Ciclisme

Doblet gironí a Madrid

Ciclisme. Jofre Cullell (Megamo) guanya l’estatal de XCO, el seu primer any sub-23 i després del de ciclocròs al gener, amb Josep Duran (PMRA) segon

Moralzarzal va coronar els dos corredors més emergents de la darrera dècada a les comarques gironines campió i subcampió estatal sub-23. Dominadors de les categories cadet i júnior, Jofre Cullell (Santa Coloma de farners, 1999) i Josep Duran (Banyoles, 1997), van confirmar ahir la condició de candidats a omplir el buit de Josep Antoni Hermida amb les dues primeres posicions. Una herència, la del campió del món i cinc cops olímpic, que sembla destinada a acceptar Cullell; primer corredor de l’Estat campió d’Europa júnior, l’estiu passat. Cinquè en la copa del món en el seu primer any a la categoria, sis dies abans, i l’endemà de liderar Catalunya al seu catorzè títol en 18 edicions en la prova de relleus, el corredor franquícia del Megamo Factory Team va fer el seu segon cavallet a la línia d’arribada en menys de 24 hores –divendres al vespre va córrer el darrer relleu–. Per a Josep Duran (PMRA), amb fractura de clavícula l’estiu passat al mundial de XCO, és el primer any sense títol estatal després d’haver-lo guanyat el 2016 i 17.

“He anat al capdavant de la cursa de principi a fi. En la primera volta he aconseguit fer una mica de forat i des de llavors he pogut anar ampliant l’avantatge fins a aconseguir la victòria amb claredat”, explicava el corredor de Santa Coloma de Farners, que ja va guanyar el segon cap de setmana del 2018 el campionat estatal sub-23 en la modalitat de ciclocròs, a Legazpi. Cullell es va mostrar agraït als patrocinadors i la gent que l’envolta en aquest camí, que sembla tenir el primer nivell mundial el seu destí no gaire lluny.

La cursa no va tenir cap història: Cullell primer i Duran segon. En la primera volta el corredor de Santa Coloma de Farners ja treia 30 segons al banyolí, que amb una caiguda en la darrera cursa de la copa del món a Andorra, va rescabalar-se corrent en la segona posició, també en solitari, des de l’inici, per deixar la lluita per acompanyar els dos ciclistes de les comarques gironines a la resta de participants a la cursa. Jofre Cullell va posar el pilot automàtic i va anar augmentant l’avantatge en cadascuna de les sis voltes, amb 13:40 com a millor registre –molts elit la signarien poder fer avui– . El corredor del Megamo Factory Team va acabar en 1h25:06, 3:32 menys que Josep Duran (Primaflor Mondraker Rotor). Jorge Gómez (Comunidad Valenciana) va ser finalment tercer a 5:15 de Cullell, que al País Basc aquest hivern ja va guanyar el seu primer títol estatal a la categoria amb dos minuts respecte al subcampió i més de cinc respecte al bronze.

Clàudia Galicia, l’aposta d’aquesta temporada del Megamo Factory Team en la seva estructura de categoria UCI, disputa avui la prova femenina elit –avui es disputen totes les curses de dones i l’elit masculina– en la seva primera temporada enfocada a la modalitat olímpica –el 2017 va ser subcampiona d’Europa de marató–. L’osonenca arriba encara amb els problemes de salut que la van afectar en la darrera copa del mon, a Andora, en la qual va acabar 41a.

JOFRE CULLELL

Campió d’Europa júnior fa un any, va fer el segon cavallet a meta en 24 hores

JOSEP DURAN

El banyolí, segon, havia guanyat l’estatal sub-23 en les dues anteriors edicions