Ciclisme

Simon Yates torna a agafar les regnes d’una gran volta

Vuelta. L’anglès del Mitchelton, que va liderar el Giro tretze dies i es va enfonsar en la dinovena etapa, va rellevar el francès Molard en la general a la Covatilla, on va brillar el nord-americà King

Simon Yates (Mitchelton), Alejandro Valverde i Nairo Quintana (Movistar), Miguel Ángel López (Astana), Rigoberto Uran (Education First), Steven Kruijswijk i George Bennett (Lotto NL) i Fabio Aru (Emirates) han refermat la condició de favorits a la victòria final després de la primera setmana de competició. Ahir, Yates va rellevar el francès de l’FDJ Rudy Molard al capdavant de la general, en una novena etapa moguda i condicionada per l’ascens final al port de categoria especial de la Covatilla, on el nord-americà Ben King va culminar un solo esplèndid i es va embutxacar la segona victòria en la present edició de la cursa. Yates, que ja va liderar l’última edició del Giro i el va tenir controlat fins la davallada final, té un segon d’avantatge amb Valverde, en una general comprimida.

Els deu quilòmetres d’ascens a la Covatilla havien de servir per sacsejar una mica la general i començar a treure les primeres conclusions. Tot i que a l’hora de la veritat no hi va haver cap sorpresa rellevant, sí que va posicionar els corredors de cara al final. Tots els favorits van afrontar plegats l’ascens mentre controlaven a distància una escapada que buscava una victòria de prestigi. El primer a mostrar símptomes de debilitat va ser el Molard i va quedar clar que quan creués la meta hauria d’entregar el mallot de líder després de quatre jornades de glòria. Al final, el francès va cedir més de sis minuts amb el vencedor i va caure fins a la dissetena posició.

Un altre dels corredors que va vestir el mallot vermell durant la primera setmana, el polonès Michal Kwiatkowski (Sky), també va ser víctima del ritme que van imposar el Bora, el Lotto i l’Astana i no va poder seguir el deixant dels altres favorits i al final va perdre dos minuts amb els rivals i nou llocs d’una tacada fins caure al quinzè lloc. També va tornar a patir el seu company d’equip, el sabadellenc David de la Cruz, que va haver de fer un esforç descomunal per no cedir massa terreny. L’entrega va tenir la seva recompensa i, al final, va perdre menys d’un minut, que li va valdre per guanyar dues posicions i escalar fins a la tretzena posició i té Yates a un minut i mig.

El grup selecte, que havia començat amb una vintena d’unitats, es va reduir definitivament en els últims quilòmetres. Primer, ho va provar Yates, però va acabar aixecant el peu, i després, va ser López i Quintana i només els van poder seguir Wilco Kelderman, Ion Izaguirre i Uran. Els Yates, Bennett, Valverde, Pinot, Kruijswijk, Gallopin, Buchmann i Aru van entrar tot seguit, perdent menys de mig minut.

Avui és dia de descans i els favorits tindran un nou examen diumenge que ve als llacs de Covadonga, precedits de dos dies amb finals a dalt nerviosos i en què hi pot haver diferències.

ELS PROTAGONISTES

No esperava ser líder i ara no sé molt bé quin és el plan. La meva condició és bona i tinc bones sensacions
S. Yates
mitchelton
Yates defensarà la samarreta i nosaltres estarem a l’aguait. Ara no ens preocupa, més endavant atacarem
N. Quintana
movistar
9a etapa (200 km)
1r B. King (Dimension Data) 5h30:38
2n B. Mollema (Trek) a 0:48
3r D. Teuns (BMC) a 2:38
4t M.A. López (Astana) a 2:40
5è N. Quintana (Movistar) m.t.
6è W. Kelderman (Sunweb) m.t.
7è R. Uran (Education First) a 2:43
8è I. Izagirre (Bahrain) a 2:46
9è S. Yates (Mitchelton) a 2:49
10è G. Bennett (LottoNL) a 3:02
11è A. Valverde (Movistar) a 3:04
5è T. Pinot (FDJ) a 3:05
5è S. Kruijswijk (LottoNL) m.t.
5è T. Gallopin (Ag2r) m.t.
18è D. de la Cruz (Sky) a 3:32
97è E. Prades (Euskadi Murias) 21:56
99è J. Simón (Burgos) m.t.
General
1r S. Yates (Mitchelton) 36h54:52
2n A. Valverde (Movistar) a 0:01
3r N. Quintana (Movistar) a 0:14
4t E. Buchmann (Bora) a 0:16
5è I. Izagirre (Bahrain) a 0:17
6è T. Gallopin (Ag2r) a 0:59
7è M.A. López (Astana) a 0:27
8è R. Uran (Education First) a 0:32
9è S. Kruijswijk (LottoNL) a 0:43
10è G. Bennett (LottoNL) a 0:48
11è F. Aru (Emirates) a 1:08
12è E. Mas (Q. Step) a 1:15
13è D. de la Cruz (Sky) a 1:26
14è W. Kelderman (Sunweb) a 1:50
58è E. Prades (Euskadi) a 32:37
110è J. Simón (Burgos) a 1:06:36

El solo esplèndid de B. King

El neerlandès Bauke Mollema (Trek) li va retallar mig minut en la primera part de l’ascens a la Covatilla i semblava que Ben King no podria sumar una segona etapa en la Vuelta. Els dos havien format part de l’escapada de la jornada junt amb Teuns (BMC), De Gendt (Lotto-Soudal), Hollenstein (Katuixa), Leezer (LottoNL), Ezquerra (Burgos), Mas (Caja Rural), Maté, Vanbilsen (Cofidis) i Bagües (Euskadi) i en van ser els supervivents. King va afrontar l’ascens amb un minut i mig i va ser capaç de superar la davallada a mig ascens per signar un altre triomf de prestigi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)