Natació

ÀFRICA ZAMORANO

NEDADORA DEL CN SANT ANDREU

“En piscina de 25 metres tinc més coses a millorar”

“Intentaré rebaixar els meus millors temps i entrar en alguna semifinal; el podi encara el veig difícil”, explica la nedadora del CN Sant Andreu, que centra la seva actuació en els 200 metres esquena

Aprenc molt de la Jessica Vall. Sempre em diu que disfruti i, sobretot, que vagi amb confiança a l’hora de nedar

Àfrica Zamorano (Barcelona, 1998) afronta des d’avui i fins diumenge a Hangzhou (Xina) el seu primer mundial de piscina curta. Amb 20 anys la nedadora del Sant Andreu és un dels grans valors de la natació catalana i estatal després de col·leccionar medalles en la seva etapa com a júnior. En aquest campionat encara veu difícil aspirar a la medalla, però ja acumula una experiència en categoria absoluta prou sòlida per saltar a la piscina sense complexos.

Com han anat aquests dies d’aclimatació a Hangzhou?
Hem arribat amb neu i fred. De fet, hem hagut d’anar a comprar guants i un gorro a un centre comercial perquè no penses que en aquesta zona de la Xina farà aquest temps.
I de la piscina del campionat, què me’n diu?
La impressió és bona. És una instal·lació molt gran, amb una zona d’escalfament i de fisioteràpia ben preparada.
Quines aspiracions persegueix en aquest mundial?
Bàsicament millorar les marques personals. Intentaré rebaixar els meus millors temps i entrar en una semifinal.
El podi encara queda lluny?
Buf! Aquí encara ho veig difícil. Tinc feina al davant i la veritat és que encara no m’hi veig, però també és veritat que mai se sap.
En l’europeu de Glasgow de l’estiu passat ja va nedar una final [200 m esquena]. Això li deu atorgar més confiança.
Sí, i tant! Tinc molta confiança, però en piscina de 25 metres tinc més coses a millorar que en la de 50 metres, com ara els viratges. A més, és un mundial, amb participants procedents de molts països i, per tant, més competència.
A Hangzhou neda els 100 i 200 metres esquena. En quina de les dues proves posa més expectatives?
Els 200 m esquena són la prova que més he preparat i en la qual vaig fer la mínima per venir. Amb el seleccionador vam parlar i vam decidir que nedés també els 100 metres, més que res pel fet de ser una competició de cinc dies i així nedo més d’una prova i tinc més dies d’activitat.
Quins serien els favorits en els 200 m esquena?
Destaca l’hongaresa Katinka Hosszú, però també hi ha nombroses nedadores americanes, xineses i japoneses molt bones. Gairebé surten de sota les pedres.
Arriba en un bon moment físic i mental per intentar rebaixar les seves marques?
Sí. Em vaig classificar per al mundial en el campionat d’Espanya d’hivern i segueixo sentint-me bé, amb les mateixes sensacions. Això és molt positiu a l’hora d’afrontar la competició.
L’acompanya la Jessica Vall, companya al CN Sant Andreu i amb un llarg currículum internacional.
Sí, jo aprenc molt d’ella. Sempre hem anat juntes als grans campionats internacionals i té més experiència que jo. Sempre em diu que ho disfruti i, sobretot, que vagi amb confiança a l’hora de nedar.
I el seu entrenador, en Jordi Jou, quins consells li dona?
Els mateixos que la Jessica. En diu que soc jove, que em queda camí, tot i que ja he pogut gaudir de grans campionats. Que aprofiti l’experiència i que em serveixi per competir sense por i amb confiança.
Després de disputar uns Jocs i un europeu es nota més madura a l’hora de competir?
Sí, molt més. I amb en Jordi [Jou] treballem bastant el fet de no perdre confiança pel fet de tenir al costat alguna nedadora de renom. M’ajuda molt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)