Natació

Un model que fa aigües

Natació. La federació espanyola destitueix Albert Tubella, desfà els seus polèmics criteris de selecció per al mundial i dona el poder esportiu a Fred Vergnoux, entrenador de Mireia Belmonte

La Federació Espanyola de Natació va anunciar la primera llista de nedadors que disputaran el campionat del món de Gwangju (Corea del Sud), amb la presència de les catalanes Mireia Belmonte, Jessica Vall, Marina Garcia i África Zamorano. La notícia venia acompanyada, amb tot, de la destitució fulminant del director tècnic, Albert Tubella, que havia dissenyat els polèmics criteris de classificació, que incloïen establir dues mínimes seguides i un títol en molt poc marge de temps en el darrer campionat d’Espanya Open disputat a Sabadell (6-10 d’abril). La llista de nedadors presentada per la federació n’inclou set, un menys que en el mundial del 2017.

Mireia Belmonte i Jimena Pérez són les úniques seleccionades que van complir els criteris marcats per Tubella, similars als que havia establert ell mateix en les temporades anteriors, però que no han servit per millorar ni quantitativament ni qualitativament el nivell mitjà de la natació espanyola. La resta de nedadors han estat afegits a la convocatòria de manera discrecional pel president de l’espanyola, Fernando Carpena, que a més ha donat el poder esportiu fins a finals d’any a Fred Vergnoux, entrenador de Belmonte.

La relació entre Tubella i Vergnoux, coordinador dels diferents entrenadors, no havia estat mai la idònia des del nomenament del català com a director tècnic, el desembre del 2016. Aquestes últimes setmanes, Vergnoux fins i tot s’havia desvinculat dels criteris marcats per Tubella en el campionat d’Espanya de Sabadell.

En una operació per mirar de dissimular l’estancament internacional de la natació espanyola, que continua sobretot en mans de les “veteranes” Belmonte i Vall, en la nova selecció anunciada per Carpena també figura la gran esperança de la natació espanyola, el campió del món júnior Hugo González, format als Estats Units. A més, s’obre la porta a altres nedadors amb la decisió inèdita que alguns es puguin afegir a la llista si fan la mínima A de la FINA en el Gran Premi Ciutat de Barcelona del Mare Nostrum, fet que podria afavorir les possibilitats d’alguns nedadors de clubs catalans: Catalina Corró (CN Sabadell) i Joan Lluís Pons, Lidón Muñoz i Albert Escrits (CN Sant Andreu).

L’entrenador del Sant Andreu, Jordi Jou, admet que el seu grup de nedadors va viure amb certa “angoixa” el campionat de Sabadell per la rellevància que suposa classificar-se per a un mundial i que el rendiment no va ser l’òptim: “Els criteris no els valoro, són els que hi ha, els coneixem i mirem d’assolir-los, tot i que és veritat que tinc molts nedadors que prefereixen competir que nedar contra el rellotge.”

Silenci i intriga

Jou assenyala que ningú oficialment de la federació li ha comunicat la llista de seleccionats i que en els últims anys l’endemà d’un campionat d’Espanya la selecció de nedadors estava cantada. El silenci i la intriga d’aquests dies, hi afegeix, ja indicaven algun tipus de desacord o de canvi de criteri. “L’Àfrica [Zamora] va complir fa dos anys només un dels tres requisits per anar al mundial de Budapest, però la mateixa nit ja sabíem que ella seria en la llista. Aquesta vegada ningú ens ha dit res; de fet, la Jessica està convocada però no sabem si només per a una prova, per a dues o per a tres”, relata Jou.

PROTAGONISTA

Els criteris són exigents i ho sabíem, però vam viure l’estatal de Sabadell amb angoixa
Jordi Jou
ENTRENADOR DEL CN SANT ANDREU
2
nedadores
són les úniques que van complir els requisits per anar al campionat del món.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)