Esport i política

L’esport femení, a debat

Política esportiva. El Parlament de Catalunya continua el cicle entre la igualtat d’homes i dones amb la sessió: ‘Dones i esport: una carrera d’obstacles i superació’

El Palau del Parlament de Catalunya ha estat aquesta tarda l’escenari del debat Dones i esport: una carrera d’obstacles i superació, integrat en el cicle La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país. El president del parlament de Catalunya Roger Torrent ha introduït el col·loqui amb dues idees: “L’esport és un mirall de la societat, amb els seus valors, els seus dèficits i virtuts, i des de les institucions hi ha la voluntat de contribuir en la igualtat de gènere, d’eliminar obstacles i d’oferir més oportunitats.” En aquest sentit, Torrent ha acabat amb un vaticini: “La propera dècada serà la de l’esport femení perquè tindrà molt més recorregut i projecció.”

La periodista de Catalunya Ràdio Laia Tudel, l’encarregada de moderar la sessió, ha considerat que actualment hi ha “un boom de l’esport femení” i s’ha qüestionat si seria un fet puntual o tindria més recorregut. En l’acte hi han intervingut: Núria Picas, atleta d’ultra trail; Olga Domènech, capitana de l’Astralpool CN Sabadell de waterpolo; Yasmina Alcaraz, àrbitra de la FIBA i de la FEB; Natàlia Arroyo, seleccionador de la selecció catalana de futbol i periodista esportiva del diari Ara; i Susanna Soler, coordinadora principal del Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport.

Tot i alguns avenços, Soler ha subratllat que en l’esport es viu “un miratge d’igualtat”. I ha afegit: “Hi ha molta feina per fer en càrrecs de lideratge. Venim d’una tradició molt masculinitzada i si parlem del nombre d’entrenadores i d’àrbitres els percentatges són del 10 al 20%.” Núria Picas, que pròximament rebrà la Creu de Sant Jordi, també ha tractat d’aspectes com la quota de pantalla o la bretxa salarial per evidenciar que encara s’és molt lluny d’una pretesa igualtat. En aquest sentit, Olga Domènech, guanyadora de cinc copes d’Europa amb el CN Sabadell, es considera afortunada: “He tingut la sort de veure la cara bona perquè dins les seves possibilitats en el meu club han apostat per l’esport femení i han destinat recursos econòmics. I, de fet, la meva generació som les primeres que vam començar a cobrar.” En tot cas, ha admès que eren sous per viure al dia i segurament menys de la meitat del que cobraven els seus homòlegs a l’Atlètic Barceloneta, el club de referència en el waterpolo masculí. Tot i les dificultats i tractar-se d’una clara minoria, Yasmina Alcaraz ha vist brots verds en el món de l’arbitratge gràcies al suport de les institucions i dels patrocinis. Natàlia Arroyo, en la seva doble vessant de periodista i entrenadora de futbol, s’ha mostrat orgullosa dels avenços aconseguits: “L’espectacle del futbol femení ha evolucionat molt des de fa vint anys. Els tècnics estan molt més preparats i els mitjans ja no poden deixar-nos en la invisibilitat. Es tracta d’una aposta estructural i hi ha d’haver continuïtat en tots els àmbits. També hem de tenir clar que tenim la sort de parlar de futbol, que és l’esport que tothom coneix.”

En la cloenda de l’acte, Susanna Soler ha agafat el guant que ha llançat inicialment el president del Parlament per dir que no n’hi havia prou amb les bones intencions. “Les institucions s’han d’assegurar que es compleixin les polítiques vers l’igualtat perquè sinó ens conformarem a celebrar les engrunes”, ha sentenciat.

LES FRASES

La propera dècada serà la de l’esport femení perquè tindrà molta més projecció i recorregut
Roger Torrent
PRESIDENT DEL PARLAMENT DE CATALUNYA
Hi ha un miratge d’igualtat. Hi ha molta feina per fer en càrrecs de lideratge
Susanna Soler
coordinadora del grup d’investigació social i educativa de l’activitat física i l’esport
He tingut la sort de ser en un club que s’aposta per l’esport femení i s’hi destinen recursos
Olga Domènech
capitana de l’equip de waterpolo del cn sabadell
Encara hi ha diferències molt clares en quota de pantalla i amb la bretxa salarial
Núria Picas
atleta d’ultra trail
És un orgull el que estem aconseguint, però cal que tingui continuïtat en tots els àmbits
Natàlia Arroyo
PERIODISTA DEL DIARI ARA I SELECCIONADORA CATALANA DE FUTBOL
Som una minoria, però des de les institucions i els patrocinis ens estan ajudant molt
Yasmina Alcaraz
àrbitra de la fiba i de la feb
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)