Tennis

La final de col·leccionista

Tennis. El duel entre França i Croàcia que comença avui a Lilla decidirà l’últim campió del format tradicional d’eliminatòries de la copa Davis

La darrera copa Davis en el format tradicional, concretament la 106a edició, arrenca avui a l’estadi Pierre Mauroy de Lilla, el coliseu on França espera revalidar el títol. Els gals van guanyar la seva desena enciamera contra Bèlgica al mateix escenari i lluitaran per trencar els pronòstics contra la Croàcia de Marin Cilic i Borna Coric. Jeremy Chardy i Coric obriran foc i Jo-Wilfried Tsonga i Cilic se les hauran a continuació en el plat fort del dia. Yannick Noah, el capità gal, ha sorprès alineant el de Le Mans tot i que estava tocat. Tsonga també ha estat notícia perquè ha fitxat Sergi Bruguera de tècnic. El català compatibilitzarà la seva nova feina amb la capitania de l’equip espanyol de copa Davis.

Sigui com vulgui, la final donarà pas al nou format impulsat per l’empresa Kosmos que presideix Gerard Piqué, beneït l’agost passat per la federació internacional (ITF). El canvi permetrà veure entre el 18 i el 24 de novembre de 2019 les divuit millors seleccions durant una setmana en eliminatòries –dos individuals i un doble al millor de tres sets–, amb una bossa de 17 milions. Tant el 2019 com el 2020 es jugarà a Madrid. Kosmos invertirà 2.500 milions de dòlars en 25 anys. El tema dels punts ATP, clau, està pendent de negociació. El fet que la ITF, que vivia amb inquietud el descens dels patrocinis per l’absència recurrent de les figures, pugui fins i tot doblar els seus guanys, que eren d’uns 12 milions, ha estat un dels factors clau per adoptar un nou format que, de moment, no ha agradat gaire a les figures. Fins al punt que l’ATP, tot i no acceptar la proposta de Piqué, ja va presentar l’ATP Cup, que repartirà 750 punts i amb la qual mostra la seva disconformitat. Recupera l’antiga copa de les Nacions de Düsseldorf. La jugaran a partir del 2020 a Austràlia 25 seleccions classificades segons el rànquing del seu millor jugador. Tant Novak Djokovic, com Roger Federer i Alexander Zverev ja han dit públicament que no disputaran la Davis del 2019, tot i que Zverev participarà en la primera eliminatòria i addueix motius de calendari per esborra-se de la fase final. Nadal és defensor acèrrim del nou format. Al febrer, 24 seleccions s’enfrontaran i en sortiran dotze classificades. Les quatre semifinalistes d’enguany –França. Croàcia, Espanya i els EUA– ja tenen plaça i les convidades són Argentina i la Gran Bretanya.

LA SORPRESA

Tsonga, que ha fitxat Bruguera de tècnic, se les haurà avui amb Cilic, el plat fort

CONTROVÈRSIA

L’ATP gira l’esquena al nou format ideat per Piqué creant una copa del món

Una antiguitat de 118 anys

La copa Davis va néixer el 1900 impulsada per Dwight Filley Davis i enfrontava els Estats Units contra un equip de les illes britàniques. De fet, fins al 1972, no es va adoptar el sistema d’eliminatòries actual. Abans, el campió de l’edició anterior estava classificat directament per a la final, com passava en primera instància amb els tornejos de Grand Slam. El 1981 es va crear el grup mundial, amb ascensos i descensos, i els grups zonals, i es va arribar a la cinquantena de participants. El 1993 ja eren 100 seleccions i el rècord van ser les 139 del 2001.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)