Atletisme

El TAS desestima el recurs de Caster Semenya

Atletisme. L’atleta sud-africana haurà de baixar els seus nivells de testosterona, disputar proves masculines o canviar-se de prova si vol continuar la seva carrera atlètica

El Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) va desestimar el recurs de l’atleta sud-africana Caster Semenya contra la Federació Internacional d’Atletisme d’Atletisme (IAAF). Si la doble campiona olímpica i triple campiona mundial de 800 m vol continuar competint en les proves femenines entre les distàncies de 400 m i la milla s’haurà de medicar per baixar els seus nivell de testosterona o competir en curses masculines.

La IAAF va anunciar l’abril de l’any passat unes regulacions que obligaven les atletes femenines a mantenir els nivells de testosterona per sota dels 5 nanomols per litre de sang quan fins llavors era de 10. La federació internacional considera que la presencia d’aquests alts nivells de testosterona, encara que sigui de forma natural, augmenta la massa muscular, la força i l’hemoglobina i dona avantatge a aquestes dones respecte a les seves rivals en la competició en les proves compreses entre els 400 m i la milla.

Això afectava directament les atletes amb hiperandrogenisme que tenen alta la testosterona de manera natural. La solució proposada per la IAAF era la medicació per abaixar els nivells, competir en proves masculines en aquestes distàncies o canviar-se de prova.

La migfondista sud-africana Caster Semenya va presentar recurs al TAS perquè ho considera discriminatori i, després de diversos ajornaments per la complexitat tant ètica com legal, el tribunal amb seu a la localitat suïssa de Lausana va presentar ahir la seva resolució. El secretari general del TAS, Matthieu Reeb, va comunicar als mitjans informatius el que s’havia decidit. El tribunal considera que les regulacions són “discriminatòries” però alhora diu: “Aquesta discriminació és un mitjà necessari, raonable i proporcionat per complir l’objectiu de la IAAF de preservar la integritat de l’atletisme femení en les proves restringides.”

Caster Semenya i el seu equip d’advocats tenen un termini de 30 dies per presentar un recurs contra la decisió del TAS.

La decisió del TAS no m’aturarà. Una vegada més m’aixecaré i continuaré inspirant dones joves i atletes de Sud-àfrica i de tot el món
Soc conscient que les regulacions de la IAAF sempre s’han dirigit de forma especifica contra mi
Durant una dècada la IAAF ha mirat d’aturar-me, però això en realitat m’ha fet més forta
Caster Semenya
ATLETA
Sempre hem sostingut que aquestes regulacions trepitgen els drets humans i la dignitat de Caster Semenya i altres atletes
Continues essent la nostra noia d’or. El que has fet per la nostra gent i les nostres joves és enorme
Tokozile Xasa
MINISTRE D’ESPORTS DE SUD-ÀFRICA

La IAAF es mostra satisfeta de la resolució

La Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) es va mostrar satisfeta per la sentencia i va manifestar en un comunicat: “Ens complau que aquestes regulacions siguin considerades una forma necessària, raonable i proporcionada d’aconseguir el legítim objectiu de la IAAF de preservar la integritat de l’atletisme femení en les proves restringides.”També va anunciar que les regulacions es començaran a aplicar a partir del dia 8 de maig d’aquest any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)