Més esport

“Posar els Pirineus al món”

Esports d’hivern. La candidatura olímpica continua endavant i s’espera que en el primer trimestre del 2019 l’oficina tècnica hagi elaborat un primer document operatiu

El projecte olímpic dels Pirineus catalans i Barcelona –que presentarien una candidatura per als Jocs del 2030– ha acaparat el protagonisme en la presentació de la temporada de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH), que va tenir lloc ahir en una espectacular vela en forma d’iglú a les instal·lacions de l’INEFC de Barcelona. El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, va avançar que la taula del projecte olímpic acaba de fer la cinquena reunió. També que s’obrirà una oficina tècnica que en el primer trimestre del 2019 ja hauria de tenir elaborada una primera proposta de document operatiu.

El pes de la candidatura, que amb els nous criteris del Comitè Olímpic Internacional (COI) ja no cal que lideri una ciutat –Barcelona va demanar que fos la Generalitat qui ho fes, tot i que hi dona suport–, el durien la mateixa SGE i l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), propietària d’algunes de les estacions d’esquí del Pirineu català, entre altres actors.

Figueras va destacar que el Comitè Olímpic Internacional (COI) veu amb bons ulls la proposta catalana: “Vam tenir una delegació del COI visitant el Pirineu per comprovar que tenim actius que ens possibiliten somiar amb esperances ben fonamentades. Amb motiu dels Jocs de la Joventut de Buenos Aires, el COI ens va entregar un informe que avala des del punt de vista tècnic que és possible que entre els Pirineus i Barcelona organitzem uns Jocs d’acord amb els criteris de sostenibilitat del COI.”

El secretari va remarcar les aliances entre els sectors públics i privats i la flexibilització de les condicions del COI, que fan molt més barates i assumibles les candidatures, com a elements clau per dur a terme els Jocs.

Ricard Font, president de FGC, va dir que uns Jocs “ajudarien a posar els Pirineus al món.” “Ens ajudarien a resoldre algunes infraestructures pendents d’una vegada per totes i aconseguiríem poder ser un territori global i que ens puguem dirigir a tot el món per dir-li que a la nostra muntanya s’ho pot passar bé, esquiar i menjar bé.”

El projecte olímpic també és vist com un incentiu per fer avançar els esports d’hivern a Catalunya. Òscar Cruz, president de la FCEH, va recordar que hi va haver un abans i un després en el nivell dels esportistes catalans i espanyols gràcies als Jocs Olímpics de Barcelona: “Vam saltar a 22 medalles olímpiques i ja no s’ha baixat d’aquest graó. Va ser gràcies als recursos destinats a programes de tecnificació i alt nivell. Els gestors dels esports d’hivern volem el mateix per als nostres esportistes. Si volem que pugin o s’acostin als podis necessitem programes per formar esportistes i tècnics, i infraestructures que ara no tenim. El projecte olímpic pot donar l’empenta que necessiten els nostres esportistes.”

La importància del territori

La importància que la Generalitat dona al projecte olímpic va quedar palesa amb la presència de dos consellers. Tots dos van destacar que un projecte d’aquestes característiques pot ser determinant per al desenvolupament de les comarques de muntanya, perquè els aportaria dinamització econòmica i ajudaria a la creació de llocs de treball. El de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es va mostrar convençut que la candidatura pot bastir un projecte potent: “Entre tots farem una candidatura potent que reforci les nostres virtuts i que faci créixer les comarques de muntanya i que doni oportunitats a la seva gent.” Finalment, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va assegurar que el projecte olímpic ha de “convertir-se en el catalitzador dels Pirineus del futur”.

Hem fet aliances per seguir el camí marcat pel COI. Hem de passar del general al concret
ç
Gerard Figueras
SECRETARI GENERAL DE L’ESPORT
Per cada euro a pista n’entren sis a la comarca. El mateix amb llocs de treball
Aureli Bisbe
PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA D’ESTACIONS D’ESQUÍ
Si volem que els nostres esportistes pugin al podi, calen programes de formació
Òscar Cruz
PRESIDENT DE LA FCEH
Entre tots farem una candidatura potent que reforci les nostres virtuts i faci créixer el territori
Damià Calvet
CONSELLER DE TERRITORI
Uns Jocs ens ajudarien a resoldre infraestructures pendents als Pirineus
Ricard Font
PRESIDENT DE FGC
Al nostre país tenim una cultura de neu molt arrelada, una llarga tradició d’esports d’hivern
Elsa Artadi
CONSELLERA DE LA PRESIDÈNCIA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)