Més esport

Mèxic celebra els 50 anys dels seus Jocs Olímpics

Olimpisme. Bob Beamon i Dick Fosbury, les dues grans estrelles olímpiques del 1968, també participaran en la festa, que començarà demà

Els Jocs Olímpics de Mèxic, que van suposar un abans i un després en la història de l’olimpisme, compleixen 50 anys i seran recordats durant els pròxims dies per alguns dels seus protagonistes. És el cas dels nord-americans Bob Beamon, de 72 anys, i Dick Fosbury, de 71, guanyadors de salt de longitud i salt d’alçada respectivament. Beamon va millorar la plusmarca mundial per 55 centímetres amb un llegendari salt de 8,90 metres, mentre que Fosbury es va imposar en el salt d’alçada amb un nou estil basat a atacar el llistó d’esquena.

Demà, quan s’acomplirà mig segle del dia de la cerimònia inaugural, arrencaran les celebracions amb l’arribada del foc a l’Estadi Olímpic de Mèxic, després que la torxa hagi estat portada per diverses personalitats de la vida esportiva i social d’aquest país. Com va passar el 12 d’octubre del 1968, Enriqueta Basilio encendrà el peveter. Basilio, que ara té 70 anys, repetirà el moment que va canviar seva vida en convertir-se en la primera dona a encendre un peveter olímpic.

Els Jocs del 1968 van ser els primers que es van celebrar a Llatinoamèrica, els primers que es van poder veure a la televisió en color, els primers amb una Olimpíada cultural, els primers que van tenir proves de dopatge i els primers amb pictogrames per identificar els diferents esports.

Un equip de refugiats a Tòquio 2020

El COI ha decidit que en els Jocs de Tòquio participi un equip olímpic de refugiats, com va passar a Rio de Janeiro el 2016. El Comitè Olímpic Internacional vol enviar així un missatge de solidaritat i esperança als milions d’esportistes refugiats que hi ha arreu del planeta. “En un món ideal, aquest equip no hauria d’existir. Però, malauradament, les raons per les quals vam crear-lo abans de Rio 2016, persisteixen”, ha manifestat al respecte el president del CIO, Thomas Bach. A Rio, hi va haver deu esportistes en l’equip de refugiats, provinents d’Etiòpia, Sudan del Sud, Síria i la República Democràtica del Congo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)