Col·lapse a Colònia

El Barça Lassa deixa escapar set gols de renda contra el Vardar (16-9) en una segona part nefasta i es queda sense final de la lliga de campions

Els blaugrana, irrecognoscibles, no troben resposta a la reacció macedònia

barça lassa 27 vardar 29

BARÇA LASSA:Gonzalo; Áleix (9, 2 p.), Mem (3), Pálmarsson (1), Fábregas (1), Duarte (2), Ariño (3) –set inicial–; Möller (p.s.), Syprzak (1), Petrus (2), Tomàs (2), Sorhaindo, Ilic (1), Entrerríos (2), Andersson i Dolenec.HC VARDAR:Milosavljev; Cupic (3, 2 p.), Shishkarev (1), Kristopans (10), Moraes (4), Kalarash, Dibirov (2) –set inicial–; Karacic (5), Skube (1), Dissinger (2), Stoilov (1) i Kiselev.PARCIALS:3-3, 5-4, 7-5, 11-8, 14-8, 16-9; 18-11, 22-15, 24-18, 26-23, 26-25 i 27-29.ÀRBITRES:Sondors i Licis. Vermella directa a Petrus (58’). Exclusions: Entrerríos (21’), Duarte (35’), Pálmarsson (43’), Mem (53’), per part del Barça Lassa; i Kalarash (10’ i 46’) i Skube (12’), per part del Vardar.PÚBLIC:Segona semifinal al Lanxess Arena, amb 19.000 espectadors.

veszprém 33 kielce 30

TELEKOM VESZPRÉM:Sterbik; Gajic (5, 1 p.), Nagy (3), Strlek (4), Blagotinsek (1), Mackovsek, Lekai (4) –set inicial–; Mikler (p.s.), Ilic (1), Tonnesen (2), Nilsson, Terzic, Nenadic (12, 3 p.) i Mahe.PGE VIVE KIELCE:Cupara; A. Duixebàev (6, 2 p.), Janc (4), Jurkiewicz (1), Mamic (2), Cindric (5), Karalek (5) –set inicial–; Ivic (p.s.), Aguinagalde, Jachlewski (1), Lijewski, Kulesh (3), Moryto (2) i Fernández (1).PARCIALS:4-0, 5-2, 7-5, 8-6, 10-11, 13-13; 17-16, 19-18, 24-21, 28-26, 30-28 i 33-30.ÀRBITRES:Nikolov i Nachevski. Vermella directa a Blagotinsek (39’), del Veszprém. Exclusions: Makovsek (11’), Nilsson (48’) i Terzic (51’), del Veszprém; i Jachlewski (3’) i A. Duixebàev (9’), del Kielce.

La maledicció dels equips favorits en la final a quatre de Colònia es va tornar a acarnissar amb el Barça Lassa, que haurà d’esperar a una altra ocasió per celebrar l’anhelada desena copa d’Europa. L’equip blaugrana va perdre en la semifinal contra el Vardar en un partit amb dues cares. Si en la primera es va poder veure el Barça veloç i solvent de tota la temporada (16-9) en la segona no va ser en cap cas recognoscible sobre la pista. Va donar vida al conjunt nord-macedoni, que liderat per Dejan Milosavljev sota els pals (17 aturades i un 40% d’encert) i el colós Dainis Kristopans (10 gols) va consumar la inesperada remuntada. L’equip de Xavi Pascual, molt crític amb l’actuació arbitral, no va ser capaç de reaccionar a la dinàmica negativa de la segona meitat. Van emergir els fantasmes del passat, tot i els set debutants a Colònia, i va acabar sucumbint amb un parcial de 11-20 en el segon temps (2-9 en els últims 14 minuts). En tot cas, al Barça li tocarà avui disputar la sempre ingrata final de consolació contra el Kielce (15.15 h, Esport3), mentre que el Vardar jugarà la gran final contra el Veszprém (18 h) del català David Davis.

En la posada en escena es va mantenir el guió. El Barça marcava el ritme de joc i l’intent d’atacar amb set jugadors li va durar ben poc al tècnic madrileny Roberto García Parrondo. Tres gols consecutius d’Aleix Gómez obrien la primera escletxa en el resultat (7-4). Les aturades del millor porter de la lliga de campions, Milosavljev, donaven aire al conjunt macedoni (7-6), però el Barça va començar aviat amb les rotacions i el rival, amb menys profunditat de banqueta, se’n ressentia i era incapaç de mantenir la mateixa velocitat. Thiagus Petrus marcava la línia en l’eix de la defensa i el Vardar, en part per les bones intervencions de Gonzalo Pérez de Vargas, va estar més de set minuts sense veure porteria. El Barça, a còpia de contraatacs, mantenia la velocitat de creuer i ni els dos temps morts de García Parrondo eren capaços d’evitar la sagnia. Petrus també va sortir de la rereguarda i es va afegir a la festa ofensiva blaugrana per rematar la primera part amb dues dianes que feien pujar l’avantatge fins a una màxima diferència de set gols (16-9).

Tot anava sobre rodes i res feia presagiar el desenllaç cruel. De fet, el partit va entrar en una fase d’intercanvi de cops, en què les diferències oscil·laven entre els set i els cinc gols. El gegant provinent de Letònia començava a despertar-se i a Pascual no li acabava d’agradar el que veia a la pista. Va demanar temps mort quan Dissinger va trencar la barrera dels cinc gols (25-21) i poc després va canviar la porteria, Kevin Möller en el lloc de Gonzalo, quan ja sentia l’alè de Kristopans al clatell (26-23). El Barça havia entrat de ple en una espiral negativa i els àrbitres també hi van contribuir. Aleix Gómez, un dels millors ahir, llançava un penal fora, Mem rebia una exclusió, s’anul·lava un gol a Duarte per falta en atac. Ni símptoma de reacció. El Vardar, reforçat moralment, ja es veia capacitat per a la proesa. Moraes signava l’empat (26-26) i Petrus era castigat amb vermella directa per una acció davant Kristopans. Només quedava 2:17 per al final i la tragèdia es palpava en els rostres dels jugadors del Barça. Karacic avançava el Vardar i Kristopans, amb la seva desena diana, signava la sentència. Encara hi va haver temps, però, perquè Aleix Gómez i Stojanche Stoilov marquessin un gol més. Aquest any tampoc i la gran feina de tota la temporada se n’anava en orris per una nefasta segona part. La cara de la moneda era per al Vardar, que immers en una profunda crisi econòmica, estarà avui en disposició de lluitar per una inesperada glòria europea.

El Veszprém, finalista

En la primera semifinal, el Veszprém, de la mà del tècnic vallesà David Davis, va exhibir el seu ampli ventall de recursos i va demostrar el seu gran moment de forma amb la seva dotzena victòria consecutiva en competició europea a costa del Kielce (33-30). Petar Nenadic, autor de 12 gols (11 a la segona meitat), va ser un dels factors desequilibrants del partit. El futur jugador del Barça Luka Cindric, molt discret a la primera part, va aparèixer a la segona amb cinc gols consecutius, però no va ser suficient per neutralitzar un Nenadic desencadenat que va conduir el Veszprém a la seva quarta final.

LES DADES

11
gols
va marcar el Barça Lassa en una segona part per oblidar
10
gols
va fer Kristopans, el gegant letó, que en la segona part va conduir el seu equip a la final