (14) i Greipel (11).
59,9
quilòmetres per hora
de velocitat mitjana va fer Sagan als darrers 500 m i va creuar la meta a 69,9

Vincenzo Nibali (Bahrain), amb fractura de la desena vèrtebra toràcica

“Per desgràcia el resultat de l’informe mèdic no és bo. M’han confirmat la fractura i marxo a casa.” L’únic vencedor del Tour des del 2012 més enllà dels Sky, campió també de Giro i Vuelta, es va veure obligat a retirar-se per una fractura a la desena vèrtebra toràcica, després de la caiguda a 4 quilòmetres per arribar a l’Aup d’Uès. El sicilià ho va fer a 33 segons del vencedor i mallot groc Geraint Thomas (Sky), setè amb el mateix temps que Primoz Roglic (Lotto NL). Bahrain va informar en un primer moment que la caiguda la va provocar una moto, a causa de l’aglomeració de públic a la carretera, com el 2016 quan Froome i Porte van caure al Mont Ventoux i el britànic va arrencar a córrer, a peu i sense bici. “Els ciclistes del Tour, els campions, han de ser respectats de forma natural. És el que fa la majoria de públic”, va dir el director del Tour, Christian Prudhome, que a la televisió francesa va fer una crida a la calma. A més de la caiguda del quart a la general, provocada per un aficionat que feia fotos al mig de la carretera –la corretja de la màquina es va enganxar amb la Merida del tauró–, Geraint Thomas i Chris Froome van ser increpats i agredits per presumptes aficionats al ciclisme (hi va haver un detingut), amb clares mostres d’embriaguesa tot i la prohibició de vendre alcohol a les zones properes. “Hi havia dues motos de la policia en un punt de la carretera sense tanca. Quan Froome ha atacat he anat darrere seu. Després ens han atrapat i he caigut”, va dir Vincenzo Nibali. “No és correcte que hi hagi gent que es dediqui a tocar o empènyer els ciclistes. L’organització ens ha de protegir”, denunciava el dorsal 1.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)