Ciclisme

El líder fon el Movistar

Simon Yates ataca al coll de la Rabasssa i no té pietat de Quintana i Valverde, que perd més d’un minut

El Movistar va jugar a l’atac en l’etapa d’ahir, però avui li cal una proesa per remuntar la diferència del britànic

Simon Yates (Mitchelton-Scott) va divisar ahir, com diria el tòpic, el passeig de la Castellana madrileny des del cim andorrà de la Rabassa, on va esvair qualsevol dubte sobre la seva jerarquia en la Vuelta a Espanya. Ho va fer, a més, com fa més mal, deixant que el Movistar es desgastés des de la sortida durant més de 150 km. No es va immutar quan Nairo Quintana va provar un atac que estava cantat a 14 km de l’arribada, quan les rampes del port començaven a empinar-se de veritat, i just en el moment de la veritat va rematar el seu autèntic rival, Alejandro Valverde, a 10 km. El murcià va perdre 1:12 a la línia d’arribada respecte al líder i difícilment podrà remuntar els 1:38 d’avantatge del britànic en l’etapa reina d’avui. Els altres triomfadors del dia van ser Thibaut Pinot (Groupama), que va fer doblet després de la seva victòria als Lagos de Covadonga, i Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), que va ser dels més valents i va tenir un premi generós: un lloc provisional en el podi.

Com era d’esperar, instants després de la sortida de Lleida els intents d’escapada van ser constants. A diferència d’altres dies, el Movistar havia decidit que no donaria cap respir, ja que un dels seus plans era que Valverde conquerís l’etapa i, de passada, les bonificacions. Només Jonathan Castroviejo (Sky) i Benjamin Thomas (Groupama) van tenir el beneplàcit per marxar una estona al davant, però mai amb una diferència gaire més gran que els dos minuts, una misèria tenint en compte la llarga pujada final a la Rabassa.

Moviments al pilot

El ritme vertiginós i constant del Movistar, amb vent a favor i de vegades de costat, va estar a punt de provocar un ensurt a alguns favorits quan faltaven una vintena de quilòmetres per començar la pujada. Simon Yates va quedar momentàniament tallat amb alguns dels seus companys, però afortunadament va gaudir del suport d’algun altre equip, sobretot el Bora, per evitar un tall que hauria estat dramàtic per a les seves possibilitats.

Just en la primera rampa de la Rabassa un dels escaladors del Movistar, Winner Anacona, va estirar el grup de favorits fins que va quedar reduït als de sempre. Però a partir de llavors el guió no va ser, precisament, el que tothom havia escrit d’antuvi.

Quan Anacona va quedar fos –va ser el primer Movistar a treure la bandera blanca i no seria l’últim–, el relleu el va agafar George Bennett, company de Kruijkswijk. Tots dos feien cara d’estar per poques bromes. I ho van demostrar quan Quintana va mirar de posar nerviós el líder a 14 km de l’arribada. Yates i el seu germà (Adam) ni es van immutar. Van ser els dos ciclistes del LottoNL els que van seguir el colombià sense problemes. Valverde, al mig del grup, no donava senyals de vida. Sí que ho va fer Pinot, que fàcilment va arribar al grup capdavanter. El líder, que al principi de port havia inspeccionat minuciosament el grup per veure la cara que feia cadascú, va decidir no esperar més, i a 10 km va fer la seva aposta. Aquí us quedeu.

En la part més sostenible del port, però també la més dura mentalment, el britànic va accelerar com mai ho havia fet encara a la Vuelta. Va atrapar Pinot i Kruijkswijk com si res i les diferències amb Valverde van començar a créixer. Primer set segons, després 21, després 38 i finalment més d’un minut. Quintana es va haver de sacrificar pel murcià, però en el pitjor moment va haver de canviar de bicicleta. Per a més inri, el Valverde tampoc va poder respondre a Supermán López, Enric Mas, Rigoberto Uran i Wilco Kelderman quan aquests, ja en els darrers 4 quilòmetres, van decidir anar cap endavant.

En els últims revolts Pinot va saltar cap a la glòria. Yates en feia prou i de sobres amb la diferència que havia aconseguit més alguns segons de bonificació. L’exhibició li permetrà afrontar la duríssima etapa d’avui –amb sis ports i final al coll de la Gallina– amb certa calma. Només una imprevisible emboscada o una aliança entre els seus rivals el pot fer caure. Molts d’ells, a més, pensaran més en el podi que en el mallot roig.

PROTAGONISTES

No em vull donar per vençut tot i que avui no m’he trobat bé; el cos no respon igual cada dia
Alejandro Valverde
MOVISTAR
Aquesta Vuelta està essent de somni, venia sense pressió i ja he guanyat dues etapes
Thibaud Pinot
GROUPAMA-FDJ
19a etapa (154,4 km)
1r. T. Pinot (Groupama-FdJ) 3h42:05
2n. S. Yates (Mitchelton-Scott) a 0:05
3r. S. Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) a 0:13
4t. R. Urán (EF Education) a 0:52
5è. M.A. López (Astana) m.t.
6è. E. Mas (Quick-Step) m.t.
7è. W. Kelderman (Sunweb) a 1:03
8è. A. Valverde (Movistar) a 1:12
9è. T. Gallopin (AG2R) a 1:15
10è. N. Quintana (Movistar) a 1:49
General (2.897,1 km)
1r. S. Yates (Mitchelton) 76h44:41
2n. A. Valverde (Movistar) a 1:38
3r. S. Kruijswijk (LottoNL) a 1:58
4t. E. Mas (Quick-Step) a 2:15
5è. M.A. López (Astana) a 2:29
6è. N. Quintana (Movistar) a 4:01
7è. T. Pinot (Groupama) a 5:22
8è. R. Uran (Education) a 5:29
9è. I. Izagirre (Bahrain) a 6:30
10è. T. Gallopin (AG2R) a 7:21
11è. E. Buchmann (Bora) a 8:54
12è. W. Kelderman (Sunweb) a 10:10
17è. D. De la Cruz (Sky) a 25:40
66è. E. Prades (Euskadi) a 2h00:00
Punts
1r. A. Valverde (Movistar) 125 punts
Muntanya
1r. T. De Gendt (Lotto) 74 punts
2n. M.A. Maté (Cofidis) 64
3r. B. Mollema (Trek) 60
Equips
1r. Movistar Team 230h36:05
2n. Bahrain a 27:38
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)