Atletisme

Estratosfèrics

Eliud Kipchoge trenca la barrera de les 2h02 en marató (2h01:39) i Kevin Mayer es converteix en el primer atleta a superar els 9.100 punts en decatló (9.126), i sacsegen la taula de rècords mundials en una jornada dominical per emmarcar

Eliud Kipchoge, de 33 anys, i Kevin Mayer, de 26, van ser diumenge els protagonistes de dues gestes que mereixen passar als annals de la història de l’atletisme. Superar un rècord mundial sempre és una fita digna de reconeixement. Si ho és en dues proves tan emblemàtiques del programa atlètic com ho són la marató i el decatló, per diferents circumstàncies, encara més. Si la marató té aquella aurèola d’epopeia grega, el decatló premia l’atleta 10, el més complet de tots. I si els rècords són superats per un marge de temps, o en aquest cas de punts considerable, la fita s’eleva a la categoria d’estratosfèrica i es tornen a obrir els debats sobre els límits del cos humà, com van generar les plusmarques del ja retirat Usain Bolt en les proves de velocitat.

Des de diumenge, van entrar amb tots els honors en la taula de rècords mundials les 2h01:39 del kenyà Eliud Kipchoge en la marató de Berlín i els 9.126 punts del francès Kevin Mayer en el Decastar de Talence. Si la capital alemanya és un paradís per als grans maratonians, allí s’hi han aconseguit les set últimes plusmarques mundials, la reunió de la ciutat francesa és una cita obligada per als principals especialistes de proves combinades, els protagonistes únics de la competició. Diumenge va ser una dia de feina per als aficionats a les estadístiques, que intentaven calibrar la dimensió de les dues noves plusmarques mundials. Kipchoge va rebaixar 1:18 d’una tacada el registre del seu compatriota Dennis Kimetto (2h02:57). Feia 51 anys que no se superava el rècord de la marató per un marge de temps tan ample. Mayer va sumar 81 punts a la plusmarca del nord-americà Ashon Eaton (9.045) i es convertia en el primer decatleta a trencar la barrera dels 9.100 punts. Des del 1999 que no s’afegien tants punts de cop al rècord de decatló.

La barrera de les 2 hores

La mossegada de Kipchoge al rècord de marató torna a situar sobre la palestra la xifra màgica de les 2 hores. El fondista kenyà veu factible córrer per sota d’aquesta marca: “Superar aquesta barrera no és cap ciència, simplement has de creure-hi. Necessites un gran equip que hi cregui, que cregui en tu, necessites unes sabatilles perfectes i ser més fort que qualsevol altre atleta. Penso que cap ésser humà té límits. Tot és possible i els rècords hi són per batre’ls.” Pel que fa a la plusmarca de Berlín, el prodigi kenyà comenta: “Esperava superar el rècord mundial, però no fer el temps de 2h01.” Ahir també va reflexionar sobre el repte de les 2 hores el fondista rubinenc Carles Castillejo: “És l’etern debat que anem dient que no ho veurem mai, però sempre apareix un atleta que s’encarrega que ens mengem les nostres paraules. Ara estem més a prop, però penso que encara trigarem una mica. Fan falta moltes coses. Atletes i llebres que puguin córrer a ritmes tan elevats. La tecnologia avança. Diuen que les sabatilles que duia et donen un 4% de millora. Per aquí hi ha marge de millora, també en la metodologia de l’entrenament, però en el fons s’ha de tenir un bèstia com és en aquest cas el Kipchoge.” En tot cas, el que més ha meravellat Castillejo de la plusmarca de Berlín és la manera com la va aconseguir: “Va fer bona part de la marató pràcticament en solitari. A partir del quilòmetre 25 va ser una lluita contra ell mateix, sense cap ajuda externa de les llebres. Això fa encara més gran aquest rècord. Entre cometes, hauria estat més senzill si hagués tingut competència d’algun altre atleta o llebres fins al quilòmetre 35 o 36. En canvi, ho va fer tot sol, sense defallir i amb una gran sensació de facilitat. Tota l’estona se’l va veure molt concentrat, aparentment sense patir i la rebaixa final va ser brutal. Suposo que quan estàs corrent i veus que vas en temps de rècord entres en un moment zen d’aquests que ni pateixes, ni et fa mal res. Tot és posa en línia, i a córrer. Jo crec que és el que es va trobar a Berlín.”

L’altre protagonista dominical, Kevin Mayer. va afrontar el Decastar de Talence amb una motivació especial a conseqüència de la decepció de l’europeu de Berlín, en què va ser eliminat després de cometre tres intents nuls en el salt de llargada. Precisament, el concurs de llargada va ser una de les proves en què va excel·lir a Talence, on va acreditar un vol de 7,80 m. També va fer marca personal en 100 m (10.55), en perxa (5,45 m) i en javelina (71,90 m), el penúltim obstacle i quan ja tenia el rècord perfectament a l’abast. Empès pels aficionats que omplien l’estadi, Mayer no va defallir i va acreditar 4:36.11 en els 1.500 m, que rubricaven els 9.126 punts del decatló. “He estat esperant aquest moment durant molt de temps. És increïble. No puc plorar. No em queden més llàgrimes perquè ja estava plorant fins i tot abans de córrer els 1.500 m”, va confessar.

LES REACCIONS

Superar aquesta barrera [2 hores] no és cap ciència, simplement has de creure-hi i disposar d’un bon equip
Eliud Kipchoge

EVOLUCIÓ RÈCORD DEL DECATLÓ

2h04:26
Haile Gebrselassie (Etiòpia)
Berlín, 30/9/2007
2h03:59
Haile Gebrselassie (Etiòpia)
Berlín, 28/9/2008
2h03:38
Patrick Makau (Kenya)
Berlín, 25/9/2011
2h03:23
Wilson Kipsang (Kenya)
Berlín,29/9/2013
2h02:57
Dennis Kimetto (Kenya)
Berlín, 28/9/2014
2h01:39
Eliud Kipchoge (Kenya)
Berlín, 16/9/2018
8.891
Dan O’Brien (EUA)
Talence, 5/9/1992
8.994
Tomas Dvorak (Rep. Txeca)
Praga, 4/7/1999
9.026
Roman Sebrle (Rep. Txeca)
Gotzis, 27/5/2001
9.039
Ashton Eaton (EUA)
Eugene, 23/6/2012
9.045
Ashton Eaton (EUA)
Pequín, 29/8/2015
9.126
Kevin Mayer (França)
Talence, 16/9/2018
He estat esperant aquest moment durant molt temps. No em queden més llàgrimes. Ja plorava abans dels 1.500 m
Kevin Mayer
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)