Natació

Vall i Garcia, caps d’una expedició sense Belmonte

Natació. La referència catalana a l’europeu de Glasgow (3-9 agost) són les bracistes barcelonines, entre les més ràpides del continent aquest curs en els 100 i els 200 metres

Sense la campiona olímpica Mireia Belmonte, habitualment una de les apostes de medalla més segures, les bracistes barcelonines Jessica Vall (Sant Andreu) i Marina Garcia (Sabadell) focalitzen les expectatives més ambicioses de la delegació catalana que demà marxarà a Glasgow per competir en el campionat d’Europa de piscina llarga (3-9 agost).

En un any sense Jocs Olímpics ni mundial, la badalonina s’havia proposat batre un rècord del món –el més a l’abast podia ser el dels 200 papallona– com a repte més ambiciós del 2018. Però fa una setmana va anunciar que seria baixa perquè els metges li havien aconsellat que no forcés aquest estiu per resoldre els problemes de vertigen que havia tingut últimament. Ahir, el seu entrenador, Fred Vergnoux, va explicar que Belmonte “està bé, recuperant-se” i seguint els consells dels metges, és a dir, “un estiu de desconnexió total, cuidant-se, fent esport i gaudint una mica de la vida allunyada de l’alt nivell de l’esportista”. Està convençut que “l’aturada li anirà molt bé” i “si alguna persona pot revertir aquesta situació és la Mireia”. I hi va afegir que “té una ambició tremenda per als dos anys que venen”, en què l’esperen el mundial de Corea i els Jocs de Tòquio. Finalment, va admetre que la situació els havia inquietat: “Hem tingut molt temps de reflexió i estudis amb els metges per saber el que passava. A Tarragona va competir bastant bé, però amb els marejos anava bé en una prova i no tan bé en una altra. Vam tenir un moment una mica tens perquè no sabíem el que passava.” El director tècnic de la natació espanyola, el català Albert Tubella, va lamentar la baixa de la badalonina, perquè “és una nedadora que ens fa grans i ens il·lumina”, va dir, i va assegurar que és una esportista “impossible de clonar en cap aspecte” tot i que es poden plantejar “tenir nedadors bons amb altres perfils”.

La baixa de Belmonte converteix Vall en la referència catalana. L’andreuenca, de 29 anys, s’ha guanyat aquest estatus a pols els últims anys, en què ha guanyat una medalla de bronze en el mundial i una de plata i una altra de bronze en els dos europeus anteriors, a més de la d’or i la de bronze en el campionat d’Europa de Copenhaguen del desembre passat. Als Jocs Mediterranis es va penjar dues medalles d’or i ocupa la segona posició en el rànquing europeu dels 100 braça (1:06.58), al darrere de la subcampiona olímpica, la russa Yuliya Efimova (1:04.98), i la sisena en el dels 200 braça (2:24.81). L’altra bracista, Garcia, també es troba en un bon moment de forma, com reflecteixen les seves marques: tercera marca europea de l’any dels 200 m (2:23.36) i vuitena dels 100 m (1:07.58). La doble campiona d’Europa júnior el 2010 confia classificar-se per a les dues finals.

També intentarà estar entre les vuit millors d’Europa la barcelonina Àfrica Zamorano (Sant Andreu), que nedarà tres proves i que en els 200 esquena és on té més possibilitats. La nòmina catalana es completa amb tres joves debutants: Albert Escrits i Àlex Ramos, del Sant Andreu; Cristina Garcia (CN Lleida), i Esther Morillo (Mediterrani). A Glasgow també hi competiran la castellonenca Lidón Muñoz (Sant Andreu) i els balears Melani Costa (Terrassa) i Marc Sánchez (Sabadell).

MIREIA BELMONTE

Estiu sabàtic per solucionar els problemes de vertigen, seguint consells mèdics
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)