Ciclisme

Dumoulin, convidat a la festa

Tot i que el gal·lès Geraint Thomas (Sky) va poder segellar, com s’esperava, el seu primer triomf en el Tour de França en la contrarellotge a Iparralde –Senpera-Ezpeleta (31 km)–el desenllaç de l’etapa no va estar exempt de suspens. De fet, el prodigi eslovè Primoz Roglic (Lotto NL-Jumbo) va perdre el tercer lloc en el podi que semblava haver garantit en l’etapa de divendres en benefici de Chris Froome (Sky) que va renéixer de les seves pròpies cendres amb una actuació portentosa que no li va donar el triomf per poc més d’un segon.

Tom Dumoulin (Sunweb), vencedor de la contrarellotge, va ser l’home que va impedir que la festa de l’Sky fos completa. Froome va entrar a la meta com un coet batent de 36 segons el millor temps del seu company Michal Kwiatkowski. Rere seu venia l’holandès, a la mateixa marxa, que va batre Froome per un segon tot i que no va quedar clar per ningú, ni pels mateixos ciclistes, en un primer moment si l’havia superat o no. Al final el cronòmetre oficial va aclarir que Dumoulin havia estat més ràpid.

Thomas, que havia de ser l’últim a arribar, havia fet els millors temps intermedis fent valer el seu formidable estat de forma però en el tram final es va deixar anar per donar la possibilitat a Froome de conquerir el premi de l’etapa. El gal·lès va creuar l’arribada amb els braços alçats sabent-se campió del Tour i va llançar-se emocionat a abraçar-se amb familiars i amics per celebrar una gesta que, amb 32 anys, molt pocs haurien pronosticat fa tres setmanes.

Com s’havia avisat des de la presentació del Tour la contrarellotge, en una de les zones més atractives del País Basc sota domini francès, va ser un test no només físic sinó psicològic per a tots els que la van voler disputar al màxim. El vilanoví Marc Soler (Movistar) va completar els 31 km a més de 44 per hora i va fer el millor temps dels que van sortir al matí.

El català, com s’havia vist en els Pirineus, ha acabat el Tour amb bones cames. Després de Soler el temps de referència seria el de Kwiatkowski, gregaris més impagable de l’Sky. El polonès va ser probablement el que més bé va combinar la potència en les poques rectes amb el sofriment en les pujades, sobretot en la llarga de rampa de gairebé un quilòmetre situada estratègicament a tres de meta i que va fer estralls en la majoria dels participants.

Els que havien pronosticat que Roglic, un especialista consumat, passaria per sobre de Froome després de deixar-lo pujant i baixant de l’Aubisque divendres, van errar el tret. L’eslovè, que es trobava per primer vegada en la tessitura de pujar al podi d’una volta de tres setmanes, no va saber portar la pressió. Froome, sense res a perdre, va volar des del primer metre i en el primer parcial ja havia recuperat pràcticament el lloc en el podi. Aquestes notícies volen i el Lotto NL-Jumbo va intentar fer reaccionar Roglic, que no va veure en cap moment la llum al final del túnel. En tot cas ja és un dels grans favorits per al Tour 2019.

Les imatges més espectaculars de la tarda les van oferir l’afició basca, que va inundar les carreteres de la zona per donar ales als ciclistes amb un respecte que no s’havia vist, sobretot, en les jornades alpines. Thomas va passar pel mig de la marea euskal amb una potència descomunal. Froome i Dumoulin anaven cos a cos però el gal·lès tenia una marxa més. Un petit ensurt en un revolt no el va frenar ni tampoc les quatre gotes que van començar a caure a la tarda. Només les ordres de l’equip perquè s’ho agafés amb calma li van privar d’una tercera victòria d’etapa.

L’Sky, fins a l’últim dia, ha fet gairebé tot el que volgut. Que tres dels quatre primers en la contrarellotge d’ahir fossin de l’equip britànic n’és una bona conclusió. Només Dumoulin els va trencar el guió previst.

