Ciclisme

El Tour més enfiladís

Ciclisme. L’edició del 2019 de la prova francesa beneficia els escaladors amb set ports de més de dos mil metres d’altitud, tres dels quals seran final d’etapa

La muntanya serà la gran protagonista en el Tour de França 2019, amb trenta ports, set cims de més de dos mil metres i tres finals d’etapa per sobre d’aquesta altitud: el Tormalet (2.115 m), Tignes (2.113 m) i Val Thorens (2.365 m). Mai abans la prova francesa havia fet tanta pujada. I no només això. S’escurcen al màxim els quilòmetres de contrarellotge, amb una per equips (2a) i una individual (13a) de 27 quilòmetres cada una, i també les arribades a l’esprint. Mala peça al teler per als velocistes i una gran oportunitat per als escaladors. Sens dubte, un perfil de Tour per posar les coses ben difícils a l’equip Sky. “A més de dos mil metres es produeixen canvis fisiològics que alimenten la incertesa”, valorava ahir, en la presentació del recorregut a París, el director del Tour, Christian Prudhomme. El cap de files de l’Sky, Chris Froome, quatre cops vencedor de la prova, admetia que l’edició no li dona gens d’avantatge: “Amb l’eclosió de Tom Dumoulin em pensava que posarien més quilòmetres contrarellotge. Amb més muntanya i més arribades a més de dos mil metres, serà més difícil. Els corredors nascuts en altitud, com Nairo Quintana, tindran més avantatge.”

La muntanya quedarà ben repartida al llarg de tot el recorregut. El Tour visitarà les quatre grans serralades franceses (Vosgos, Massís Central, Pirineus i Alps), per bé que no serà fins a la sisena etapa en què hi haurà el primer repte seriós amb la primera de les cinc arribades en altitud. Serà a La Planche des Belles Filles, amb un quilòmetre més que en altres ocasions i rampes de més del 20 per cent. Després del Massís Central, la caravana farà cap als Pirineus, on la gran estrella serà el Tormalet. Serà tot just la tercera vegada d’aquest cim pirinenc com a final d’etapa. “Posar la meta al Tormalet exigeix dates particulars”, va explicar Prudhomme. La particularitat d’aquest Tour és que celebrarà el centenari del mallot groc. Per aquest motiu sortirà de Brussel·les, ciutat natal d’Eddy Merckx, el ciclista que més cops s’ha vestit de líder (111). El Tour recorrerà alguns dels escenaris de les seves gestes però també dels altres ciclistes que han guanyat la prova cinc cops: els francesos Berbard Hinault i Jacques Anquetil i el navarrès Miguel Indurain.

Uns Alps de traca

L’ascensió al Tormalet –que també va ser final d’etapa el 1974 i 2010– serà un aperitiu comparat amb el que reserven els Alps. En una sola etapa (18a, considerada la reina), els ciclistes hauran de superar tres cims de més de dos mil metres –Vars (2.019 m), Izoard (2.360 m) i Galibier (2.642 m)– per segon cop en la història. I amb final després del descens del Galibier. L’endemà els espera el coll de l’Iseran (2.770 m) i Tignes. La traca final, que decidirà el vencedor si el Tour encara no està sentenciat, serà la pujada a Val Thorens, la tercera meta més alta de la història del Tour.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)