Ciclisme

L’home, l’equip i la resta

Tour de França. Inici de la tercera setmana, als Pirineus, i pas per territori català avui, amb la incògnita de com gestionarà l’Sky el mallot groc de Geraint Thomas amb Chris Froome segon a 1:39

Geraint Thomas (Sky) afronta la darrera setmana del 105è Tour primer en la general, amb 1:39 sobre el seu cap de files i quatre cops vencedor de la cursa –les tres darreres, seguides– Chris Froome i 1:50 sobre Tom Dumoulin (Sunweb), segon al darrer Giro darrere Froomey i campió de l’anterior, el del centenari. Les llums del gal·lès són les seves dues victòries d’etapa, seguides a La Rosière i l’Aup d’Uès. Les ombres, el seu rendiment els darrers dies de les grans voltes –el paradigma és el Giro del 2017– i el palmarès del seu líder. “Somniava venir al Tour i tenir possibilitats d’arribar al podi, i això encara és possible. Intento mantenir des del principi aquesta mentalitat”, va dir ahir el mallot groc en la segona jornada de descans del Tour, mantenint el discurs del dia a dia que articula des que es va situar primer en la general.

Chris Froome va perdre 51 segons en la primera etapa per una caiguda –ja va anar a terra en l’estrena en el Giro i fins al darrer divendres, amb la memorable escapada a 80 quilòmetres de meta, a Finestra, no es va posar el primer–. I Tom Dumoulin, tercer a 1:50 del gal·lès i a només 11 segons de l’home que li va pispar el segon Giro amb aquella estratègia tan poc habitual en l’Sky, en va perdre 1:10 el dia del Mur de Bretanya per una punxada (50 segons) i la posterior sanció de 20 per haver anat a rebuf del cotxe, quan intentava tornar al davant. “Ens ha demanat la nostra opinió, i fins ara ha funcionat. Esperem que segueixi així”, afirmava el dorsal 8 sobre el paper del director de l’Sky, Nicolas Portal, amb la situació que comporta tenir-lo a ell primer i el cap de files segon de la general. “Es tracta de guanyar-lo, un dels dos”, indicava Thomas, una sentència que ja havia aountat el mateix Froome, la d’arribar a París amb els dos primers llocs de la general per a l’Sky, de somni abans del pas pel Massís Central el cap de setmana.

“Seria ideal arribar a la contrarellotge primer i segon, però amb una diferència decent sobre els rivals. Dumoulin i Roglic són molt forts en la crono i mai estarem còmodes contra els millors del món”, reiterava Froome, que destacava també el paper de l’holandès, a qui fins ara, cada cop que ha atacat, ha respost Thomas: “És diferent a altres rivals que he tingut, com ara Quintana, Contador o fins i tot Nibali. Corre gairebé com jo. Fins i tot es deixa caure darrere el grup quan hi ha grans acceleracions.” “Ja vam veure com va atacar a Mende, està preparat per a aquesta cursa i ens l’hem de prendre de manera seriosa”, hi afegia el campió de les tres darreres grans curses disputades (Tour i Vuelta 2017, Giro 2018), sobre l’eslovè del Lotto NL, a qui té a menys d’un minut.

“M’he trobat una mica més fort que en el Giro, aquestes dues setmanes. Però no sé com estaré en la tercera, després de fer una gran volta”, va dir Dumoulin. La resta... Mikel Landa que signava pujar al podi i una etapa. Els altes líders del Movistar, Quintana i Valverde, instaven la resta de formacions a fer front comú contra Sky... Sobre aquesta qüestió, l’animadversió a l’equip britànic, s’hi referia ahir Sir Dave Brailsford, que demanava a l’organització que prengués mesures efectives.

La primera de les quatre etapes als Pirineus –dijous acaben a Pau, però és una treva per a l’escapada o l’esprint–, avui amb final a Banhèras de Luishon, hi ha la incògnita afegia de l’endemà del descans –Joaquim Rodríguez hi va perdre una Vuelta, en l’atac de Contador a Fuente Dé– passa per Catalunya al final, amb la pujada al Portilló a 9 quilòmetres per a l’arribada. Demà l’interrogant és encara major, l’etapa és de només 65 quilòmetres però amb tres ports importants i amb sortida en calaixos. I divendres... sis ports de Lorda a Laruns, amb Aspin, Tormalet i Aubisca!

BOSSÒST

El municipi aranès rep el Tour amb la pujada al Portilló, a 9 km per a l’arribada
General (2.549,5 km)
1r. G. Thomas (Sky) 62h49:47
2n. C. Froome (Sky) a 1:39
3r. T. Dumoulin (Sunweb) a 1:50
4t. Roglic (LottoNL) a 2:38
5è. R. Bardet (AG2R) a 3:21
6è. M. Landa (Movistar) a 3:42
7è. S. Kruijswijk (LottoNL) a 3:57
8è. N. Quintana (Movistar) a 4:23
9è. J. Fuglsang (Astana) a 6:14
10è D. Martin (Emirates) a 6:54
11è. A. Valverdre (Movistar) a 9:36
81è M. Soler (Movistar) a 1h41:00
150è. L. Craddock (E. First) a 2h54:14
Regularitat
1r. P. Sagan (Bora) 452 punts
2n. A. Kristoff (UAE) 170
3r. A. Démare (Groupama) 133
Muntanya
1r. J. Alaphilippe (Quick-Step) 92
2n. W. Barguil (Fortuneo) 70
3r. G. Thomas (Sky) 30
Joves
1r. P. Latour (Ag2R) 63h07:15
Equips
1r. Movistar Team 188h47:32

Pauwels (Dimension Data), amb el colze trencat

Serge Pauwels (Dimension Data) va ser diumenge 22è a 2:31 del danès Magnus Cort Nielsen, després de veure’s implicat en una caiguda en l’últim revolt en què van quedar afectats alguns dels corredors de l’escapada de la qual havien saltat Rafal Majka (Bora) primer i els rivals del danès de l’Astana pel triomf després. Marc Soler va entrar a 6:07 de Nielsen, i Froome i la resta de favorits, a més de 13 minuts. Pauwels, després, es va sotmetre a proves i se li va diagnosticar una fractura al colze que obligava el belga a deixar la cursa quan era 28è en la general, a 30:21 de Thomas, i tercer en la classificació de la muntanya darrere Alaphilippe i Barguil. “És una lesió que ja va tenir al costat esquerre abans i requereix cirurgia. Estem mirant de fer-li a Anvers, i estarà a punt d’entrenar-se de seguida”, va dir el metge del conjunt sud-africà, Jarrad van Zuydum. El cas de Pauwels s’afegeix al de Vincenzo Nibali (Bahrain), que va fer els últims 4 quilòmetres de l’Aup d’Uès amb una fractura de la desena vèrtebra toràcica, i aquella nit va abandonar. No ho ha fet encara Lawson Craddock (Education First). El dorsal 13 és el cuer en la general des de la primera etapa, quan, per una caiguda, es va trencar l’escàpula.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)