Esquí

Grandvalira, preparada per a les finals de la copa del món

Esquí alpí. L’estació andorrana rep els millors esquiadors del planeta tant en categoria masculina com femenina i decidirà els campions de cinc especialitats, incloses les de totes les proves de velocitat

L’estació andorrana de Grandvalira rep aquesta setmana els millors esquiadors del planeta, tant de la categoria masculina com femenina, en l’esdeveniment final de la copa del món d’esquí alpí. Mai el Pirineu havia rebut la prova que clausura la temporada de la màxima competició de la regularitat. Anteriorment, però, ja s’havien celebrat proves de la copa del món a la serralada pirinenca. La primera va tenir lloc el 1985 a l’estació occitana de la Mongie. Aquell mateix any també s’havia de fer una prova a l’estació aranesa de Baqueira Beret, però les intenses ratxes de vent no ho van fer possible. La primera prova al Pirineu català no va arribar fins al 2008, any en què la Molina va organitzar un eslàlom i un gegant de la copa del món femenina, amb la nord-americana Lindsey Vonn, que s’acaba de retirar i no serà a Grandvalira, com a principal estrella. Andorra va postular-se posteriorment per rebre la copa del món, i fins al moment ja ha organitzat dues proves (2012 i 2016), totes dues a Grandvalira.

Un dels atractius de la competició a Andorra és que, en tractar-se de les final, programarà totes les especialitats en les dues categories, incloses les de velocitat (descens i supergegant, que tindran lloc a la pista Àliga, al sector del Tarter). A més, encara s’han de decidir els campions de cinc especialitats, entre els quals hi ha els de totes les proves de velocitat.

Demà mateix se sabran els de la prova de descens. En homes (10.30 h), el suís Beat Feuz té tots els números per endur-se el globus de cristall, i només l’italià Dominik Paris el podria apartar del títol. En dones (12 h), l’austríaca Nicole Schmidhofer no hauria de tenir problemes per capturar el globus de cristall per què defensa 90 punts respecte de la seva compatriota Ramon Siebenhofer.

També la modalitat de supergegant té pendent de proclamar els seus campions. En homes (dijous, 12 h) hi ha fins a sis aspirants al títol, però Dominik Paris, recent campió del món, és qui lidera la general. Els noruecs Aleksander Aamodt Kilde o Kjetil Jansrud són els rivals que més se li apropen en la classificació. En el supergegant femení (dijous, 10.30 h), la nord-americana Mikaela Shiffrin, principal dominadora de l’últim lustre, aspira al seu primer globus de cristall de l’especialitat. Els últimes dies ja es va assegurar els títols d’eslàlom i absolut.

Les proves tècniques, que es disputaran a la pista Avet (sector Soldeu), han decidit ja tots els seus campions a excepció del gegant femení. Aquesta prova es disputarà diumenge, últim dia de competició, i tornarà a tenir Mikaela Shiffrin com a màxima favorita. També seria el seu primer globus de cristall de l’especialitat i podria ser el quart que recolliria aquesta temporada.

Dimecres 13
Descens masculí 10.30 h
Descens femení 12 h
Dijous 14
Supergegant femení 10.30 h
Supergegant masculí 12 h
Divendres 15
Competició per equips 12 h
Dissabte 16
Gegant masculí 9.30 h i 12.15 h
Eslàlom femení 10.30 h i 13.15 h
Diumenge 17
Gegant femení 9.30 h i 12.15 h
Eslàlom masculí 10.30 h i 13.15 h
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)