Ciclisme

Jelle Wallays i els crits

“Llibertat presos polítics” en la línia d’arribada de la 18a etapa, a Lleida, amb victòria ‘in extremis’ per a un dels supervivents de l’escapada

La Rabassa, avui, i l’etapa reina amb final a la Gallina, demà, seran decisius

L’avinguda Prat de la Riba de Lleida va afegir-se ahir a la interminable llista de llocs i moments en què s’ha reivindicat l’alliberament dels activistes i polítics presos i el retorn dels exiliats. Una cantarella que resulta familiar i que prové d’un sector estratègicament molt ben situat, ple d’estelades i del qual en pocs segons se’n va poder extreure el missatge: “Llibertat presos polítics!”, es va sentir, i de manera insistent, en l’arribada de la 18a etapa de la Vuelta en el que havia de ser el penúltim esprint abans que Madrid tanqui demà passat la cursa. Jelle Wallays (Lotto), Sven Erik Bystrom (UAE) i Jetse Bol (Burgos) es van escapar al quilòmetre 3. I el belga va acabar entrant a la meta amb el mateix temps que el noruec i del conjunt dels emirs, segon, i que els grans especialistes encapçalats pel triple campió del món, Peter Sagan (Bora); encara en blanc.

Esforços calculats

“Tothom s’esperava un esprint massiu i tenia pensat provar-ho en aquesta etapa”, va dir el cridaner Wallays, després d’aixecar els braços. Superat el tríptic muntanyós del cap de setmana passat, amb les jornades de descans de dilluns, la CRI –per a la gran majoria, en la tercera setmana si no s’aspira a la general– i fins i tot l’etapa que acabava al mur d’Oiz de dimecres; els corredors miren de gestionar el millor possible les poques forces que queden, a aquestes altures de calendari. Amb la traca final a Andorra avui, i sobretot demà; el belga del Lotto, com tothom, sabia que la d’ahir era una etapa per als velocistes. Com Sven Erik Bystrom (UAE), el segon i supervivent d’una escapada que Jetse Bol (Burgos), escollit més combatiu, no va poder aguantar en l’entrada a Lleida a 5 km per al final. “El conec, sé que és bo esprintant”, afirmava Wallays sobre l’altre candidat a guanyar, si el pilot no s’espavilava. I tants càlculs, amb menys d’un minut de marge a 10 per acabar, al final...

Perfils i fantasmes

Gairebé 4.000 metres de desnivell acumulat en poc més de 100 quilòmetres. Un drama. És l’etapa reina de demà a Andorra i dissenyada per acabar de decidir la Vuelta. Comella (2a categoria), dos cops Beixalis (1a) amb Ordino (1a) entremig i Comella (3a) i la Gallina (especial). Per això, l’etapa d’avui des de Lleida mateix (170 metres d’altitud) fins a Andorra –Naturlàndia–, a 2.025 i final al coll de la Rabassa; no és un mal dia per als atacs. Tant per als caçadors de recompenses com, sobretot, per als candidats a passar al llibre de gestes.

Astana, amb Superman López a 14 segons del podi que ara mateix tanca Enric Mas (Quick-Step), ho intentarà segur. Abans o després, com diumenge al final a los Lagos quan el colombià va ser el primer a atacar després que la formació de Vinokourov reduís el grup de favorits a la mínima expressió. També el Mitchelton, amb Simon Yates de vermell i el seu germà bessó –poc desgastat encara– flanquejats per un grup de bons rodadors poden disposar d’un millor escenari, per a l’ofensiva, avui que demà.

És clar que el record del Giro pot pesar. I molt. L’etapa d’avui manté força similitud amb la del final a Prato Nevoso, el dia abans de la memorable escapada de Froome que va donar el triomf al britànic de l’Sky. Amb un sol port al final, Simon Yates va perdre quasi mig minut, i Valverde –li va esgarrapar 8 segons a Bilbao– és millor amb aquest tipus d’etapa que en la de ports enllaçats, com demà. El perfil de l’etapa reina de la darrera Corsa Rosa també recorda el de demà. “Conec bé els ports”, va dir el mallot vermell, ahir, després de recordar que viu a Andorra “gairebé des que és professional”. Difícil que tornin a sorprendre’l. O imperdonable si torna a ensopegar.