20a etapa (31 km)
1r. T. Dumoulin (Sunweb) 40:52
2n. C. Froome (Sky) a 0:1
3r. G. Thomas (Sky) a 0:14
4t. M. Kwiatkowski (Sky) a 0:50
5è. S.K. Andersen (Sunweb) a 0:51
6è. B. Jungels (Quick-Step) a 0:52
7è. I. Zakarin (Katuixa) a 1:02
8è. P. Roglic (Lotto NL) a 1:12
9è. M. Soler (Movistar) a 1:22
10è. M. Hepburn (Mitchelton) a 1:23
11è. A. Yates (Mitchelton) a 1:26
12è. S. Küng (BMC) m.t.
13è. D. Caruso (BMC) a 1:31
14è. J. Castroviejo (Sky) a m.t.
15è. I. Izaguirre (Bahrain) a 1:41
General (3.202 km)
1r. G. Thomas (Sky) 80h30:37
2n. T. Dumoulin (Sunweb) a 1:51
3r. C. Froome (Sky) a 2:24
4t. P. Roglic (Lotto NL) a 3:22
5è. S. Kruijswijk (Lotto NL) a 6:08
6è. R. Bardet (AG2R) a 6:57
7è. M. Landa (Movistar) a 7:37
8è D. Martin (Emirates) a 9:05
9è. I. Zakarin (Katuixa) a 12:37
10è. N. Quintana (Movistar) a 14:18
11è. B. Jungels (Quick-Step) a 16:32
12è. J. Fuglsang (Astana) a 19:16
13è. P. Latour (Ag2r) a 22:13
14è. A. Valverdre (Movistar) a 27:26
15è. E. Bernal (Sky) a 27:52
16è. T. Kangert (Astana) a 34:28
17è. W. Barguil (Fortuneo) a 37:06
19è. R. Majka (Bora) a 39:18
20è. D. Caruso (BMC) a 42:31
62è M. Soler (Movistar) a 2h18:27
Regularitat
1r. P. Sagan (Bora) 467 punts
2n. A. Kristoff (UAE) 196
3r. A. Demare (Groupama) 183
Muntanya
1r. J. Alaphilippe (Quick-Step) 170
2n. W. Barguil (Fortuneo) 91
3r. R. Majka (Bora) 76
Joves
1r. P. Latour (Ag2R) 80h52:40
2n. E. Bernal (Sky) a 5:39
3r. G. Martin (Wanty) a 22:05
9è M. Soler (Movistar) a 1h56:14
Equips
1r. Movistar Team 242:05:05
2n. Bahrain - Merida a 12:09
3r. Team Sky a 31:14
1
segon
és el temps que va separar el vencedor de la contrarellotge, Tom Dumoulin, del segon classificat, Chris Froome, tercer de la general
13
segons
són els que havia de remuntar Froome a Roglic per assegurar-se un lloc en el podi i el va acabar superant d’1:11 a la línia d’arribada
9a
posició
és el segon top 10 que aconsegueix Marc Soler en el Tour de França després de ser també novè en l’etapa de Banhèras de Luisho
45,5
Km/h
Dumolin va ser l’únic que va arribar a aquesta velocitat de mitjana en els 31 quilòmetres d’ahir entre Senpea i Ezpeleta

París homenatjarà avui tots els herois del Tour

L’etapa final a París és l’homenatge al guanyador i als seus acompanyants en el podi, però no són aquests els únics grans protagonistes de la festa. També hi ha, és clar, un triomf d’etapa simbòlic en joc –el favorit avui Arnaud Démare (FdJ)– i tots els grans herois de la prova també pugen al podi a recollir els seus mallots corresponents, alguns amb una gran història al darrere. Així, el nou gran ídol del ciclisme francès, Julien Alaphilipe (Quick-Step), serà premiat com a rei de la muntanya succeint en el palmarès el seu compatriota Warren Barguil (Fortuneo). Peter Sagan (Bora), per la seva banda, igualarà el rècord de sis mallots de la regularitat d’Erik Zabel. L’eslovac ja l’havia guanyat en les edicions del 2012, 2013, 2014, 2015 i 2016. Si Romain Bardet (AG2R) ha estat una de les decepcions de la cursa el seu company Pierre Latur ha estat una de les revelacions. Pujarà al podi de París per recollir el mallot blanc dels joves davant d’Egan Bernal (Sky), que és de fet qui més ha impressionat dels escaladors de la nova generació. El Tour va confirmar ahir, a més, que l’irlandès Dan Martin ha estat escollit com el ciclista “supercombatiu” del Tour per la seva lluita durant tota la cursa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)