Natació

El poder de les dones

Sarah Sjöström i Iúlia Efimova es confirmen en la jornada final de l’europeu com les noves reines de la natació continental

La nedadora del Sant Andreu, vuitena en els 200 m esquena

En la jornada final de les proves de piscina de l’europeu de Glasgow les dues figures que van tornar a brillar amb llum pròpia van ser la sueca Sarah Sjöström, que va conquerir en la final dels 50 m papallona la seva quarta medalla d’or, i la russa Iúlia Efimova, que va fer el triplet en les proves de braça després de triomfar en els 50 m, el seu repte més exigent. Àfrica Zamorano (CN Sant Andreu), que nedava en els 200 m esquena la seva primera final en un europeu de piscina gran, es va haver de conformar amb el vuitè lloc i va acabar l’europeu, com ella va admetre, amb un regust agredolç.

Sjöström (24 anys) va trigar ahir poc menys de 25 segons a guanyar la seva quarta medalla d’or, completant una dècada triomfant amb més de 50 medalles en els campionats internacionals. El seu primer or el va obtenir amb 14 anys a l’europeu d’Eindhoven del 2008. Avui tornarà a casa amb els títols dels 50 m lliure i 50 m papallona i dels 100 lliure i els 100 papallona. La reina indiscutible de la velocitat.

Efimova (26 anys), per la seva banda, continua la seva lluita contra ella mateixa i els que l’acusen encara d’estar esquitxada pel dopatge. En els 50 braça, la lituana Ruta Meilutyte, que havia de desafiar-la, no va pujar ni al podi. Efimova, a més, va ser decisiva per al seu equip en el triomf del 4x100 m estils.

Festa italiana

Menció especial per al festival de la natació italiana en la jornada final. Contra qualsevol pronòstic, Piero Codia, ja amb 29 anys, va guanyar l’or en els 100 m papallona nedant pel carrer 8 i ho va fer, a més, rebaixant el rècord del campionat (50.64) de Laszlo Cseh, que només va poder ser vuitè. Just després en la final dels 200 m esquena, Margherita Panziera (2:06.81) encara va fer caure un mur més antic, el rècord dels campionats de Kristina Egerszegi del 1991.

El tercer or transalpí va arribar en els 400 m lliure, on la gran líder de l’equip, Simona Quadarella, va aconseguir el triomf en un esprint que se li va fer interminable contra la jove hongaresa Ajna Kesely (16 anys).

Els 400 m estils van significar tota una cerimònia de graduació pel mallorquí Joan Lluís Pons (22 anys), que va fer la cursa de la vida per guanyar un bronze que val el seu pes en or mentre l’hongarès David Verraszto prenia l’or a l’ídol local Max Litchfield. No va ser mal dia, amb tot, per als britànics. Així, el jove velocista Ben Proud es va consagrar definitivament en l’elit internacional fent-se valer (21.34) tot i la pressió del grec Kristian Gkolomeev (21.44), que va fer rècord del seu país. Per acabar-ho d’adobar, Adam Peaty i els seus companys del 4x100 m estils no només van triomfar, sinó que van fer un nou rècord del campionat (3:30.44).

PROTAGONISTA

Me l’he jugat i he sortit molt ràpid i m’ha costat molt acabar, però en general estic satisfeta

L’esprint brutal de Weertman

L’holandès Ferry Weertman va revalidar el títol dels 10 km en aigües obertes al llac Loch Lomond gràcies a un final d’infart en què va superar amb el braç –no em el cos– el jove hongarès Kristof Rasovszky, campió dels 5.000 m el dia anterior. Quan la línia d’arribada s’acostava inexorablement i semblava que Weertman s’hauria de conformar amb la plata, el campió no es va rendir i va protagonitzar un canvi de ritme inesperat que va agafar Rasovoszky, gran dominador de la prova, amb el peu canviat. L’hongarès també va reaccionar i els dos nedadors van començar, després de gairebé dues hores nedant, un esprint memorable. Tots dos van creuar l’arribada exactament amb el mateix temps (1h49.28.2), però Weertman va ser més hàbil a l’hora d’aixecar el braç i marcar un instant abans la seva arribada. El nedador de Barcelona Pol Gil (CN Vallirana) no va tenir el seu millor dia i es va haver de conformar amb una discreta 28a posició després de saltar en un dels últims llocs i de barallar-se a cops de braços i peus amb un munt de rivals per mirar de remuntar posicions sense massa èxit.