I Movistar? Enfonsat Nairo Quintana, al vencedor de la Vuelta fa dos anys se li presenta una oportunitat de salvar els mobles amb un triomf parcial. L’haurà de fer en solitari i sense possibilitat de demanar relleus a ningú que no sigui el seu amic invisible, com diumenge. A Valverde, ara que el murcià té aïllada la incògnita del seu costat, és quan, segur, li vindran al cap els seus objectius a l’inici de la cursa: el mundial d’Innsbruck, el darrer cap de setmana de setembre. És aquesta la gran ambició del Vala, a qui un altre podi en una gran tampoc li semblaria un fracàs. “Al principi de la Vuelta guanyava perquè estava bé de forma”, va dir ahir, després de reconèixer que “ni molt menys” s’esperava disputar, ara, la classificació general.

LA DADA

28
segons
va perdre Simon Yates en el Giro en una etapa calcada a la d’avui, amb un sol port al final.
18a etapa (186,1 km)
1r. J. Wallays (Lotto) 3h57:03
2n. S. Bystrom (UAE) m.t.
3r. P. Sagan (Bora) m.t.
4t. E. Viviani (Quick-Step) m.t.
5è. I. García Cortina (Bahrain) m.t.
General (2.897,1 km)
1r. S. Yates (Mitchelton) 73h02:27
2n. A. Valverde (Movistar) a 0:25
3r. E. Mas (Quick-Step) a 1:22
4t. M.A. López (Astana) a 1:36
5è. S. Kruijswijk (LottoNL) a 1:48
6è. N. Quintana (Movistar) a 2:11
7è. I. Izagirre (Bahrain) a 4:09
8è. R. Uran (Education) a 4:36
9è. T. Pinot (Groupama) a 5:31
10è. T. Gallopin (AG2R) a 6:05
11è. E. Buchmann (Bora) a 6:33
12è. W. Kelderman (Sunweb) a 9:15
13è. D. De la Cruz (Sky) a 9:55
14è. R. Majka (Bora) a 10:27
15è. G. Brambilla (Trek) a 11:35
65è. E. Prades (Euskadi) a 1h41:58
Punts
1r. A. Valverde (Movistar) 117 punts
2n. P. Sagan (Bora) 99
3r. D. Teuns (BMC) 93
Muntanya
1r. T. De Gendt (Lotto) 74 punts
2n. M.A. Maté (Cofidis) 64
3r. B. Mollema (Trek) 60
Equips
1r. Movistar Team 219h22:47

El navassenc Jordi Simon (Burgos), ingressat amb pronòstic reservat

Una topada amb el cotxe de l’equip Katuixa, amb el posterior impacte contra la protecció lateral de la carretera, va fer que Jordi Simon (Burgos BH) abandonés la Vuelta abans-d’ahir. Segons el primer comunicat del conjunt castellà, dimecres a la mitjanit, el navassenc tenia “politraumatisme amb fractures costals múltiples (cinc arcs costals), contusió pulmonar, hemopneumotòrax i fractura comminuta de les dues escàpules”. Amb Simon ingressat a l’UCI de l’ hospital de Cruces, a Bilbao, el pronòstic era reservat i el ciclista, dins la gravetat, estava fora de perill. El Burgos BH va actualitzar la informació relativa a un dels tres corredors catalans que havien pres la sortida de la Vuelta –amb David de la Cruz (Sky) i Edu Prdaes (Euskadi)–, ahir al migdia i informava que Simon continuava estable dins la gravetat i que la seva evolució era favorable amb bon control del dolor. Simon (1990) tornava aquest any a un equip estatal després de quatre temporades amb conjunts de l’Equador (2014 i 15), Polònia (2016) i Brasil (2017) un cop va desaparèixer l’Andalucía el 2012, al qual havia arribat des del Caja Rural.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)