Tennis

Francesos i australians, contra la nova copa Davis

Tennis. Critiquen que s’ha perdut l’esperit d’una competició amb més de cent anys d’història, que es perden tradicions i que el que es farà a partir del 2019 no serà el mateix

Els australians i els francesos han estat els detractors més ferms de la nova copa Davis que es va aprovar dijous per la Federació Internacional de Tennis (ITF). El nou format amb una fase final de 18 equips en una setmana no els agrada perquè consideren que s’ha perdut l’esperit d’una competició amb 118 anys d’història. També consideren que es perdran tradicions, els països no jugaran a casa o a fora totes les eliminatòries amb el benefici de tenir el públic al seu favor o amb el perjudici de tenir-lo molt en contra. Els enfrontaments ja no seran a cinc partits, ni els partits a cinc sets, que convertien en èpiques força eliminatòries i finals. Organitzacions com l’Associació de Tennis dels Estats Units, la Confederació Sud-americana de tennis i països com França i Espanya sí que van donar suport al nou format.

Tot i que la federació francesa va donar suport a la nova copa Davis, el capità de l’equip i els jugadors més destacats s’hi han manifestat en contra. França és l’actual campiona del torneig i l’ha guanyat en deu ocasions. El capità de l’equip francès de copa Davis, Yannick Noah, va mostrar la seva tristesa pel canvi en el format: “Vergonya per tots aquells jugadors, dirigents i mitjans que s’han venut l’ànima de la copa Davis. Dia trist per al tennis”, i va dir als dirigents actuals del tennis que no coneixien la història de la competició i a alguns jugadors, que no tenen memòria del que la copa Davis ha significat. “És el final de la copa Davis, aquesta competició és particular, és una altra cosa, és l’esport, i hi ha gairebé un aspecte social.” El jugador francès més ben classificat en el rànquing mundial, Lucas Pouille, va afirmar amb rotunditat: “És una vergonya per al tennis.”

El dirigent del tennis australià i director de l’obert d’Australià, el primer Grand Slam de la temporada, Craig Tiley, va manifestar que l’acord entre la ITF i l’empresa Kosmos del futbolista del Barça Gerard Piqué era negatiu per al tennis i va dir: “El procés de reforma ha estat lluny de ser transparent.” També va explicar que un projecte tan gran no ha generat suficient confiança: “S’està fent referència a números molts grans però no hi ha suficients detalls per donar-nos confiança.” El capità del conjunt australià de copa Davis, l’ex número u mundial Lleyton Hewitt, va manifestar: “Amb aquest nou format no es pot anomenar copa Davis. Molts jugadors actuals i retirats se senten frustrats i ho veuen com un atracament. Això és una transacció financera.”

La reforma de la copa Davis feia anys que es demanava des de diferents sectors perquè semblava estancada i molts dels jugadors importants no la disputaven per problemes de calendari en el seu format actual. Quan es va donar a conèixer la proposta d’aquest nou format a principis d’any, jugadors dels primers llocs del rànquing mundial com Rafael Nadal o Novak Djokovic van mostrar públicament el seu suport a la iniciativa i al canvi en la competició.

L’ATP va apostar per revifar la copa del món

A principis de juliol l’Associació de Tennistes Professionals (ATP) va anunciar que havia aprovat que es tornés a disputar la copa del món per equips a partir del 2020. Es jugaria a principi de temporada a Austràlia i s’organitzaria amb la col·laboració de Tennis Austràlia. La copa mundial ATP es va disputar del 1978 al 2012 a Düsseldorf i ara es recuperaria amb 24 equips participants, 15 milions de dòlars en premis i donaria punts per al rànquing ATP. Aquesta recuperada competició i el nou format de la copa Davis tenen força semblances i es disputarien amb un parell de mesos de diferència, tot i que una tancaria la temporada i l’altra l’obriria.