Esquí

La candidatura d'Erzurum pels jocs de 2026 suggereix que Sotxi podria acollir les proves de bobsleight

Sotxi, que va ser ciutat olímpica dels jocs d'hivern de 2014, ja disposa d'aquesta infraestructura

Continuen els dubtes sobre quines són les millors candidates, quant a infraestructures, per a l'organització dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2026.

La candidata turca, Erzurum, ha suggerit que l'organització de les proves de bobsleigh es facin a Sotxi. La que va ser seu dels jocs d'hivern de 2014 ja disposa d'aquesta infraestructura i per tant seria una bona manera d'optimitzar recursos i infraestructures, una opció que el mateix COI veu amb bons ulls.

De fet és la mateixa organització qui no només permet, sinó que fins i tot ja hi convida, a no construir estadis o infraestructures que després no siguin usades. El criteri assumit pel COI i també per les possibles candidates és que s'optimitzin altres instal·lacions ja construïdes, encara que es trobin en un altre país. Un criteri que fa només uns anys era impensable, però que veient les dificultats de moltes candidates per fer sostenibles econòmicament les candidatures s'ha admés no només com a recomanable sinó com a necessari. A més, això rebaixa les inversions per a la candidata turca.

Sotxi, a Rússia, es troba a 650 quilòmetres (unes 11 hores de cotxe) d'Erzurum (Turquia), però amb l'inconvenient que cal travessar la veïna Geòrgia, en conflicte amb Rússia. En qualsevol cas aquest no seria un problema, ja que hi ha maneres de resoldre la llunyania geogràfica entres les seus.

A principis d'aquesta setmana els mitjans de comunicació del país haurien difós que el governador d'Erzurum, Seyfettin Azizoglu ho va proposar a l'ambaixador rus a Turquia per tal que ho transmetés a les autoritats russes. De moment es tracta d'un suggeriment i no pas d'una petició oficial, que en qualsevol cas s'hauria de fer d'acord amb el COI que, efectivament, ja permeten candidatures "transnacionals" en qüestió de determinades d'infraestructures.

I Barcelona-Pirineus, on faria les proves de bobsleight i skeleton?

En el cas que Barcelona i els Pirineus presentin candidatura per als jocs de 2026 o 2030 també hi ha dubtes sobre quina serà la millor opció per acollir i organitzar les proves de bobsleight, luge i l'skeleton.

Una de les opcions demana construir un estadi a la zona estació de tren de La Molina, una possibilitat que de fet ja es contemplava en la primera redacció provisional del projecte per al 2022 i 2026. A més, així ho contempla el PDU Molina-Masella, tal com ja va informar Diaridelaneu -veure informació en aquest enllaç-. La segona opció, que hauria anat guanyant pes, passa per organitzar aquestes proves a l'estació alpina de La Plagne, a la Savoia.

La comissió executiva del COI farà públiques a la sessió que se celebrarà a l'octubre a Buenos Aires la llista de candidates que continuaran la carrera per a esdevenir seus dels jocs d'hivern de 2026.

La notícia completa a aquí
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)