Atletisme

Un dia per recordar

Amb poques hores de diferència, el kenyà Eliud Kipchoge i el francès Kevin Mayer van superar dos dels rècords més difícils de fer caure, el de marató (2h01:39), a Berlín, i el del decatló (9.126 punts), a Talence

Paradoxalment, en una temporada sense campionat del món ni Jocs Olímpics, l’atletisme va viure, durant el 2018, alguna de les grans gestes dels últims temps. El 16 de setembre, el kenyà Eliud Kipchoge –33 anys i campió olímpic a Rio– va esmicolar el rècord del món de la marató a Berlín amb una marca de 2h01:39, un minut i 18 segons menys que l’anterior plusmarca, que havia fet el seu compatriota Dennis Kimetto el 28 de setembre del 2014 (2h02:57). Una marca comparable a les que va establir Usain Bolt en els 100 i els 200 m i que molts consideren imbatible a mitjà termini, perquè les condicions en què les va aconseguir el kenyà, amb llebres que van funcionar al mil·límetre, eren gairebé perfectes. La fita li va valer a Kipchoge el premi al millor atleta de l’any per part de la IAAF.

Poques hores després que Kipchoge alcés es braços amb incredulitat davant de la porta de Brandenburg, el francès Kevin Mayer va trencar un altre límit, el del decatló, la prova més exigent del programa atlètic, arribant als 9.126 punts n el clàssic míting de Talence (França), deixant enrere una marca que ja es considerava formidable, els 9.045 punts d’Asthon Eaton del 2015.

Abans, en el gran campionat atlètic de la temporada, l’europeu, que va tenir lloc a Berlín, algunes de les coses que s’hi van veure no van desmerèixer els rècords de Kipchoge i Mayer. El gairebé adolescent Jakob Ingebrigtsen (Noruega, 17 anys) no només va convertir-se en el campió més jove de la història quan es va imposar amb aires de grandesa en els 1.500 m, sinó que, l’endemà mateix, va repetir victòria en els 5.000 m davant la incredulitat de l’estadi per la seva insultant superioritat. L’afició berlinesa també va gaudir d’un dels millors duels que s’han vist mai en el concurs de perxa. Armand Duplantis (Suècia, 18 anys) va endur-se la medalla d’or amb un salt grandiós de 6m05, nou rècord del món sub-20 i la segona millor marca de la història a l’aire lliure, rere els 6,14 de Sergei Bubka (1994), després de fer-se fort contra Timur Morgunov (6,00) i el llegendari Renaud Lavillenie (5,95). Menció especial en l’europeu també per a la jove velocista britànica Dina Asher-Smith, que va fer el triplet en els 100, els 200 i els 4x100 m. El millor representant català en l’europeu va ser Adel Mechaal, quart en els 10.000 m.

A Catalunya, també es va confirmar l’eclosió de l’atleta de l’Hospitalet Maria Vicente, que va conquerir l’or en l’heptatló en el campionat d’Europa júnior, superant, a més, el rècord del món de la categoria amb 6.221 punts. També es van superar els rècords de Catalunya d’alta velocitat en els 100 m gràcies a Estela Garcia (11.30) i a Patrick Chinedu Ike (10.16).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)