Ciclisme

Premi a l’atreviment

Thomas de Gendt és el primer líder la Volta després de protagonitzar una gran escapada en la sinuosa primera etapa

Entra en solitari a la meta de Calella després de marxar en solitari els darrers 50 km

Thomas de Gendt (Lotto Soudal) té una relació especial amb la Volta. “Realment m’agrada aquesta cursa. Cau en un bon moment de la temporada. M’entreno bastant per aquí i conec les carreteres”, comentava el corredor belga del Lotto Soudal, després d’afegir ahir al seu palmarès la quarta victòria d’etapa –precedida per les assolides en les edicions del 2013, el 2016 i el 2018– coincidint amb l’inici de la cursa. D’aquesta manera, pot presumir de ser el primer líder de la general amb un marge de 2 minuts i 48 segons respecte al seu perseguidor més immediat, l’alemany Maximilian Schachmann, que es va avançar uns metres al gran grup abans de creuar la línia de meta situada a Calella. En el grup també hi viatjaven els grans favorits de la general, que van prendre’s la primera jornada amb força calma. Tot i això, Alejandro Valverde (Movistar) i Egan Bernal (Sky) van bonificar en l’últim dels esprints intermedis, cosa que els permet treure ja el cap en les primeres places de la general (quart i cinquè, respectivament).

L’escapada signada ahir per De Gendt reflecteix la seva condició de caçador d’etapes de primer nivell. Poques són les grans curses del World Tour en que no n’hagi assolit alguna, començant per les tres grans del calendari: Tour, Giro i Vuelta. Al seu talent s’hi suma un caràcter agosarat, capaç d’apuntar-se a escapades tan matineres com la que es va formar poc després que Calella fos per vuitè any consecutiu el punt d’inici de la cursa. L’escenari, doncs, era conegut, però aquest any s’enduria respecte a anteriors edicions. I és que en els 164 km de recorregut hi havia fins tres ports de primera categoria: el Montseny, l’alt del Muntanya i Collformic. A més, també calia passar dues vegades pel port del Collsacreu (tercera). L’última, a quinze quilòmetres per a la línia de meta. Un perfil tan sinuós com idoni per a un ciclista com De Gendt.

Acompanyat per cinc corredors, ja va passar per l’alt de Santa Fe del Montseny (1.285 metres) en segon lloc, rere l’andalús del Caja Rural Álvaro Cuadros. Les següents dificultats que apareixien en el recorregut eren l’alt del Muntanya, i Collformic, i va ser aquí, a 50 km de l’arribada, quan el belga va accelerar per tal de marxar en solitari. “He vist que les sensacions eren bones i he decidit marxar en solitari”, va explicar. Una decisió valenta que acabaria donant-li l’etapa. A darrere, el pilot s’ho va prendre amb calma i no va accelerar per buscar neutralitzar el belga, que va arribar a acumular més de quatre minuts de marge respecte al gran grup. Finalment l’avantatge va quedar en 2:48. Sens dubte, un bon coixí, però no suficient perquè el belga aspiri a lluitar per la classificació general. “No crec que estigui en aquesta lluita. Ens esperen dies durs. Suposo que perdré l’avantatge en la primera gran arribada en alt de la cursa”, va dir en referència a l’etapa de demà, que té el final a l’estació d’esquí de Vallter 2000.

3r. A. Cuadros (C. Rural) 12
No crec que estigui en la lluita per la general. Suposo que perdré l’avantatge en la primera gran arribada en alt
Thomas de Gendt
Pujant l’últim port de primera, a uns 50 km de meta, he vist que les sensacions eren bones i he decidit marxar en solitari
4
victòries d’etapa
ja té el belga en la Volta. La d’ahir ve precedida per les signades en les edicions del 2013, el 2016 i el 2018.

Pantano, el primer d’abandonar

El colombià Jarlinson Pantano (Trek Segafredo), que l’any passat va ser el guanyador de la cinquena etapa de la Volta –de 212 km, entre Llívia i Viella–, va ser el primer corredor a posar el peu a terra en la Volta 2019. “No se sent al cent per cent. No tenia força en les pujades, i l’etapa d’avui no és un dia per començar així”, van comentar els responsables de l’equip.

Froome, tranquil dins del grup

Chris Froome, quatre cops vencedor del Tour de França, és un dels molts noms propis del pilot professional que participen aquest any en la Volta. El britànic ja va despertar expectació entre el públic que va presenciar el control de firmes previ a la sortida de Calella. Una vegada en cursa, va mantenir-se dins del gran grup, a 2:42 segons a la línia d’arribada respecte a De Gendt com la resta de grans favorits a la general. Froome afronta aquesta Volta amb la perspectiva d’arribar en plena forma al Tour.

Oportunitat per als esprintadors

La segona etapa, que avui enllaçarà Mataró i Sant Feliu de Guíxols (166,7 km), es presenta idònia per a un desenllaç a l’esprint. I és que el recorregut no presenta dificultats muntanyoses més enllà de tres colls de tercera categoria (Can Bordoi, Santa Pellaia i Romanyà). En aquest context, la jornada sembla propícia per a velocistes com el colombià Álvaro Hodeg (Deceuninck) i André Greipel (Arkea Samsik). També hi ha la possibilitat d’alguna fuga precoç amb l’expectativa d’assolir prou diferències per evitar una arribada en grup. Els corredors podran estudiar l’arribada a Sant Feliu, ja que hi faran una primera passada quan faltin uns 40 km per completar el recorregut.