Tennis

La federació es trenca

La delegació de Tarragona, encapçalada pel Lluís Yebra, dimiteix en bloc per discrepàncies amb el model territorial de la FCT i segueix les mateixes passes que la de Girona

La crisi econòmica amenaça l’existència de la federació

Crisi oberta a la Federació Catalana de Tennis (FCT). En només dos mesos han dimitit els delegats territorials de Girona i Tarragona, Joan Pruna i Lluís Yebra. Tots dos, per discrepàncies profundes amb el model territorial que vol aplicar el president de la federació, Jordi Tamayo, que suposadament tindria la intenció d’eliminar les delegacions. Yebra va enviar dissabte la seva carta de dimissió –i la de tota la seva junta–, en la qual va exposar els motius d’aquesta renúncia: “La junta directiva de la FCT no creu en l’actual estructura federativa composta per representacions territorials.” Yebra apunta directament al president de la federació com a responsable d’aquest trencament: “No té sentit que continuem perquè Tamayo ho imposa tot des de Barcelona, ni se’ns consulta ni se’ns escolta”, va dir ahir al Diari de Tarragona.

Amb aquesta decisió, que ja s’esperava d’un moment a l’altre, els responsables de la delegació tarragonina segueixen el camí que ja va emprendre al mes de juny la delegació gironina, que va dimitir en bloc pels mateixos motius. “Les delegacions hem rebut una pressió molt important. De fet, el que volen és que no n’hi hagi i que tot es porti des de la federació catalana. Totes les idees que aportaves, te les tombaven. No es fa res”, explicava l’exdelegat Pruna a aquest diari. Tamayo va rebre el suport de Pruna en les eleccions del juny del 2017 –les eleccions a la federació i a les delegacions es fan el mateix dia–, però les profundes diferències en només un any d’exercici han acabat provocant aquest divorci. La desconfiança es va començar a gestar en l’assemblea celebrada el novembre de l’any passat, cinc mesos després de les eleccions. “Allà ja es van intentar eliminar les delegacions”, denuncia Pruna. Els clubs, però, van tombar la seva proposta. “Internament Tamayo va conservar les representacions, no li quedava cap més remei després del resultat d’aquella assemblea, però no les dota de recursos”, va explicar Yebra al Diari de Tarragona. La política territorial de Tamayo va provocar, també, les dimissions dels dos representants gironins de la junta de la federació, el vocal David Vidal i el vicepresident econòmic Xavier Ponsatí.

La crisi política ve acompanyada –i, en part, és conseqüència– d’una greu crisi econòmica que la FCT arrossega des de fa anys a causa del deute que genera el Centre Internacional de Tennis de Cornellà, un “pou sense fons”, segons Joan Pruna, que condiciona l’activitat esportiva de les delegacions i de tota la federació. Els dos exdelegats reconeixen que la mala situació econòmica és una de les causes que deixen les delegacions lligades de peus i mans, però atribueixen el divorci sobretot a raons polítiques. “La federació actual no ens feia ni cas”, va assegurar Pruna. El deute de la federació –que podria elevar-se gairebé als sis milions d’euros– amenaça la seva pervivència. La venda del centre de Cornellà es considera imprescindible per no entrar en concurs de creditors. Fonts oficials de la federació van assegurar a aquest diari que la venda es podria formalitzar en les properes setmanes. “La situació de la federació és molt crítica, com ja es va informar als clubs en l’última assemblea, però encara que s’entrés en concurs de creditors això no significaria que la federació desaparegués.” Les mateixes fonts asseguren que el funcionament ordinari de les delegacions i la federació genera beneficis, però que aquests s’han de destinar als deutes generats per Cornellà: “El dia que es vengui Cornellà es podran començar a reinvertir aquests beneficis.”

La FCT va sortir al pas de les declaracions de Pruna i va assegurar que no té cap intenció d’eliminar les delegacions territorials: “No és cert. Una altra cosa és que el model territorial pugui ser diferent del que volen les delegacions. Som una única federació, i a vegades sembla que estigui dividida en quatre. [...] No té gaire sentit que cadascú treballi a la seva manera. El normal seria que hi hagués un model únic. Podem discrepar, però que hi ha d’haver delegacions no es discuteix.”

LES FRASES

La federació no creu en l’actual estructura federativa de representacions territorials.
Lluís Yebra
EXDELEGAT DE TARRAGONA
El que volen és que hi hagi delegacions. Totes les idees que aportaves, te les tombaven.
Joan Pruna
EXDELEGAT DE GIRONA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)