Més esport

Desafiament a Trump

Futbol americà. Jugadors de la NFL es van agenollar o van alçar el puny durant els himnes per protestar contra la injustícia vers els afroamericans

Nombrosos jugadors de la lliga professional de futbol americà (NFL) van desafiar el president dels EUA, Donald Trump, amb noves protestes mentre es va interpretar l’himne nacional en la primera jornada de pretemporada del campionat. Agenollats o aixecant el puny –contravenint el nou reglament–, asseguts als bancs o esperant als vestidors, els jugadors van mantenir les seves protestes contra la injustícia social i la violència policial contra els afroamericans, uns gestos que Trump detesta.

Segons els mitjans nord-americans, en el partit en què es van enfrontar els Dolphins de Miami i els Buccanners de Tampa Bay, els locals receptors Kenny Stills i Albert Wilson es van agenollar, mentre que el defensor Robert Quinn va aixecar la seva mà. A Filadèlfia, el capità dels Eagles, vigent campió de la NFL, Malcolm Jenkins, va alçar el puny, el mateix que va fer De’Vante Bausby, mentre que el defensa Michael Bennett es va quedar al banc en el partit contra els Steelers de Pittsburg.

Molts jugadors dels Jaguars de Jacksonville, com Jalen Ramsey, Telvin Smith, Leonard Fournette i T.J. Yeldon, no van sortir al camp durant l’himne en el partit en què es van enfrontar als Sants de Nova Orleans. En el partit entre els Cleveland Browns i els New York Giants, una desena de jugadors del conjunt novaiorquès es van agenollar.

Amb les seves protestes, els jugadors no només van desafiar Trump, sinó també la NFL, que estrena aquesta temporada un nou reglament que prohibeix que els seus integrants s’agenollin durant l’himne nacional, encara que sí se’ls permet quedar-se al vestidor fins al començament del partit.

El controvertit president dels Estats Units, que fa mesos que està enfrontat amb els jugadors, va celebrar al maig l’aprovació del nou reglament i va dir que els esportistes que no es posen drets durant l’himne “probablement no haurien d’estar al país”.

De fet, el president va demanar fa poc a la NFL que expulsés per tota la temporada els jugadors que reincidissin en les seves protestes.

La Casa Blanca, de fet, va suspendre al juny la tradicional recepció del president als campions de la NFL, en aquest cas els Eagles, després que molts dels seus jugadors optessin per no assistir a la cita. Trump tampoc no va convidar el campió de la NBA, Golden State Warriors, després que Lebron James, encara en els Cleveland Cavaliers, ja va anunciar que el campió no aniria a la Casa Blanca, verbalitzant la desaprovació a la política de Trump.

El president vol que no cobrin

Com no podia ser d’una altra manera, Trump va contar a través del seu compte de Twitter sense cap mena de diplomàcia: “Els jugadors de la NFL tornen a la càrrega, agenollant-se quan haurien d’estar orgullosos de l’himne nacional. Que estiguin orgullosament drets durant el seu himne nacional o que siguin suspesos de paga.” “Volen mostrar la seva indignació per una cosa que ni ells mateixos saben definir”, va escriure en to despectiu el dirigent.

La NFL és la lliga més popular dels Estats Units i el futbol americà, l’esport que mou més diners, amb una xifra de negoci que el 2017 va assolir una xifra espectacular: 14.000 milions de dòlars. Per això, lògicament, les protestes tenen una gran repercussió al país i també han fet la volta al món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)